Το κάμπινγκ είναι το φάρμακο κατά της αϋπνίας;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η έκθεση στο φυσικό φως  κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου βοηθά το βιολογικό μας ρολόι να λειτουργεί σωστά.

Elle 04 Αυγ. 13
Το κάμπινγκ είναι το φάρμακο κατά της αϋπνίας;
Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ ή αν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και την επόμενη ημέρα αισθάνεστε εξαντλημένοι, ίσως θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο του κάμπινγκ στις φετινές σας διακοπές.
 
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Current Biology, οι ειδικοί αναφέρουν ότι επτά μέρες έκθεσης στο φυσικό φως, μόλις ξημερώνει αλλά και όταν δύει ο ήλιος, είναι αρκετές για να… κουρδίσουμε ξανά το βιολογικό μας ρολόι.
 
Οι επιστήμονες έκαναν την παραπάνω διαπίστωση αφού πρώτα εστίασαν στην καθημερινότητα μιας ομάδας ενηλίκων και κατέγραψαν τις ώρες της έκθεσής τους είτε στο φυσικό είτε στο τεχνητό φως, αλλά και τις συνήθειες που σχετίζονταν με τον ύπνο τους. Έπειτα εξέτασαν τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που δεν ήταν αρκετές ώρες εκτεθειμένοι στον ήλιο εμφάνιζαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόβλημα αϋπνίας, καθώς οι τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης δεν ήταν φυσιολογικές.  
 
Στο δεύτερο σκέλος του πειράματος, οι ειδικοί ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν κάμπινγκ για μία εβδομάδα, απαγορεύοντάς τους να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε συσκευή τεχνητού φωτισμού (π.χ. φακό). Έπειτα από αυτό το διάστημα όλοι οι συμμετέχοντες  συγχρόνισαν την ώρα που ξάπλωναν στη σκηνή το βράδυ καθώς κι εκείνη που σηκώνονταν την επομένη με τη δύση και την ανατολή του ήλιου αντίστοιχα. Απ' ό,τι φάνηκε επίσης, τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα τους αυξομειώνονταν πλέον κανονικά (ανέβαιναν πριν τον ύπνο και έπεφταν σταδιακά στη διάρκεια της νύχτας μέχρι το πρωί). 
 
Συμπέρασμα, ο σύγχρονος τρόπος ζωής ενοχοποιείται για τα προβλήματα αϋπνίας που αντιμετωπίζουν αρκετοί από εμάς. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κλείνουμε τα παράθυρα το πρωί, για να αποφύγουμε τις ακτίνες του ήλιου, και ανάβουμε το φως από το απόγευμα και μετά έχει αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζουμε το βιολογικό μας ρολόι. Ο λόγος; Με το ηλεκτρικό έχουμε την εντύπωση πως η ημέρα δεν έχει τελειώσει, ακόμη και αν είναι βράδυ.
 
Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: