Νιώθεις πιεσμένη; Με αυτό το trick θα χαλαρώσεις στο λεπτό!

Σίγουρα το έχεις δει σε πολλές ταινίες.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 29 Σεπ. 21
Νιώθεις πιεσμένη; Με αυτό το trick θα χαλαρώσεις στο λεπτό!

Στην μικρή και τη μεγάλη οθόνη βλέπουμε συχνά τους πρωταγωνιστές να ρίχνουν κρύο νερό στο πρόσωπο τους όταν βρίσκονται σε μία δύσκολη κατάσταση ή μαθαίνουν κάτι που τους ταράζει για να ηρεμήσουν. Αν και φαίνεται περίεργο, η τεχνική αυτή είναι ένα αρκετά αξιόπιστο κόλπο που θα σε κάνει αμέσως να αισθανθείς καλύτερα. Ονομάζεται mammalian diving response (αντανακλαστική κατάδυση των θηλαστικών) και ακόμα κι αν βρίσκεσαι χιλιόμετρα μακριά από μια πισίνα ή έναν ωκεανό, μπορείς να το αναπαράγεις στο μπάνιο σου.

Το να βυθίσεις λοιπόν, το πρόσωπό σου σε κρύο νερό είναι μια τεχνική διαχείρισης της έντονης συναισθηματικής φόρτισης, σύμφωνα με την Liz Kelly LICSW, θεραπεύτρια και κάτοχος της πλατφόρμας ψυχικής υγείας Talkspace. Αυτός είναι ο λόγος που όταν βουτάς στη θάλασσα όλα μοιάζουν καλύτερα. Το mammalian diving response προκαλεί μια σειρά από καταπραϋντικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα, ηρεμώντας το νευρικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται συχνά στη διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, ένα είδος λογοθεραπείας που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματα τους.

quick trick χαλάρωσης

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν το mammalian diving response, ενεργοποιείται το παρασυμπαθητικό νευρικό τους σύστημα, η κατάσταση «ξεκούρασης και πέψης» του σώματος. Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και αισθάνονται αμέσως πιο ήρεμοι. Αυτό συμβαίνει λόγω της προσπάθειας του σώματος να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσουν κάτω από το νερό διατηρώντας το οξυγόνο. Ταυτόχρονα, τα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται, οδηγώντας αίμα στα εσωτερικά όργανα. Μόλις το νευρικό σύστημα επιβραδύνει, τα άτομα δεν είναι πλέον σε κατάσταση «μάχης ή φυγής» και μπορούν να δουν την κατάστασή από μια πιο χαλαρή οπτική γωνία.

Άλλος ένας λόγος που αυτό το trick λειτουργεί είναι το σοκ που δημιουργείται στο οργανισμό εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας. Αν αναρωτιέσαι λοιπόν, τη σωστή θερμοκρασία για να νιώσεις καλύτερα, όσο πιο κρύο είναι το νερό τόσο το καλύτερο.

Αν θέλεις να το κάνεις κι εσύ γέμισε ένα μπολ ή τον νεροχύτη με παγωμένο κρύο νερό. Πάρε μια βαθιά εισπνοή, κρατήσε την αναπνοή σου και βύθισε ολόκληρο το πρόσωπό σου στο κρύο νερό. Μόλις νιώσεις τον καρδιακό ρυθμό να μειώνεται, βγάλε το πρόσωπο σου. Ωστόσο, αν έχεις οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας ή καρδιακό πρόβλημα, καλό είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου πριν το δοκιμάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ: 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: