Τελικά τι κρύβεται πίσω από τον χρόνιο πόνο;

Μια λεπτή γραμμή χωρίζει ένα τραυματικό για την ψυχή γεγονός από τον σωματικό πόνο. Νεότερες προσεγγίσεις σκύβουν πάνω από την ψυχή μας και βελτιώνουν τη ζωή ασθενών που πέρασαν κάποια στιγμή στη ζωή τους έντονο στρες και στενοχώρια.

Elle 09 Ιουν. 20
Τελικά τι κρύβεται πίσω από τον χρόνιο πόνο;

Φωτογράφιση: Anja Poulsen

Άνθρωποι διαγνωσμένοι με μετατραυματικό στρες βιώνουν πιο έντονα τον χρόνιο σωματικό πόνο από άλλους που δεν έχουν περάσει κάτι επώδυνο στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη. Ειδικοί που ασχολούνται με τη διαχείριση του άλγους εξηγούν στο ELLE ποιες είναι οι καινούριες τεχνικές για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Αποκωδικοποιώντας τον πόνο
Όταν το Ιατρείο Πόνου στο νοσοκομείο Αρεταίειο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου 40 χρόνια, τα περισσότερα περιστατικά ήταν καρκινοπαθείς που αναζητούσαν ανακούφιση στον πόνο τους. Σήμερα, οι πιο πολλοί που έρχονται εδώ βιώνουν μη καρκινικό πόνο. «Αρκετά περιστατικά που βλέπουμε αφορούν γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σωματικά, ψυχολογικά, λεκτικά» αναφέρει η Ιωάννα Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας – Θεραπείας Πόνου στο ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας. Και συνεχίζει: «Όταν παίρνουμε το ιστορικό γυναικών με ινομυαλγία, διαπιστώνουμε ότι πολλές από αυτές έχουν εμπειρίες κακοποίησης, όχι απαραίτητα σωματικής. Θα σου πουν τι έχει συμβεί στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στην προσωπική τους ζωή. Κάποιες μαρτυρίες είναι συνταρακτικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ψυχολογικός πόνος προηγείται του σωματικού». Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πλέον η ομάδα που χειρίζεται περιστατικά στο Ιατρείο Πόνου του Αρεταίειου δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αναισθησιολόγους-αλγολόγους. Περιλαμβάνει και ψυχολόγους, ενώ υπάρχει συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο για παραπομπή σε ψυχίατρο. Ταυτόχρονα, την ομάδα στελεχώνουν φυσιοθεραπευτές (μια φορά την εβδομάδα) και εναλλακτικοί θεραπευτές που εφαρμόζουν βελονισμό, σιάτσου, ρεφλεξολογία.

Στο Ιατρείο Πόνου καταφθάνουν και περιστατικά που οφείλονται σε μυοσκελετικά προβλήματα, αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά. και μπορεί να εκδηλώσουν αργότερα κατάθλιψη, γιατί ο χρόνιος πόνος επιβαρύνει την ποιότητα ζωής τους. Οι αναλγητικές θεραπείες μπορεί να είναι φαρμακευτικές, παρεμβατικές (υποδόρια εμφύτευση αντλίας κ.ά.), εναλλακτικές μέθοδοι, συνδυαστικά με ψυχολογική υποστήριξη.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος, ειδικά για το μετατραυματικό στρες, η ψυχοθεραπευτική μέθοδος EMDR (Μέθοδος Απευαισθητοποίησης και Επανεπεξεργασίας μέσω Οφθαλμικών Κινήσεων). Όπως αναφέρει η Άννα Μαρία Κυριακοπούλου, MSc ψυχολόγος, ψυχαναλύτρια ομάδας, πιστοποιημένη θεραπεύτρια EMDR για ενήλικες, παιδιά και εφήβους, «η ψυχοθεραπευτική μέθοδος ΕΜDR μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεξεργαστούν μια τραυματική εμπειρία σε 3 επίπεδα ταυτόχρονα: το γνωστικό (π.χ. αρνητικές σκέψεις), το συναισθηματικό (αρνητικά συναισθήματα κ.ά.) και το σωματικό (πόνος κ.ά.). Το αίσθημα δυσφορίας και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα αποκαθιστώντας τη χαμένη ισορροπία και δίνουν την θέση τους σε ένα αίσθημα ανακούφισης, απελευθέρωσης και ασφάλειας. Επιπλέον, το EMDR ενδυναμώνει εσωτερικά το άτομο και επιταχύνει τον χρόνο θεραπείας συγκριτικά με άλλες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους». Η EMDR εφαρμόζεται από ψυχολόγο πιστοποιημένο σε αυτήν.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: