Τα κράνμπερι προλαμβάνουν τις γυναικολογικές φλεγμονές

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα κράνμπερι (είδος μούρου) μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής σε περιπτώσεις φλεγμονής του κόλπου.

Elle 12 Ιουλ. 12
Τα κράνμπερι προλαμβάνουν τις γυναικολογικές φλεγμονές

Μπορεί μέχρι σήμερα μια τέτοια πεποίθηση να ήταν ευρέως διαδεδομένη, αλλά η πλειονότητα των γιατρών διατηρούσε τις επιφυλάξεις της. Ωστόσο, πλέον, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ευεργετική δράση των κράνμπερι στο αναπαραγωγικό σύστημα και ιδιαίτερα στην πρόληψη λοιμώξεων, χάρη σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Ειδικότερα, ερευνητές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ταϊβάν ανέλυσαν τα δεδομένα δέκα προγενέστερων μελετών, προκειμένου να αποφανθούν αν τελικά η κατανάλωση κράνμπερι μπορεί να προλάβει την εμφάνιση ουρολοιμώξεων. Συνολικά, 1.500 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, λάμβαναν καθημερινά κράνμπερι, ψευδόφαρμακο ή τίποτε από τα δύο. Τα άτομα που κατανάλωναν τα συγκεκριμένα φρούτα εμφάνισαν λιγότερες μολύνσεις κατά 38%. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό στις γυναίκες με ιστορικό υποτροπής μειώθηκε κατά 47%.

«Η συγκεκριμένη μελέτη προσφέρει επιστημονική τεκμηρίωση σε ό,τι θεωρούνταν απλώς κοινή λογική εδώ και αρκετό καιρό» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η δρ Ντέμπορα Γουίνγκ που μελετά τις φλεγμονές του ουρογεννητικού συστήματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως πρόσθεσε η ίδια, ορισμένες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις μολύνσεις, για παράδειγμα εκείνες που παρουσιάζουν ανατομική δυσμορφία στην περιοχή ή συμμετέχουν σε εναλλαγές ερωτικών πράξεων χωρίς να ακολουθούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Παρ΄ όλα αυτά η ειδικός τόνισε ότι πρέπει να προσέχουμε οι χυμοί που καταναλώνουμε να μην περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, αλλά και να επιλέγουμε με προσοχή τα συμπληρώματα διατροφής.

Η γνώμη της ειδικού
Όπως επισημαίνει η γυναικολόγος Όλγα Ναούμ, «τα κράνμπερι ωφελούν αρκετά. Επομένως, μια γυναίκα που εμφανίζει φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη μπορεί να πίνει χυμό γιατί κάνει καλό, αλλά από μόνο του αυτό δεν αποτελεί λύση ούτε αποτελεσματική θεραπεία. Γενικά, σε μια τέτοια περίπτωση συνιστούμε στην ασθενή να τηρεί τους κανόνες υγιεινής και να φροντίζει σχολαστικά για την καθαριότητά της».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: