Menu

Με Αγάπη, Ρόζι

Η Ρόζι και ο Άλεξ έχουν μεγαλώσει μαζί από μικρά παιδιά. Θα τολμήσουν να ρισκάρουν τη φιλιά τους για κάτι περισσότερο; Συμπαθητικών προθέσεων μα ανεπαρκές, το «Με Αγάπη, Ρόζι» κλείνει ραντεβού σε ρομαντικά ζευγάρια. Άλλωστε πλησιάζει και 14 Φλεβάρη...

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του Γερμανού Κρίστιαν Ντίτερ είναι μία κομεντί από εκείνες που κατασκευάζονται για να κυκλοφορήσουν αγιοβαλεντιάτικα, κλείνοντας αγαστά το «πακέτο» τριαντάφυλλα, σοκολατάκια και ταινία.

Διόλου τυχαία το «Με Αγάπη, Ρόζι» αποτελεί διασκευή του βιβλίου της Σεσίλια Άχερν «Στην Άκρη του Ουράνιου Τόξου». Σε μυθιστόρημά της είχε βασιστεί και το ημι-αποτυχημένο «Υ.Γ. Σ’ Αγαπώ» του 2007, με το αταίριαστο ζευγάρι Χίλαρι Σουάνκ-Τζέραλντ Μπάτλερ. Ευτυχώς εδώ τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα.

Η Ρόζι (Λίλι Κόλινς) και ο Άλεξ (Σαμ Κλάφλιν) αγαπιούνται αδελφικά. Ή τουλάχιστον αυτό το όριο θέτουν στον εαυτό τους. Όταν αυτός θα φύγει για σπουδές, εκείνη θα μείνει πίσω εξαιτίας μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η ζωή θα μπει ανάμεσα και τόσο οι επιλογές τους, όσο και η μοίρα θα καθορίσει αν αυτή η σχέση αντέχει στο χρόνο.

Το «Με Αγάπη, Ρόζι» θα μπορούσε να είναι μία ταινία της Νόρα Έφρον φιλτραρισμένη με ένα δηκτικό βρετανικό χιούμορ. Δεν έχει όμως ούτε τη σπιρτάδα των διαλόγων της Έφρον, ούτε επιχειρεί την αποδόμηση των βρετανικών ρομαντικών κωμωδιών. Από την άλλη έχει έντιμες προθέσεις και αστεία, φαρσικά επεισόδια που λειτουργούν επιμέρους και «θολώνουν» τα κυνικά μυαλά.

Το πρόβλημα είναι πως μέσα σε 102 λεπτά η ταινία προσπαθεί να καλύψει ένα χρονικό πλαίσιο δωδεκαετίας, με αποτέλεσμα να συμπυκνώνει βεβιασμένα τις εμπειρίες μίας ζωής και να χάνει ρυθμό.

Σεναριακά οι κακοτυχίες της Ρόζι από ένα σημείο κι έπειτα φαντάζουν αντι-ρεαλιστικές και κοστίζουν στην πλοκή. Στη λογοτεχνία ένα τέτοιο αφηγηματικό σχήμα είναι εύκολα διαχειρίσιμο. Στον κινηματογράφο πάλι απαιτεί επιδεξιότητα. Για παράδειγμα το «Τέσσερις Γάμοι και Μία Κηδεία» ή ο «Γάμος του Καλύτερού μου Φίλου», ταινίες που θυμίζει το «Με Αγάπη, Ρόζι», είναι εξαιρετικά πρότυπα. Το «Μία Ημέρα» με την Αν Χάθαγουεϊ και τον Τζιμ Στάρτζες πάλι, όχι.

Μπορεί οι κωμικές και δραματικές εναλλαγές της ταινίας να μην είναι πάντα πετυχημένες και οι συγκυρίες στις οποίες εμπλέκονται οι χαρακτήρες να είναι υπερβολικές ή προβλέψιμες, οι δύο πρωταγωνιστές όμως Λίλι Κόλινς («Καθρέφτη, Καθρεφτάκι Μου», «Θανάσιμα Εργαλεία: Η Πόλη των Οστών») και Σαμ Κλάφλιν («Αγώνες Πείνας»), διασώζουν την κατάσταση με τις συμπαθητικές ερμηνείες και τη μεταξύ τους χημεία.

Η Κόλινς αντιμετωπίζει τη Ρόζι με αυτοπεποίθηση και κωμική επάρκεια, και ο Κλάφλιν θα σας θυμίσει τον Χιου Γκραντ στις καλές του εποχές.

Τελικά δύο παιδικοί φίλοι, μπορούν να γίνουν ζευγάρι; Επίσης μία ρομαντική κομεντί, μπορεί να είναι και ταινία αξιώσεων; Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι η ίδια. Δύσκολα.