Σε τι με ωφελεί να δώσω αίμα;

Εκτός από μια πράξη προσφοράς στους άλλους, η αιμοδοσία κάνει καλό στην καρδιά, ενώ βοηθά και στην απώλεια ½ κιλού!

Elle 13 Ιουν. 13
Σε τι με ωφελεί να δώσω αίμα;

Η αιμοδοσία δεν βοηθά μόνο σε εκείνους που χρειάζονται αίμα, αλλά και στους δότες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από αρκετές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association έδειξε ότι τα άτομα που δίνουν αίμα -ηλικίας 43 και άνω- έχουν οφέλη στο καρδιαγγειακό (διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικού).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο ότι μειώνονται τα επίπεδα σιδήρου. Όταν είναι υψηλά, αυξάνεται η πηκτικότητα του αίματος, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η δίοδός του στις αρτηρίες. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε τριβή των αγγείων και φθορά των αρτηριών, που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοπάθεια. Κάθε φορά λοιπόν που δίνουμε αίμα, εκείνο γίνεται λιγότερο παχύρρευστο και τα επίπεδα σιδήρου κατεβαίνουν.

Άλλες μελέτες πάλι έχουν δείξει ότι έτσι καίμε 650 θερμίδες, επειδή ο οργανισμός δουλεύει για να το αναπληρώσει (μέσα σε 48 ώρες), ενώ την ίδια στιγμή μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Κι αυτό πάλι συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα σιδήρου που προκαλούν οξείδωση στον οργανισμό. 

Info: Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη την Παρασκευή 14 Ιουνίου διοργανώνεται αιμοδοσία στην Πλατεία Μοναστηρακίου, Αθήνα, και στην Πλατεία Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη.

 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: