Menu

Το λευκό ρύζι οδηγεί σε διαβήτη;

Σύμφωνα με νέες έρευνες το λευκό ρύζι αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, ενώ τα μούρα και τα μήλα τις μειώνουν.

Αν καταναλώνετε λευκό ρύζι κινδυνεύετε κατά μέρο όρο 10% περισσότερο να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2, την πιο συχνή μορφή της νόσου, κατά την οποία το πάγκρεας εξακολουθεί μεν να παράγει ινσουλίνη, αλλά δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ειδικότερα, ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν τέσσερις προηγούμενες έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν 352.384 άνθρωποι. Με βάση τα στοιχεία που αφορούσαν τις χρόνιες διατροφικές τους συνήθειες, φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λευκού ρυζιού είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο λόγος; Σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, το λευκό ρύζι στερείται θρεπτικών ουσιών, όπως φυτικές ίνες και μαγνήσιο, και βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Κάθε φορά που τις καταναλώνουμε, το σάκχαρο στο αίμα εκτοξεύεται στα ύψη. Αντίθετα, το καστανό ρύζι, που δεν έχει υποστεί χημική επεξεργασία, περιέχει τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό και δεν προκαλεί σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα της γλυκόζης.

Τροφές κατά του διαβήτη
Η παχυσαρκία και η κακή διατροφή είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Τι κάνουμε λοιπόν για να προστατευτούμε; Βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση και τη διατροφή μας με «έξυπνες» τροφές. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική έκδοση American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι, όταν καταναλώνουμε μύρτιλλα, μήλα και αχλάδια, -σε μορφή φρούτου, που περιέχει φυτικές ίνες, και όχι χυμού- μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου χάρη στα φλαβονοειδή. Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και να προτιμάμε τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search