Πώς θα αποτοξινώσουμε τους πνεύμονές μας από το νέφος αιθαλομίχλης;

Αιωρούμενα σωματίδια επιβλαβή για την υγεία και κάπνισμα απειλούν ένα από τα πιο πολύτιμα όργανά μας. Πώς θα το βοηθήσουμε να επανέλθει;

Elle 14 Ιαν. 13
Πώς θα αποτοξινώσουμε τους πνεύμονές μας από το νέφος αιθαλομίχλης;

Αυτή την περίοδο η ατμόσφαιρα μυρίζει… καπνό από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες! Η μόλυνση του περιβάλλοντος με επικίνδυνα μικροσωματίδια, συνδυαστικά με το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό), επιβαρύνουν αρκετά τους πνεύμονές μας. Υπάρχει τρόπος αυτοκαθαρισμού; Μήπως οι βλάβες που προκαλούνται είναι μη αναστρέψιμες; Όπως επισημαίνει η Ευαγγελία Βλέτση, ειδικός πνευμονολόγος-ομοιοπαθητικός, «οι πνεύμονες, καθώς και όλα τα όργανα στο σώμα μας, έχουν τη δυνατότητα φυσικής αποβολής των τοξινών μέσω του ανοσοποιητικού και λεμφικού συστήματος. Επίσης, το ήπαρ είναι απαραίτητο για την αποτοξίνωσή τους. Τέλος, με βάση την κινεζική ιατρική, η καλή λειτουργία του παχέος εντέρου είναι σημαντική για την αποβολή των βλαβερών ουσιών και την αποσυμφόρηση του πνεύμονα».

Τι κάνουμε λοιπόν;
Για να βοηθήσουμε τον οργανισμό να επιταχύνει τη συγκεκριμένη διαδικασία, είναι απαραίτητα τα εξής:
1) Διακοπή καπνίσματος: Μέσα σε 24 ώρες αφού το σταματήσουμε, οι πνεύμονες αρχίζουν να καθαρίζουν από τη βλέννα και τα υπολείμματα καπνού, ενώ το μονοξείδιο του άνθρακα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα θα έχει μειωθεί στο μισό. Όπως τονίζει η κ. Βλέτση, «οι βλάβες από το χρόνιο κάπνισμα επανορθώνονται σε μεγάλο βαθμό χάρη στους μηχανισμούς αυτοΐασης του οργανισμού». Ωστόσο, χρειαζόμαστε βοήθεια από έξυπνα συστατικά, όπως τα ακόλουθα.

2) Αντιοξειδωτικά: «Μπορούμε να ενισχύσουμε την αποτοξίνωση με βιταμίνες (C, του συμπλέγματος Β, σελήνιο, Ε). Ακόμα λειτουργεί θετικά και η μελισσοθεραπεία με σκευάσματα πρόπολης, γιατί προστατεύει τους πνεύμονες από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την αιθάλη από τα τζάκια και το τσιγάρο. Βέβαια, κάθε ασθενής χρειάζεται εξατομικευμένη αντιμετώπιση από γιατρό-εναλλακτικό θεραπευτή με καλή γνώση διατροφής/σκευασμάτων/φυτοθεραπείας» συμπληρώνει η ειδικός.

3) Ασκήσεις αναπνοής: Σύμφωνα με την πνευμονολόγο, υπάρχουν εξειδικευμένες ασκήσεις αναπνοής, π.χ. οι buyteco, οι ειδικές ανάσες στη γιόγκα και στο τσι-κονγκ, που διευκολύνουν την αποτοξίνωση των πνευμόνων. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γυμναστική, αφού έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη οξυγόνωσή τους.

4) Επαφή με τη φύση: Οι συχνές βόλτες στην εξοχή, π.χ. σε δάση, σε μέρη όπου υπάρχουν πηγές ή κοντά στη θάλασσα μας βοηθούν να αναπνεύσουμε καθαρό οξυγόνο. Υπάρχει κάτι καλύτερο;

5) Οι έξυπνες τροφές: Όπως υποστηρίζει ο εναλλακτικός θεραπευτής δρ Βέιλ, το συνένζυμο Q10 που λαμβάνουμε από συμπληρώματα ενισχύει την αναπνευστική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ τα μανιτάρια ρέισι προστατεύουν από τη χρόνια πνευμονοπάθεια.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT