Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να μην παχαίνουμε;

Κι όμως ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 12 Μαΐ. 22
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να μην παχαίνουμε;

Δεν είναι μυστικό ότι ο ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο στη γενική μας υγεία, αλλά όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, πόσες ώρες ύπνου χρειαζόμαστε πραγματικά; Σε μια νέα μελέτη που παρουσιάζεται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, οι ερευνητές πλησίασαν την απάντηση αυτού του σημαντικού ερωτήματος.

Μελετώντας τη διάρκεια ύπνου σε σχέση με τη διατήρηση του βάρους.

Για αυτή τη μελέτη, λίγο λιγότεροι από 200 ενήλικες με παχυσαρκία έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν μια αυστηρή δίαιτα για οκτώ εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες έχασαν, κατά μέσο όρο, το 12% του σωματικού τους βάρους. Στη συνέχεια, η ομάδα ήθελε να μάθει πώς διαφορετικοί παράγοντες θα επηρέαζαν τη διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ανάμεσα σε αυτούς μετρήθηκαν επίσης οι συνήθειες ύπνου και η ποιότητα ύπνου των συμμετεχόντων.

Στα ευρήματα λοιπόν αυτής της μελέτης, φάνηκε ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος μπορεί να είναι μια μεγάλη βοήθεια όσον αφορά τη διατήρηση της απώλειας βάρους, αλλά και πως η άσκηση μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τον ύπνο μας. Συγκεκριμένα, όχι μόνο η διάρκεια του ύπνου και η ποιότητα του αυξήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες μετά το αρχικό πρόγραμμα διατροφής των οκτώ εβδομάδων, αλλά τα άτομα που ασκήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της μελέτης κατάφεραν να διατηρήσουν αυτήν την βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, σε αντίθεση με εκείνους που δεν ασκούνταν.

ύπνος

Επιπλέον, όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο, και εκείνοι που ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου, είδαν αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους κατά τη διάρκεια του έτους.

Όπως εξηγεί ο φοιτητής ιατρικής και συν-συγγραφέας της μελέτης Adrian Bogh, «Ήταν έκπληξη να δούμε πώς η απώλεια βάρους στους ενήλικες βελτίωσε τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και ότι η άσκηση βοήθησε στη διατήρηση αυτών των βελτιώσεων. Επίσης, ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετά ή καλά μετά την απώλεια βάρους ήταν λιγότερο επιτυχημένοι στη διατήρηση του από εκείνους με επαρκή ύπνο».

Αυτά τα νέα είναι ένας ακόμη λόγος για να δώσεις προτεραιότητα στον να κοιμάσαι τουλάχιστον 6 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσπαθώντας συγχρόνως να αυξήσεις και την ποιότητα ύπνο που λαμβάνεις. Επιπλέον, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο, η έρευνα προτείνει ότι η επαρκής άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει, και στη συνέχεια να βοηθήσει επίσης και στη διατήρηση του βάρους.

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: