Menu

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Έμφαση στα μέτρα υγιεινής και στη λήψη αντιοξειδωτικών που κρατούν υψηλά το ανοσοποιητικό δίνουν επιστήμονες ώστε να προστατευτούμε από τη μετάδοση του νέου ιού, ενώ απαντούν πώς μεταδίδεται και πώς θα προστατευτούμε.

Φωτογράφος: Matthew Shave

Μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ιταλία, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα. Πριν σας πιάσει πανικός, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες προστασίας που δίνουν οι ειδικοί.

Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας του ιού που έχει μολύνει ανθρώπους σε περίπου 30 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους η γειτονική Ιταλία (με 7 νεκρούς), η Ισπανία, το Ιράν, η νότια Κορέα. Ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη της Ισπανίας τέθηκε «σε καραντίνα» γιατί ένας ένοικος από την Ιταλία βρέθηκε θετικός στον ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι όλες οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση του ιού που τείνει να λάβει το χαρακτήρα πανδημίας. Οι επιστήμονες ετοιμάζουν το καινούριο εμβόλιο αλλά μέχρι τότε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον τρόπο που μεταδίδεται ο κοροναϊός και πώς θα προστατευτούμε;

Παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο καιρό ο Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής για τον νέο κοροναϊό 2019-nCoV:

Τι είναι οι κοροναϊοί;
«Οι κοροναϊοί είναι μια ομάδα ιών οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα. O νέος κοροναϊός, 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Ουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει».

Ποια είναι τα συμπτώματα;
«Το 15- 20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 έως 5 -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια».

Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV;
«Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους «συγγενείς» ιούς. Το σύστημα επιτήρησης που δημιουργήθηκε στην Κίνα μετά την επιδημία του SARS, για παράδειγμα, ήταν εκείνο που βοήθησε στην έγκαιρη ανίχνευση της νέας επιδημίας. Ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 – 2,5 ασθενείς. Σημειωτέον ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο κι αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευθούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο».

Πώς μεταδίδεται;
«Μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κοροναϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες)».

Υπάρχει θεραπεία;
«Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων».

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης της μετάδοσής του;
«Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κοροναϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ