Θρεπτικά έλαια: η νέα τάση στη διατροφή

Μπορεί να αποφεύγουμε τα λιπαρά, για να γλιτώνουμε τις περιττές θερμίδες, εφοδιαζόμαστε όμως με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία; Σύμφωνα με νέες έρευνες, υπάρχουν έλαια που βελτιώνουν τη διατροφή μας, χωρίς να επιβαρύνουν τη γραμμή μας.

 

Elle 10 Ιαν. 12
Θρεπτικά έλαια: η νέα τάση στη διατροφή

Έλαιο καρύδας
Το συνδέουμε περισσότερο με το άρωμα των αντηλιακών και λιγότερο με τη διατροφή. Κακώς όμως. Η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, αλλά και ένα μοναδικό αντιφλεγμονώδες συστατικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου ελαίου είναι πως αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Στο τηγάνισμα, καθώς αποτελεί πιο υγιεινή λύση από το αραβοσιτέλαιο.

Έλαιο κολοκυθόσπορου
Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και ωμέγα-3λιπαρά και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, αλλά και να ρυθμίσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, ενώ πολλοί γιατροί το συνιστούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Αναμείξτε το με παρθένο ελαιόλαδο και προσθέστε το στη σαλάτα σας. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα νόστιμο ντρέσινγκ με 4 κ.σ. έλαιο κολοκυθόσπορου, λίγο κόλιαντρο, χυμό ενός λεμονιού για ωμές και βραστές σαλάτες.

Έλαιο λιναρόσπορου
Βελτιώνει την πέψη και συνιστάται σε όσους υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές. Ο λιναρόσπορος είναι μια εξαίσια φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών και δρα ρυθμιστικά στο ορμονικό σύστημα.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Το συγκεκριμένο έλαιο θα πρέπει να καταναλώνεται ωμό, ώστε να διατηρεί όλη τη θρεπτική του αξία. Προσθέστε το σε σαλάτες, σούπες ή ακόμη σε λίγο ψωμί για πρωινό.

Αμυγδαλέλαιο
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Έρευνες του Πανεπιστημίου του Νέου Δελχί έδειξαν πως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στον οργανισμό και να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Συνδυάστε το με σησαμέλαιο στο τηγάνισμα ή δοκιμάστε το ωμό σε σαλάτες.

Έλαιο αβοκάντο
Πλούσιο σε ωμέγα-3 και 6 λιπαρά, το αβοκάντο -σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες- μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του κολλαγόνου που παράγει ο οργανισμός, επιδρώντας θετικά στην επιδερμίδα. Όμως, οι ευεργετικές του ιδιότητες δεν σταματούν εκεί. Μελέτες έχουν δείξει πως έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, αλλά και πως μπορεί να μειώσει τόσο την ολική όσο και την κακή (LDL) χοληστερόλη.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Μερικές σταγόνες στο ντρέσινγκ της σαλάτας σας θα προσθέσουν άρωμα αλλά και ιδιαίτερη γεύση.

Έλαιο σπόρων κάνναβης
Με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, 6 και 9 λιπαρά, είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις ξηρές επιδερμίδες.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Έχει γεύση που θυμίζει καρύδι και μπορείτε να το δοκιμάσετε ωμό σε σαλάτες, μιλκ σέικ αλλά και σε σούπες.

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT