Menu

Πιάσε κόκκινο: Με αυτό το συστατικό θα αδυνατίσεις

Είναι καυτερό και χαρίζει μια spicy γεύση στη σούπα και στο μενού της σεζόν. Με πολύ μικρή ποσότητα θα βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου.

Φωτογράφος: Θανάσης Κρίκης

Από τα πιο γνωστά μπαχαρικά στην κουζίνα της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο, αλλά και από τα πιο δημοφιλή στις σος τα τελευταία χρόνια, η πιπεριά καγιέν κερδίζει στις προτιμήσεις πολλών που τους αρέσουν οι καυτές τροφές. Μία, όμως, ιδιότητά της λιγότερο γνωστή, είναι εκείνη που βοηθά στην απώλεια βάρους ενώ εμείς απολαμβάνουμε το φαγητό μας: πρόκειται για το συστατικό καψαϊκίνη.

Η ουσία αυτή διεγείρει το μεταβολισμό, βοηθά την καρδιαγγειακή λειτουργία και έχει και παυσίπονη δράση, γι’ αυτό εξάλλου τη βρίσκουμε και σε επιθέματα κατά του πόνου στο φαρμακείο.

Η ιδιότητά της να βοηθά στο αδυνάτισμα οφείλεται στο φαινόμενο της θερμογένεσης που προκαλεί, δηλαδή στο ότι ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και επομένως το μεταβολισμό. Σύμφωνα με μελέτη, όταν καταναλώνουμε σε ένα γεύμα μας λίγη καψαϊκίνη, μειώνεται η ορμόνη της πείνας γκρελίνη, επομένως και η όρεξη.

Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ακόμα την ευεργετική δράση της καψαϊκίνης που βρίσκουμε στην καυτερή πιπεριά και σε καταστάσεις όπως ο πόνος της αρθρίτιδας, η μείωση της υπέρτασης αλλά και η πρόληψη του καρκίνου.

Φωτογράφος: Cora Buttenbender

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ