Το να τρως αυτή την ώρα της ημέρας μπορεί να σε γεράσει πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Έχει τα μάτια σου στο ρολόι!

Elle 02 Ιουν. 22
Το να τρως αυτή την ώρα της ημέρας μπορεί να σε γεράσει πιο γρήγορα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη

Όταν είσαι τόσο πολυάσχολη και η ζωή σου είναι γεμάτη υποχρεώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο να τηρείς ένα αυστηρό πρόγραμμα όσον αφορά τα γεύματα σου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξεις να τρως όποτε τυχαίνει να έχεις μερικά λεπτά ελεύθερου χρόνου. Μπορεί ακόμη και να καθυστερήσεις τα γεύματά σου μέχρι το τέλος της ημέρας και να βρεθείς να καταβροχθίζεις κάτι γρήγορα πριν πας για ύπνο.

Αυτή η συνήθεια όχι μόνο θα σε αφήσει πεινασμένη όλη την ημέρα, αλλά μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το περιοδικό Science έδειξε ότι μπορεί πραγματικά να σε κάνει να γερνάς πιο γρήγορα. Ερευνητές από το University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας μελέτησαν ζώα που έτρωγαν όποτε ήθελαν, καθώς και όσο ήθελαν, και ζώα που τρέφονταν με δίαιτες περιορισμένων θερμίδων σε συγκεκριμένες ώρες. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσα έτρωγαν κατά τη διάρκεια της ημέρας ζούσαν σχεδόν 20% περισσότερο από εκείνα που έτρωγαν όποτε και ό,τι ήθελαν.

ώρα

«Όταν τρώτε νωρίτερα, το σώμα σας έχει περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσει την τροφή σας και να χρησιμοποιήσει την ενέργεια από αυτό το φαγητό», λέει η Onyx Adegbola, MD PhD, physician-επιστήμονας και lifestyle medicine physician, καθώς και ιδρύτρια του Casa de Sante. Από την άλλη πλευρά, η Adegbola σημειώνει, «Όταν τρώτε πιο αργά, το σώμα σας προσπαθεί να αφομοιώσει την τροφή ενώ κοιμάστε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως δυσπεψία ή παλινδρόμηση οξέος».

Η Adegbola εξηγεί επίσης ότι το βιολογικό ρολόι του σώματος, ή ο κιρκάδιος ρυθμός, ρυθμίζεται από την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών και επηρεάζεται επίσης από το πότε ένα άτομο τρώει. Προφανώς, τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια όταν δεν εργάζονται τόσο σκληρά, επομένως συσσωρεύουν λιγότερη ζημιά και «φθορά» όταν δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένα εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πότε νιώθεις σε εγρήγορση ή υπνηλία και επηρεάζεται από πράγματα όπως το φως και το σκοτάδι, το φαγητό, η άσκηση και το άγχος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όταν τρως αργά το βράδυ ή κοντά στο χρόνο που θα έπρεπε να κοιμάσαι, μπορεί να εκτοξεύσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και να δυσκολέψει τον ύπνο σου. «Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η στέρηση ύπνου, η οποία έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης», λέει η Adegbola.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: