Menu

Τσάι του βουνού για καλή μνήμη

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το ελληνικό βότανο βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου κατά 80%.

Την είδηση έφεραν στο φως Γερμανοί ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου που είχαν αναλύσει τις ιδιότητες περισσοτέρων από 150 φυτά αναφορικά με τα οφέλη τους στα εγκεφαλικά κύτταρα. Αρχικά οι έρευνες έγιναν σε πειραματόζωα και τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αλλά στους ανθρώπους οι ενδείξεις ήταν ακόμα πιο ενθαρρυντικές.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νευρολογίας Χενς Πάχνκε, επικεφαλής της μελέτης, η χορήγηση του φυτού σε πειραματόζωα επί 25 μέρες περιόρισε τη νοητική βλάβη έως 80%. Όσο για τους ανθρώπους; Η λήψη του σε πόσιμη μορφή καθημερινά επί έξι μήνες οδήγησε σε υποστροφή της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ στα επίπεδα που εκείνη βρισκόταν εννιά μήνες νωρίτερα. Για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του, πρέπει να πίνουμε αρκετά φλιτζάνια τσάι του βουνού καθημερινά, παγωμένο ή ζεστό.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αναπτύξουν ένα έξυπνο χάπι που περιέχει μεγάλη ποσότητα της ποικιλίας sideritis scardica που εξέτασαν. Εμείς πάλι μπορούμε να το προμηθευτούμε από ένα κατάστημα με βότανα.

Οι επιστήμονες βέβαια που ασχολούνται σε κλινικό επίπεδο με τη νόσο είναι ακόμα συγκρατημένοι σχετικά με τη δράση του τσαγιού σε περιπτώσεις προβλημάτων μνήμης. Όπως επισημαίνει η νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, χρειάζεται να περιμένουμε μια πιο οργανωμένη μελέτη, στην οποία θα αναφέρονται με ακρίβεια η δόση του τσαγιού που χορηγήθηκε και οι συνθήκες της έρευνας, ώστε να μην εναποθέτουν όλοι οι ασθενείς τις ελπίδες τους σε μια συγκεκριμένη ουσία χωρίς να υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα γι' αυτήν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Search