Τι δεν πρέπει να αμελήσει μια γυναίκα γυρνώντας από τις διακοπές της σύμφωνα με την γυναικολόγο

Το καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν και η γυναικολόγος Dr. Αντωνία Λαζαράκη μας ενημερώνει σχετικά με τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουμε εμείς οι γυναίκες, προκειμένου να υποδεχτούμε το φθινόπωρο γεμάτες υγεία.

Φωτογραφία προφίλ συντάκτη ELLE Team
ELLE Team 16 Σεπ. 21
Τι δεν πρέπει να αμελήσει μια γυναίκα γυρνώντας από τις διακοπές της σύμφωνα με την γυναικολόγο

Ο Σεπτέμβριος -πιθανότατα γιατί ξεκινούν τα σχολεία- αποτελεί για μένα μια νέα αρχή. Είναι ένας μήνας που αναθεωρώ παλιούς και βάζω νέους στόχους. Ξεκινάω πάντα με το check-up μου γιατί πάνω απ’ όλα η υγεία. Προτείνω λοιπόν και στις φίλες και ασθενείς μου να προγραμματίσουμε τον γυναικολογικό τους έλεγχο.

Ξεκινάμε με λήψη καλλιεργειών κολπικού εκκρίματος για πιθανές λοιμώξεις από την θάλασσα, την πισίνα και τις άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες καθώς και τραχηλικού για τον αποκλεισμό σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αν υπάρχει ευαισθησία στο ουροποιητικό με συχνές κυστίτιδες, στέλνουμε και μια καλλιέργεια ούρων.

Συνεχίζουμε με το ετήσιο τεστ παπ και πιθανό HPV DNA test. Αναλόγως με τα αποτελέσματα συμπληρώνουμε με κολποσκόπηση :ελέγχουμε τον τράχηλο με ειδικές χρώσεις για υποκλινικές ιογενείs λοιμώξεις.

Ο ενδοκολπικός υπέρηχος στη συνέχεια θα απεικονίσει την υγεία της μήτρας και των ωοθηκών. Ελέγχουμε για πολύποδες, ινομυώματα, κυστικά και συμπαγή μορφώματα ωοθηκών, την ύπαρξη ωαρίων και ωορρηξιας,..

Δεν ξεχνάμε και τον έλεγχο του στήθους. Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και το ατομικό και οικογενειακό της ιστορικό προβαίνουμε σε ψηλάφηση, υπέρηχο και μαστογραφία.
Η οστεοπόρωση είναι γυναικεία πάθηση. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι απαραίτητη στην εμμηνόπαυση και στις περιπτώσεις που το ιστορικό μας, μας τοποθετεί σε υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης μας δίδαξε ότι είναι καλύτερη η πρόληψη από την θεραπεία. Με την αρχή της Ινδίκτου ας ξεκινήσουμε υγιείς, με δύναμη την… νέα σχολική χρονιά!

Dr Αντωνία Λαζαράκη
Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561, Δ Κτίριο, 2ος Όροφος

ELLE Λογότυπο ELLE green days

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: