Follow us

Search

Ρωτήσαμε το διατροφολόγο και κολυμβητή Στέφανο Δημητριάδη: «Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου μέχρι την ημέρα του ELLE RUN;»

Οι διατροφικές οδηγίες του θα σε προετοιμάσουν κατάλληλα για το ELLE RUN.

Ρωτήσαμε το διατροφολόγο και κολυμβητή Στέφανο Δημητριάδη: «Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου μέχρι την ημέρα του ELLE RUN;»

Από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου διοργανώνουμε για πρώτη φορά το ELLE RUN Virtual, τον πρώτο μας εικονικό αγώνα δρόμου, και στηρίζουμε τις γυναίκες. Τρέχουμε ξεχωριστά και από απόσταση στο γήπεδο της γειτονιάς μας, στο πάρκο, στην παραλία, δίπλα στη θάλασσα, στο βουνό, στον διάδρομο του σπιτιού μας. Tρέχουμε με ασφάλεια και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας. Σε αυτή την πρωτοβουλία σας θέλουμε όλους σίγουρα δίπλα μας, γυναίκες και άντρες, αφού μέρος των εσόδων από τις συμμετοχές θα διατεθεί στη ΜΚΟ «Κέντρο Διοτίμα», που επιδιώκει τη συστηματική ανάδειξη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Στο πλευρό μας θα έχουμε και τον πρωταθλητή κολύμβησης Στέφανο Δημητριάδη. Εκτός από αθλητής, είναι και εξειδικευμένος Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, οπότε και τον ρωτήσαμε όλες τις απαραίτητες διατροφικές συμβουλές.

Ρωτήσαμε τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Στέφανο Δημητριάδη:«Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου μέχρι την ημέρα του ELLE RUN;»

«Κάθε αθλούμενος ανεξαρτήτως στόχου και επιπέδου, πρέπει την ημέρα του αγώνα να είναι έτοιμος να αθληθεί με τις πλέον κατάλληλες συνθήκες και να αγωνιστεί ώστε να απολαύσει τον αγώνα του στο μέγιστο. Μια σωστή διατροφή και με την κατάλληλη προετοιμασία, τόσο την ημέρα του αγώνα όσο και μερικές μέρες πριν από αυτόν, θα βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του χωρίς το κίνδυνο του τραυματισμού, της αφυδάτωσης και της πρόωρης κόπωσης.

Έτσι, ξεκινώντας μια κατάλληλη διατροφή 3-4 ημέρες πριν τον αγώνα που θα εστιάζει τόσο στην απαραίτητη αναλογία θρεπτικών συστατικών, ενέργειας και τακτικών γευμάτων, θέτουμε τις βάσεις για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Το βασικό καύσιμο και ενέργεια του μυός είναι το γλυκογόνο, το οποίο εξαρτάται άμεσα από τη κατανάλωση των Υδατανθράκων. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αυξήσουμε τη πρόσληψη των Υδατανθράκων κατά 20-30% μέσα στην ημέρα. Ιδανικές πηγές αποτελούν τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, βρώμη, κινόα, πλιγούρι και όσπρια. Επίσης η διατροφή μας θα πρέπει να έχει αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.5-6 μερίδες την ημέρα είναι αρκετές ώστε να μας παρέχουν τόσο την ενέργεια όσο και τα αντιοξειδωτικά και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό για μια ισορροπημένη διατροφή και επαρκή αποκατάσταση είναι η διατροφική πρωτεΐνη που θα αναπληρώσει και θα ενισχύσει το μυϊκό ιστό ο οποίος είναι καθοριστικός για την απόδοσή μας και την υποστήριξη των αναγκών μιας έντονης άσκησης. Η πρωτεΐνη που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άπαχη. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη είναι τα αυγά, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα και κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό).

3-5 Γεύματα την ημέρα είναι αρκετά ώστε να διατηρήσουμε σταθερή τη πρόσληψη ενέργειας. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και πλούσιων σε λίπος γευμάτων, καθώς μπορούν να μεταβάλλουν σημαντικά τη λειτουργία του μεταβολισμού, του γαστρεντερικού συστήματος και της αποκατάστασης μας.
Συμπερασματικά ένα προ-αγωνιστικό πιάτο θα πρέπει να αποτελείται κατά 50% από μια πηγή Υδατάνθρακα, 25% από άπαχη πρωτεΐνη και 25% από φρέσκο ή βραστό λαχανικό.
Τελευταίο και επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η επαρκής ενυδάτωση. Ένα αφυδατωμένο σώμα επιστημονικά αποδίδει πολύ λιγότερο από το προσδοκώμενο. Μια καλή πρακτική για επαρκή πρόσληψη υγρών και νερού είναι να πίνουμε 40 ml ανά κιλό βάρους μας. Π.χ ένα άτομο 70 κιλών θα πρέπει να πίνει σταδιακά μέσα στην ημέρα 2.8 λίτρα νερό. Ακολουθώντας τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές, και με την κατάλληλη ξεκούραση θα έχετε ένα εγγυημένο καλό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!»

Στέφανος Δημητριάδης-SD Integrative Nutrition
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, MSc, OLY
Instagram: s_dimitriadis

Μπες εδώ τώρα και δήλωσε συμμετοχή

 

MORE FROM

BODY & SOUL