Πώς θα ξεπεράσετε την κόπωση;

Ήρθε η στιγμή να χαλαρώσετε και να απολαύσετε (επιτέλους) τον ύπνο ακολουθώντας τεχνικές και προσεγγίσεις αποσύνδεσης από τις πηγές του άγχους και της κούρασης.

Elle 13 Αυγ. 19
Πώς θα ξεπεράσετε την κόπωση;

Φωτογράφιση: Dan Kullberg, styling: Jenny Fredriksson

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων νιώθει διαρκώς κόπωση και δεν κοιμάται καλά. Στη δεύτερη περίπτωση ένας ειδικός ύπνου προτείνει να πολεμήσουμε την αϋπνία ακολουθώντας κανόνες υγιεινής ύπνου: δηλαδή να βγάλουμε την τηλεόραση και το κινητό από το υπνοδωμάτιο, να αποφύγουμε την καφεΐνη και το αλκοόλ, το φαγητό, το διάβασμα και τη γυμναστική 2-3 ώρες πριν (μάλιστα το φαγητό πρέπει να είναι ελαφρύ και να μην περιέχει ουσίες με τυραμίνη όπως αλλαντικά, μελιτζάνα, κόκκινο κρασί, τουρσί που διεγείρουν το νευρικό σύστημα). Σήμερα οι οδηγίες εμπλουτίζονται με θεραπείες σπα, ψυχοθεραπεία, μασάζ και απαλή μουσική αλλά και ειδικές εφαρμογές που αναλύουν τον ύπνο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο επιστήμονα που θα δει αν κρύβεται κάποια άλλη αιτία πίσω από την κόπωση (κατάθλιψη, στρες, διαταραχές θυρεοειδή κ.ά.).

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
-Ασκήσεις ηρεμίας: Όπως αναφέρει ο ειδικός ύπνου Leonard Anthony στο βιβλίο του Απελευθερωθείτε από την κόπωση (Liberez-vous de la fatigue, εκδ. J’ ai Lu) «ένα από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε για να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας, είναι να ξεκουραζόμαστε μέσα στη μέρα. Αν δεν συνηθίζουμε να αφιερώνουμε χρόνο για να πάρουμε μια ανάσα, όταν θα πάμε να κοιμηθούμε θα είμαστε σε εγρήγορση». Ό ίδιος μας προτείνει να κλείσουμε τα μάτια για 5-20′. Αυτή η ηρεμία θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε περισσότερο αλλά και να κοιμηθούμε πιο εύκολα το βράδυ.

-Σιέστα: Η ίδια προσέγγιση αφορά και τη σιέστα, τον σύντομο ύπνο που μας βοηθά να κάνουμε μια παύση από τις δραστηριότητές μας ώστε μετά να συγκεντρωθούμε περισσότερο. Κάτι που αποδίδει στην ψυχολογία μας είναι να μην λέμε στον εαυτό μας «πρέπει να κοιμηθώ» αλλά «μου αξίζει να πάρω μια σιέστα και να ξεκουραστώ».

-Κι γκονγκ: Τεχνικές όπως μασάζ και Qi Gong είναι συνήθειες με τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας: με ηρεμία και ευχαρίστηση.

-App για τον ύπνο: Οι εφαρμογές στο κινητό είναι εργαλεία και όχι η λύση, αν το πρόβλημα της κόπωσης ή της αϋπνίας χρονίζουν. Δοκιμάστε κάποια apps όπως Sleep Cycle, Music Care και Moona. Αναλύουν τον ύπνο μας κι εμείς μπορούμε μετά να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT