Όλα όσα πρέπει να προσέχει κάθε γυναίκα όταν πάει στη θάλασσα είναι εδώ

Το καλοκαίρι το έχουμε συνδέσει με την ανεμελιά και τις ατελείωτες ώρες στην παραλία. Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος Αντωνία Λαζαράκη μας δίνει πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να είμαστε πάντα προστατευμένες και να απολαμβάνουμε την θάλασσα στο έπακρο.

Elle 13 Ιουλ. 21
Όλα όσα πρέπει να προσέχει κάθε γυναίκα όταν πάει στη θάλασσα είναι εδώ

Το καλοκαίρι είναι εδώ και φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά νιώθουμε την ανάγκη να ανανεωθούμε και να απολαύσουμε τις εξορμήσεις μας στις καταγάλανες ακτές. Ωστόσο, εμείς οι γυναίκες γνωρίζουμε καλά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρα προσεκτικές τόσο με την skincare ρουτίνα μας, όσο και με τους κανόνες υγιεινής μας για να μην βρεθούμε αντιμέτωπες με κάποια δυσάρεστη έκπληξη. Η κολπίτιδα ή η κυστίτιδα θα μπορούσαν να είναι μερικές από αυτές… Ακόμα και αν κάπως σε αγχώνει αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς αν είμαστε καλά οργανωμένες και ακολουθώντας τις συμβουλές της Μαιευτήρας-Γυναικολόγου, Αντωνίας Λαζαράκη, μπορούμε να απολαύσουμε άφοβα τις διακοπές μας.

θάλασσα

Η Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Αντωνία Λαζαράκη.

Τι πρέπει να βάλουμε στην βαλίτσα μας και τι να προσέξουμε:

Βαμβακερά εσώρουχα και άνετα δροσερά ρούχα για να αναπνέει το σώμα μας. Η ζέστη και η υγρασία είναι αγαπημένο περιβάλλον για τους μύκητες.

Τουλάχιστον 2 μαγιό, για να μπορούμε να αλλάζουμε μετά το κολύμπι. Όταν αφήνουμε το μαγιό να στεγνώνει επάνω μας αυξάνουμε τις πιθανότητες για μύκητες και αν μείνουμε πολλές ώρες με βρεγμένο μαγιό είναι πιο εύκολο να πάθουμε κυστίτιδα. Επίσης πλένουμε με σαπούνι το μαγιό μας και όχι με σκέτο νερό.

Χρειαζόμαστε 2 πετσέτες  θαλάσσης για να μπορούμε να τις πλένουμε και να τις στεγνώνουμε. Δεν καθόμαστε ποτέ στην άμμο και την ξαπλώστρα χωρίς την πετσετούλα μας. Σκεφτείτε  ότι σε υγρή ξαπλώστρα μπορεί να επιβιώσει για ώρες και ο ιός HPV των κονδυλωμάτων.

Ειδικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή ανάλογα με την ηλικία μας. Βάζουμε μικρή ποσότητα στο χέρι μας κάνουμε σαπουνάδα και πλενόμαστε πολύ καλά. Ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Επιπλέον tip; Το στέγνωμα με το σεσουάρ για τα μαλλιά της ευαίσθητης περιοχής στον χλιαρό αέρα μας προφυλάσσει από μύκητες. Συστήστε το και στον σύντροφο σας

Η ερωτική διάθεση το καλοκαίρι ανεβαίνει γι’ αυτό και πρέπει να προφυλαχτούμε από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα χρησιμοποιώντας πάντα προφυλακτικά. Επιπλέον αποφεύγουμε να ξυριζόμαστε πριν το σεξ γιατί είναι πιο εύκολο να κολλήσουμε κονδυλώματα. Μετά την ερωτική μας επαφή κάνουμε ντουζ και πάμε τουαλέτα για να διώξουμε τα μικρόβια που προσπαθούν να αποικήσουν την ουροδόχου κύστη.

Αν έχουμε ευαισθησία σε κολπίτιδες και κυστίτιδες προσθέτουμε στο τσαντάκι μας ειδικές βιταμίνες και κράνμπερι, αλλά και κολπικά υπόθετα με γαλακτοβάκιλλους (ρυθμίζουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου).Εάν πάρουμε ένα κάθε βράδυ,  πριν τον ύπνο, αυτό θα εμποδίσει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Είναι εύκολο, αν κάθε χρόνο μας επισκέπτονται μύκητες να έχουμε μαζί μας και υπόθετα βορικού οξέος που κάνουν ήπια αντισηψία στον κόλπο και τα χρησιμοποιούμε 2 φορές την εβδομάδα εναλλάξ με τα υπόθετα της φυσιολογικής χλωρίδας.

Επιπλέον μια κολπική πλύση με χαμομήλι(με σόδα για μύκητες) σε περίπτωση που νιώθουμε κάποια ενόχληση θα μας ανακουφίσει. Αν βασανιζόμαστε συχνά από κυστίτιδες καλό είναι να έχουμε μαζί μας, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας, μια αντιβίωση. Μην ξεχνάς πως χωρίς συνταγή γιατρού δεν μπορούμε να πάρουμε αντιβίωση από το φαρμακείο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε:

Πριν φύγουμε για διακοπές θα πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, ώστε να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό και να μπορεί να μας στείλει εξετάσεις και φάρμακα όσο μακριά κι αν είμαστε

Επιπλέον οι γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης είναι πιο ευαίσθητες στις λοιμώξεις λόγω μειωμένης ενυδάτωσης κόλπου, ατροφίας και μειωμένης άμυνας της ουρογεννητικής περιοχής γι ‘αυτό χρειάζεται extra προσοχή. Σε αυτή την περίπτωση, πριν τις διακοπές, μια ενημέρωση για τις επιλογές ενυδάτωσης του κόλπου από τον γυναικολόγο σας και για την θεραπεία με Laser femilift, είναι άκρως βοηθητική.

Φυσικά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να αποφεύγουμε τις βρώμικες θάλασσες και την πολυκοσμία, ειδικά στις πισίνες. Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό αλλά και μια σόδα την ημέρα, αλλά και να περιορίσουμε τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Η ζάχαρη είναι γνωστό πως μας κάνει πιο ευάλωτες σε κάποια μόλυνση. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε μετά τις διακοπές μας το γυναικολογικό μας check-up

Info: Ιατρείο : Ηρώδου Αττικού 7 – Κηφισιά 14561, Δ Κτίριο, 2ος Όροφος.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: