Menu

Τελικά ποιες είναι οι ιδανικές τιμές της χοληστερόλης;

Μπορεί οι γιατροί να μας συστήνουν να προσέχουμε τη διατροφή μας αποφεύγοντας τα λιπαρά και το κόκκινο κρέας, καθώς και να ασκούμαστε ώστε να μην έχουμε υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL), όμως μια νέα αμερικανική έρευνα δείχνει μια διαφορετική πλευρά.

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν να δούμε και το άλλο άκρο, δηλαδή ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδά χοληστερόλης, ενέχουν κινδύνους για την υγεία μας. Ειδικότερα, ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι η μεγάλη μείωση της «κακής» χοληστερόλης μπορεί να αυξήσει στις γυναίκες τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και με τις πολύ χαμηλές τιμές στα τριγλυκερίδια. Το ρίσκο μεγαλώνει όταν αυτές είναι κάτω από 70 mg/dL και υπερδιπλάσιος, συγκριτικά με τις γυναίκες των οποίων η «κακή» χοληστερόλη κυμαίνεται μεταξύ 100 και 130. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας και βασίζεται σε μετρήσεις που έγιναν σε 28.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ