Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ;

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, καλό είναι να μάθουμε πώς να χειριστούμε τα λουκούλλεια γεύματα... Ας δούμε τι γίνεται όταν υπερφορτώνουμε τον οργανισμό μας με χιλιάδες θερμίδες και ας φανούμε εγκρατείς.
 

Elle 14 Νοε. 12
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε πολύ;

Έχετε σχεδιάσει από τώρα να περάσετε τα Χριστούγεννα οικογενειακά και να απολαύσετε την πατροπαράδοτη γαλοπούλα. Έχετε σκεφτεί όμως τι συμβαίνει όταν γεμίζετε το στομάχι σας με 3.000 θερμίδες μέσα σε μερικά λεπτά;

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα διατροφικών διαταραχών Κέι Σέπαρντ και συγγραφέα του μπεστ σέλερ Food Addiction-The Body Knows (Εθισμός στο φαγητό-Το σώμα γνωρίζει, εκδ. HCI), η μάχη του οργανισμού με το πολύ φαγητό διαρκεί γύρω στις δύο ώρες. Η ίδια μάλιστα περιγράφει τη διαδικασία βήμα βήμα:

Το πρώτο λεπτό
Οι γευστικοί κάλυκες στέλνουν μηνύματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του σας προστάζει: «Πιο πολύ, παρακαλώ!». Την ώρα που μασάτε την τροφή τα ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο διασπούν τα σάκχαρα και το άμυλο που μόλις καταναλώσατε.

Μέσα σε πέντε λεπτά
Το στομάχι πανικόβλητο προσπαθεί να διαλύσει την τροφή και να τη στείλει στο μικρό έντερο, διαδικασία η οποία μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά, όπως λίπος και πρωτεΐνη, στο κυκλοφορικό σύστημα.

Μέσα σε δεκαπέντε λεπτά
Το στομάχι και το μικρό έντερο ειδοποιούν τον εγκέφαλο μέσω εντερικών ορμονών, όπως το πεπτίδιο ΥΥ (PYY), εκπέμποντας μήνυμα του τύπου «βοήθεια! Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Μέσα στα τριάντα λεπτά
Όταν καταναλώνετε ένα αλμυρό φαγητό, μετά από μισή ώρα τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται λιγότερο ευέλικτα. Άλλωστε, αν συνηθίζετε να τρώτε αλμυρές τροφές, είναι πιθανό να αναπτύξετε δύσκαμπτα αγγεία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. 

Μέσα στην πρώτη ώρα
Μετά το επιδόρπιο τα επίπεδα της ινσουλίνης έχουν αυξηθεί στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την ποσότητα της ζάχαρης που ρέει στο αίμα σας. Αν λοιπόν τιμήσατε δεόντως τη γεμιστή γαλοπούλα της μαμάς σας, λάβετε υπόψη πως το κρέας του συγκεκριμένου πουλερικού περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε σεροτονίνη, την ορμόνη που βοηθά στην ηρεμία και τη χαλάρωση. Ναι, η υπνηλία η οποία αισθάνεστε προέρχεται από το παραγεμισμένο σας στομάχι, το οποίο στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο και εκείνος με τη σειρά του επιστρατεύει όλη την ενέργεια του σώματός σας στο σκληρό αγώνα με έπαθλο τη χώνεψη. Το στομάχι σας φουσκώνει σαν μπαλόνι πιέζοντας τα διπλανά όργανα και προκαλώντας σας δυσφορία, ακόμα και πόνο.

Μετά την πρώτη ώρα
Το συκώτι έχει μετατρέψει την τροφή σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία απορροφώνται από τα όργανα. Αν είστε τυχεροί -και η αποθήκη με τους υδατάνθρακες δεν είναι γεμάτη-, τα περισσότερα λιπαρά και οι θερμίδες που έχετε καταναλώσει θα μετατραπούν σε μια σύντομης διάρκειας ενέργεια (σε περίπτωση που γυμναστήκατε πριν καθίσετε στο τραπέζι, να είστε σίγουρες πως θα έχετε αρκετό χώρο για τους υδατάνθρακες).

Μετά από μιάμιση ώρα
Το πιο πιθανό είναι να έχετε λάβει τη διπλάσια ποσότητα τροφής από εκείνη που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας, γεγονός που σημαίνει πως αυτή η πλεονάζουσα ποσότητα θα αποθηκευτεί στους γοφούς, την κοιλιά και τους γλουτούς.

Μετά από δύο ώρες
Επιτέλους το στομάχι σας αδειάζει και τα αιμοφόρα αγγεία επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας τους.
 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT