Τι απειλεί τα μάτια το καλοκαίρι;

Φαγούρα, τσίμπλες, κοκκινίλα και θολή όραση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε;

Elle 18 Ιουν. 13
Τι απειλεί τα μάτια το καλοκαίρι;

 

Κάποια αλλεργία (σε σκόνη, τρίχωμα γάτας κ.λπ), μικρόβια, βακτήρια, αλλά και η υπεριώδης ακτινοβολία, η άμμος και η επαφή με το αλάτι της θάλασσας μπορούν να δημιουργήσουν κάποιες φορές φλεγμονή στα μάτια, τη γνωστή επιπεφυκίτιδα.
 
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Σπύρος Γεωργαράς, αυτή συνήθως οφείλεται σε αλλεργία, αλλά μπορεί να είναι και ιογενής. Ένα πολύ συχνό αίτιο είναι η ξηροφθαλμία, γι' αυτό συχνά εμφανίζονται μαζί. Σε περίπτωση εμφάνισής της πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση φακών επαφής γιατί το πρόβλημα επιδεινώνεται. Επίσης καλό είναι να ξεκουράζουμε τα μάτια αποφεύγοντας την πολύωρη έκθεση στον υπολογιστή ή την τηλεόραση. 
 
Με ποιον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε; Όπως τονίζει ο γιατρός, συστήνονται τεχνητά δάκρυα για όσο διάστημα χρειαστεί ή αντιισταμινικά κολλύρια. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ειδικός πιθανόν να χορηγήσει αντιβίωση με κορτιζόνη, υπό την εποπτεία του, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
 
Ακόμα, όπως προσθέτει ο γιατρός, βοηθούν αρκετά οι κομπρέσες με ζεστό νερό, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η εφαρμογή χαμομηλιού, γιατί κάποιοι είναι αλλεργικοί σ' αυτό.
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: