Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα του καλοκαιριού;

Ιώσεις, ωτίτιδα, γαστρεντερίτιδα, και κολπίτιδες είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μας οδηγούν στον γιατρό στις διακοπές.

Elle 06 Αυγ. 19
Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα του καλοκαιριού;

Φωτογράφιση: Dan Kullberg, styling: Jenny Fredriksson

Η Έλσα Γεωργιάδη, προϊσταμένη του τμήματος με τα επείγοντα περιστατικά στο νοσοκομείο Μητέρα, αναλύει τα απρόοπτα που μας προκύπτουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Τι γίνεται σε καθένα από αυτά και πώς μπορούμε να τα προλάβουμε;

Ωτίτιδα: Όπως αναφέρει ο χειρουργός ΩΡΛ Ιάκωβος Πετμεζάκης, «αυτό που λέμε σε παιδιά και ενήλικες είναι να μην μπαίνουν καθόλου στη θάλασσα όταν παρουσιάζουν συνάχι γιατί ο οργανισμός έχει φλεγμονή. Βοηθά το σπρέι που απελευθερώνει την αναπνοή, έπειτα από συμβουλή γιατρού. Αν δεν προλάβουν τον πόνο στο αυτί, μπορούν να πάρουν ένα παυσίπονο και να απευθυνθούν αμέσως στον ΩΡΛ». Η ωτίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 7 μέρες με αγωγή.

Γαστρεντερίτιδα: Για να αποφύγουμε τη διάρροια του ταξιδιώτη, ένα από τα συμπτώματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίζεται συχνά στις διακοπές, η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη προτείνει να πλένουμε καλά τα χέρια και να καταναλώνουμε ξεφλουδισμένα φρούτα και λαχανικά που έχουμε καθαρίσει οι ίδιοι, αλλά και να αποφεύγουμε ωμά ψάρια και θαλασσινά. Για να προλάβουμε την αφυδάτωση, να πίνουμε άφθονο νερό και ζωμό κοτόπουλου που έχει ιχνοστοιχεία και αναπληρώνει τα άλατα που χάσαμε. Ακόμη, καλό είναι εκείνες τις μέρες να τρώμε ρύζι αναποφλοίωτο και να αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά. Σε έντονη διάρροια, ο γιατρός προτείνει αντιδιαρροϊκό φάρμακο.

Κολπίτιδα: «Η εμφάνισή της είναι πολύ συχνή το καλοκαίρι και αυτό γιατί πολλές γυναίκες δεν ακολουθούν σωστά τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να μπουν σε καθαρή θάλασσα και όταν βγουν να κάνουν ντους με γλυκό νερό, να φορέσουν στεγνό μαγιό και, φυσικά, να μην καθίσουν στην άμμο» αναφέρει η μαιευτήρας-γυναικολόγος Σοφία Καλογήρου. Τα πρώτα συμπτώματα ότι κάτι συμβαίνει εκεί… κάτω είναι συνήθως φαγούρα, εκκρίσεις υγρών, δυσοσμία. Υπάρχει όμως και η ουρολοίμωξη, που δεν είναι κολπίτιδα, και θεωρείται πιο σοβαρή κατάσταση, καθώς προκαλεί τσούξιμο κατά την ούρηση, πόνο, ακόμη και πυρετό. «Στην ουρολοίμωξη πρέπει να πάμε κατευθείαν στον γιατρό και να μας προτείνει φάρμακο από το στόμα. Στην κολπίτιδα, αν είμαστε διακοπές, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα στο φαρμακείο για πλύσεις, ενώ μπορούμε να λάβουμε από το στόμα προβιοτικά που δρουν και προληπτικά εφόσον τα παίρνουμε 4-5 μέρες το μήνα. Το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε στον γυναικολόγο».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: