Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε για πρώτη φορά το ELLE RUN Virtual, τον πρώτο μας εικονικό αγώνα δρόμου, και στηρίζουμε τις γυναίκες. Τρέχουμε ξεχωριστά και από απόσταση στο γήπεδο της γειτονιάς μας, στο πάρκο, στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό, στον διάδρομο του σπιτιού μας. Tρέχουμε με ασφάλεια και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας. Σε αυτή την πρωτοβουλία σας θέλουμε όλους σίγουρα δίπλα μας, γυναίκες και άντρες, αφού μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές θα διατεθεί στη ΜΚΟ «Κέντρο Διοτίμα», που επιδιώκει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μπορεί να ασχολείται με το υγρό στοιχείο, είναι όμως και δρομέας, οπότε εμείς ζητήσαμε τις συμβουλές της για να ξεκινήσουμε τώρα προπόνηση για το ELLE RUN.
Ρωτήσαμε την αθλήτρια Ευαγγελία Πλατανιώτη: «Ποιες είναι οι τοπ συμβουλές για να ξεκινήσω τρέξιμο στο παρά πέντε και να τα καταφέρω;»
«Αν και αθλήτρια του υγρού στοιχείου η σχέση μου με το τρέξιμο παραδόξως είναι πολύ καλή. Οι αθλητές της πισίνας κατά μεγάλο ποσοστό αποφεύγουν το τρέξιμο και ακριβώς το αντίστροφο ισχύει για τους αθλητές του στίβου. Αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα μας μαθαίνει και συνηθίζει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο προπόνησης, ενώ αντιδρά αλλά και προσαρμόζεται σιγά σιγά σε κάτι νέο. Την αντίδραση αυτή την αντιλαμβανόμαστε με την αντίστοιχη γρήγορη κόπωση που μπορεί να νιώσουμε και αυτό οφείλεται στο ότι το σώμα μας ίσως είναι συνηθισμένο σε άλλο είδος προπόνησης. Ας τελειώσουμε όμως το εισαγωγικό κομμάτι και ας περάσουμε στο δικό μας θέμα!
Σήμερα είμαι εδώ για να σου δώσω τις δικές μου συμβουλές, τα δικά μου tip τα οποία εάν και αθλήτρια του υγρού στίβου, σε εμένα κάνουν θαύματα. Αρχικά το τρέξιμο προϋποθέτει καλή φυσική κατάσταση, ειδάλλως είναι το “must” για να την αποκτήσεις!! Για να ξεκινήσεις λοιπόν αυτό το σπορ τελευταία στιγμή και να το πετύχεις, θέλει καθημερινά και μέρα με τη μέρα να κρατάς ένα σταθερό ρυθμό τον οποίο το σώμα σου και η καρδιά σου μπορούν να αντέξουν. Μπορείς να ρυθμίζεις την ένταση της ταχύτητάς σου ανάλογα με το πως νιώθεις αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να το παρακάνεις. Μη ξεχνάς ότι θέλουμε να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν καλύτερη καρδιοαναπνευστική αντοχή.
Μπορείς να ξεκινήσεις λοιπόν με
2-3km/μέρα. Αυτό για τις πρώτες ημέρες έτσι ώστε το σώμα σου σιγά σιγά να προσαρμοστεί στη νέα άσκηση. Ο ρυθμός της ταχύτητας σου καλό είναι να είναι σταθερός έτσι ώστε η καρδιά σου να αρχίζει να προσαρμόζεται στην ταχύτητα αυτή.
Πρόσεχε όμως, μην αρχίζεις και τα δίνεις όλα από τα πρώτα χίλια μέτρα γιατί δε σε βλέπω καλά μετά… Κράτα ένα ρυθμό κοντά στο 60% των δυνάμεών σου και όσο νιώθεις ότι είσαι καλά μπορείς ελάχιστα να τον ανεβάζεις καθώς βρίσκεσαι προς το τέλος της διαδρομής.
Εάν νιώθεις αρκετά καλά, ένας ακόμη έξυπνος τρόπος προπόνησης είναι η αυξομείωση της ταχύτητας μέσα στο set ή αλλιώς η λεγόμενη εναλλαγή ρυθμού.
Ανεβάζοντας και κατεβάζοντας ταχύτητα για συγκεκριμένο χρόνο μέσα στο set.
Καθώς περνούν οι μέρες μπορείς να ανεβαίνεις στα 5,8,10 Km ανάλογα με την αντοχή σου. Μην ξεχνάς όμως να ακούς το σώμα σου και την καρδιά σου. Οι καλύτερες ώρες να πας για τρέξιμο είναι νωρίς το πρωί ή αφού πέσει ο ήλιος.
Τι λέτε; Βάζουμε τα αθλητικά μας;;
Σας περιμένω στο Elle run να κάνουμε θαύματα!»
Μπες εδώ τώρα και δήλωσε συμμετοχή στο ELLE RUN VIRTUAL