Σου αρέσει ο καφές σου σκέτος; Κι όμως έχει να κάνει με τα γονίδια σου

Οι προτιμήσεις σου στον καφέ ίσως είναι γραμμένες στο DNA σου.

Elle 24 Ιαν. 22
Σου αρέσει ο καφές σου σκέτος; Κι όμως έχει να κάνει με τα γονίδια σου

Πώς πίνεις τον καφέ σου; Τον πίνεις σκέτο, με λίγο γάλα ή προτιμάς  πιο πλούσιες και κρεμώδεις εκδοχές; Λοιπόν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, οι γευστικές σου προτιμήσεις μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν να κάνουν με το DNA σου. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν μια γενετική μετάλαξη που σχετίζεται με τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης και όχι και τόσο τυχαία εντοπίζεται σε άτομα που προτιμούν τον καφέ τους σκέτο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έπιναν σκέτο τον καφέ τους είχαν επίσης μια γενετική παραλλαγή που τους βοηθούσε να μεταβολίσουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, και έτσι συσχέτισαν την εγρήγορση και τη διανοητική διαύγεια που ένιωθαν με την καθαρή γεύση του καφέ.

καφέ

«Βασικά, τα άτομα που έχουν γενετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο μεταβολισμό της καφεΐνης μαθαίνουν να εκτιμούν τη γεύση του καφέ λόγω αυτού του υψηλότερου μεταβολισμού και των ψυχοδιεγερτικών επιδράσεων που παρουσιάζουν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marilyn Cornelis, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής. στο Northwestern. «Μαθαίνουν δηλαδή να εξισώνουν αυτές τις ψυχοδιεγερτικές επιδράσεις με αυτή την πικρή γεύση». Ουσιαστικά, ένα έχεις προτίμηση στον σκέτο καφέ, μπορεί στην πραγματικότητα να μην έχει να καένι με τη γεύση που σου  αρέσει αλλά με την ενέργεια που νιώθεις.

Η Cornelis και η ομάδα της βρήκαν αντίστοιχα μοτίβα και όσον αφορά το τσάι, αλλά και τη μαύρη σοκολάτα, είδη που περιέχουν επίσης καφεΐνη, αν και σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις από τον καφέ. «Αυτό δείχνει ότι αυτό που παρατηρούμε με τον καφέ επεκτείνεται και σε άλλα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη», λέει. «Αυτά τα άτομα που έχουν γενετικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν το σκέτο καφέ από τον καφέ με ζάχαρη, τη μαύρη σοκολάτα από τη σοκολάτα γάλακτος, καθώς και το τσάι χωρίς ζάχαρη έναντι του ζαχαρούχου τσαγιού», εξηγεί.

καφέ

Καθώς το πεδίο της έρευνας για την καφεΐνη συνεχίζει να επεκτείνεται, η κατανόηση αυτών των γενετικών μεταλλάξεων για το μεταβολισμό της καφεΐνης παρέχει την ευκαιρία να μελετήσουμε τα πιθανά οφέλη για την υγεία αυτού του διάσημου φυτοθρεπτικού συστατικού με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Συχνά υποθέτουμε ότι όλοι όσοι πίνουν πολύ καφέ παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι έχουν γενετικές διαφορές και αυτές οι γενετικές διαφορές συμβάλλουν επίσης στον τρόπο που καταναλώνουν τον καφέ τους», λέει η Cornelis. Εξάλλου, προσθέτει, κάποιος που πίνει τον καφέ του σκέτο μπορεί να έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία του από κάποιον που πίνει καφέ με κρέμα και ζάχαρη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: