Τι δείχνει το χαμόγελό μας για την υγεία μας;

Είναι ο κρυφός μας σύμμαχος για να παραμείνουμε νέοι. Πώς συνδέεται η στοματική υγιεινή με την αντιγήρανση;

Elle 18 Ιουν. 19
Τι δείχνει το χαμόγελό μας για την υγεία μας;

Φωτο: Jan Welters

Είναι το στόμα το νέο… δέρμα; Μπορεί να μην παρουσιάζει ρυτίδες εσωτερικά, αλλά αποτελεί πηγή μικροβίων και σιωπηλής φλεγμονής, παράγοντες που μας γερνούν πρόωρα. Αν θέλουμε να παραμείνουμε νέοι και υγιείς, η φροντίδα του στόματος πρέπει να περιλαμβάνεται στις βασικές κινήσεις πρόληψης και αντιγήρανσης. Αυτό μας αποκαλύπτουν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που συνδέουν την παραμέλησή του με εμφάνιση παθήσεων, όπως η άνοια και η καρδιοπάθεια. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς, περίπου 7 στους 10, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε επισκεφτεί ούτε μία φορά τον οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο για έλεγχο και πρόληψη (π.χ. καθαρισμό), σύμφωνα με μελέτη. Τα στατιστικά αυτά κατατάσσουν τους Έλληνες στην τελευταία θέση ανάμεσα στους Ευρωπαίους, στο κομμάτι της στοματικής υγιεινής. Την ίδια στιγμή, η οδοντιατρική εξελίσσεται σε σημαντικό κλάδο αντιγήρανσης. Οι ειδικοί παρουσιάζουν στο ELLE τα καινούρια δεδομένα.

Η υγεία ξεκινά από το… στόμα;
Το βούρτσισμα κάνει καλό στην καρδιά και τη μνήμη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα από νεότερες μελέτες που συσχετίζουν τη σχολαστική στοματική υγιεινή με προστασία όχι μόνο των δοντιών, αλλά και της μνήμης και της καρδιάς. Ειδικότερα, μια καινούρια έρευνα του Πανεπιστημίου της Σεούλ, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, συσχετίζει την περιοδοντίτιδα (την εξέλιξη της ουλίτιδας) με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας συγκριτικά με εκείνους που φροντίζουν τα δόντια τους. Μάλιστα η επίδρασή της είναι μεγάλη, ανεξάρτητα από το αν ασκούμαστε, καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ παράγοντες που προδιαθέτουν για εμφάνιση Αλτσχάιμερ). Μερικά χρόνια πριν, μια άλλη μελέτη στην έκδοση Journal of Periodontology έδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έλλειψης στοματικής υγιεινής και της υπέρτασης που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια.
Ο Νικόλαος Λούπης, χειρουργός-οδοντίατρος, μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης, αναφέρει: «Το πιο σημαντικό είναι ο περιορισμός της χρόνιας φλεγμονής σε όλο τον οργανισμό γιατί μειώνει τη φθορά του DNA και την υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού. Η κατάσταση του περιοδοντίου επιδρά στην καρδιά απευθείας. Τμήματα των μικροβιακών κυττάρων και αποικιών του συμμετέχουν στην κατασκευή της αθηρωματικής πλάκας που κάνει λιγότερο ελαστικά τα αγγεία μας. Επομένως, περιορίζοντας τη χρόνια φλεγμονή στο στόμα ενισχύουμε τη μακροβιότητα, ενώ με υγιή στόμα, δόντια και ούλα έχουμε καλύτερη υγεία». Όπως προσθέτει ο γιατρός, η πιο σύγχρονη θεραπεία της περιοδοντίτιδας παραμένει η κλασική μέθοδος, δηλαδή η απόξεση των ούλων και των ριζών, στην οποία έχουν προστεθεί νέα εργαλεία όπως η φωτοδυναμική θεραπεία και τα λέιζερ.
Από πού θα ξεκινήσουμε λοιπόν τον έλεγχο; Όπως επισημαίνει με τη σειρά της η ορθοδοντικός Ματίνα Ματούλα, ο καθαρισμός είναι το Α και το Ω, αλλά η συχνότητα που πρέπει να επαναλαμβάνεται είναι εξατομικευμένη και η φροντίδα στο σπίτι δεν αρκεί. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η πέτρα δημιουργείται, αν και σε μικρότερο βαθμό, και σε ανθρώπους που πλένουν τα δόντια τους. «Ορισμένοι ασθενείς έχουν τέτοια σύνθεση στο σάλιο τους, ώστε δημιουργούν πιο συχνά πέτρα από άλλους. Το παρατηρούμε στα σημεία που εκκρίνεται, δηλαδή στη μέση πλευρά των μπροστινών δοντιών και στα επάνω δόντια, στους τραπεζίτες από την εσωτερική πλευρά. Βοηθά να είμαστε τυπικοί με τα μεσοδόντια βουρτσάκια, τα νήματα, το στοματικό διάλυμα. Επίσης, όταν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, βλέπουμε βλάβες διάβρωσης στους αυχένες των δοντιών, δηλαδή στην επαφή τους με τα ούλα, από τα οξέα που παράγονται στο στόμα. Με καθαρισμό και ειδικές αλοιφές, οδοντόκρεμες και αλλαγή στη διατροφή, π.χ., αποφυγή αναψυκτικών, αλκοόλ, και χυμού λεμονιού το πρόβλημα αντιμετωπίζεται».
Το υγιές, λαμπερό χαμόγελο μας χαρίζει χρόνια ζωής και οι θεραπείες κοσμητικής οδοντιατρικής είναι ένα αναδυόμενο κομμάτι της αντιγήρανσης. Αν θέλουμε να δείχνουμε νέοι, οφείλουμε να ασχοληθούμε με τη βελτίωση του χαμόγελού μας. Όπως το δέρμα χάνει όγκο και σφριγηλότητα λόγω της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου, η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης επιδρά και στα δόντια. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά συρρικνώνονται, τα δόντια μετακινούνται, φθείρονται, λεπταίνουν. Με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσουμε την αρμονία; Στο εξωτερικό, κοσμητικοί οδοντίατροι όπως ο Dr Michael Apa έχουν ασθενείς που πληρώνουν αδρά (ακόμα και 20.000 δολάρια) στην έδρα του στη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι για χειροποίητες, λεπτές όψεις πορσελάνης που δίνουν ομοιόμορφη όψη στα δόντια. Όλες αυτές οι μέθοδοι γίνονται και στην Ελλάδα. Οι όψεις (ρητίνης ή πορσελάνης) είναι λεπτές φλούδες που τοποθετούνται στην επιφάνεια των δοντιών και καλύπτουν τα ψεγάδια στο σχήμα, το μέγεθος, ακόμα και το χρώμα τους. Από την άλλη, οι διαφανείς νάρθηκες βοηθούν στον ευθειασμό των δοντιών και στους ενήλικες και επιτρέπουν μελλοντικά τη σωστή στοματική φροντίδα, ενώ οι θήκες πλέον είναι μεγαλύτερης ακρίβειας, δημιουργούνται με τη βοήθεια ρομποτικής οδοντιατρικής σε μία επίσκεψη και φοριούνται στο ίδιο ραντεβού που ο γιατρός θα φωτογραφίσει το στόμα μας (τεχνολογία CAD/CAM).

Να κάνω λεύκανση στο σπίτι;
Η θεραπεία της λεύκανσης δοντιών γίνεται από επαγγελματία στο ιατρείο, αλλά κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα για χρήση στο σπίτι, σε φαρμακεία και στο ίντερνετ. Σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που ήρθε στο φως πριν λίγες μέρες, οι ταινίες λεύκανσης για εφαρμογή από τους ασθενείς προκαλούν απώλεια της πρωτεΐνης του δοντιού. Ωστόσο η μελέτη δεν εστίασε στη θεραπεία στο ιατρείο που επίσης γίνεται με το περοξείδιο του οξυγόνου που περιέχεται και στις ταινίες. Η κ. Ματούλα επισημαίνει στο ELLE: «Έρχονται στο ιατρείο περιστατικά με φοβερά προβλήματα στα δόντια. Τα μασελάκια για λεύκανση που παραγγέλνουν πολλοί, ναι μεν δεν τα μετακινούν, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πόνο, ενώ στο ιατρείο ο ορθοδοντικός βλέπει τι αντέχει κάθε οδοντοστοιχία. Έχει συμβεί να χρειαστεί να γίνει απονεύρωση σε δόντι ασθενή, γιατί το νεύρο ερεθίστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε με τα προϊόντα αυτά».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: