Συνεπιμέλεια: Η λύση για ένα ευτυχισμένο παιδί

«Η ανατροφή και από τους δύο γονείς έχει οφέλη για την υγεία του» λένε οι ειδικοί που θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα σχετικό νόμο που τους καθιστά εξίσου υπεύθυνους.

Elle 07 Μαΐ. 19
Συνεπιμέλεια: Η λύση για ένα ευτυχισμένο παιδί

συνεπιμέλεια

Φωτογράφιση: Marc Philbert

Οι γονείς παραμένουν δίπλα στο παιδί τους ακόμα κι αν χωρίσουν και αυτό δεν είναι μόνο δική τους υποχρέωση αλλά και δικό του δικαίωμα. Τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου ώστε οι γονείς να είναι συνυπεύθυνοι για την ανατροφή προσπαθούν να πετύχουν αρκετοί φορείς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, με τις σκανδιναβικές χώρες να το έχουν ήδη καταφέρει.

Τι σημαίνει συνεπιμέλεια;

Η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εξηγεί: «Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ένα ζευγάρι χωρίσει η επιμέλεια του παιδιού μπορεί να συνεχίσει να ασκείται από κοινού εφόσον συμφωνούν και οι δύο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί μετακινείται από το ένα σπίτι στο άλλο. Η κοινή ανατροφή συνίσταται στη συνεργασία τους και στην κοινή λήψη αποφάσεων, αφού κάνουν τον σχεδιασμό για την καθημερινότητα και την κάλυψη των αναγκών του παιδιού τους. Αν οι γονείς δεν συμφωνήσουν και αφού απευθυνθούν στον διαμεσολαβητή, ακολουθεί ο επίπονος δικαστικός δρόμος, όπου το δικαστήριο αναθέτει την επιμέλεια στον ένα γονέα (σε ποσοστό άνω του 90% είναι η μητέρα), προσδιορίζοντας συνήθως και τους όρους και τον χρόνο επικοινωνίας του άλλου γονέα με το παιδί».

Ωστόσο η πρακτική αυτή οδηγεί συχνά σε γονική αποξένωση από τον ένα γονέα, ενώ η κακή σχέση των γονιών είναι επιζήμια για το παιδί. «Θα έπρεπε να συζητάμε για το πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και την ψυχοσυναισθηματική υγεία των παιδιών, αλλά καθημερινά έχουμε παραβιάσεις ή σύγχυση όσον αφορά σε ζητήματα επικοινωνίας, π.χ. ο ένας γονέας μπερδεύει το δικαίωμά του στη διατροφή με το δικαίωμα του άλλου στην επικοινωνία με το παιδί του. Γι’ αυτό ο Συνήγορος του Πολίτη θα υποβάλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης προτάσεις με στόχο να θεσμοθετηθεί ότι ο κανόνας είναι η κοινή ανατροφή του παιδιού και η εξαίρεση η ανάθεση της επιμέλειας στον έναν από τους δύο γονείς».

Η κοινή ανατροφή δίνει το μήνυμα ότι οι γονείς είναι δίπλα στο παιδί, ακόμα κι αν δεν μένουν μαζί. Ότι ο μπαμπάς δεν είναι μόνο για το Σαββατοκύριακο. Ο Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, παιδοψυχίατρος – ψυχαναλυτής, μίλησε πρόσφατα σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα (synepimelia.gr) για την αξία της κοινής ανατροφής και αναφέρει στο ELLE: «Η συνεπιμέλεια πρέπει να αποτελεί τον βασικό άξονα αποφάσεων όλων των διαζυγίων. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αποκλεισμένο τον ένα γονέα από τη ζωή τους επηρεάζονται αρνητικά όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία και την κοινωνική συμπεριφορά. Με τη συνεπιμέλεια διατηρείται η οικογένεια ως σύστημα φροντίδας τους. Δεν δημιουργείται το ζευγάρι του “καλού” και συχνά “θυσιαζόμενου” γονέα που φροντίζει το παιδί, έχοντας από αυτό την απαίτηση της αναγνώρισης της θυσίας με την πλήρη αφοσίωση, και του στιγματισμένου “κακού” που “εγκατέλειψε” το παιδί και άρα πρέπει και εκείνο να τον απορρίψει. Τα παιδιά δεν μπαίνουν σε διλήμματα “διχασμού”, δημιουργούν ουσιαστική σχέση και με τους δύο γονείς και αν εκείνοι τα καταφέρνουν στη συνεπιμέλεια, τα παιδιά παίρνουν ένα ουσιαστικό μάθημα ζωής σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων».

Info: Συνήγορος του Πολίτη, τηλ.: 213 1306703 και 213 1306605. Μάθετε καλές στρατηγικές συνεπιμέλειας μέσα από το βιβλίο Εμείς Θα σε Αγαπάμε Πάντα της Karen Bonnell & Kristin Little (εκδ. Διόπτρα).

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT