Follow us

Search

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά στη ελληνική σκηνή των swimwear brands. Εμείς όμως ξεχωρίσαμε αυτό που έχει το κάτι παραπάνω, αφού εντυπωσιάζει με τις αρχιτεκτονικές γραμμές και τα patterns. Συναντήσαμε την δημιουργό του label Amalia Vrana που διαγωνίζεται στις κατηγορίες Beachwear Designer και Fashion Innovation στα ELLE Fashion Young Talents Awards και μας εξήγησε πως μπορούμε να δώσουμε στην καθημερινότητά μας μια δόση από καλοκαίρι.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Η Αμαλία Βρανά λατρεύει τη μόδα, την αρχιτεκτονική, τη θάλασσα και το περιβάλλον, γι’ αυτό και μέσα από την συλλογή της Amalia Vrana Swimwear προσπάθησε να μείνει πιστή στην αγάπη της για όλα τα παραπάνω. Το κατάφερε δημιουργώντας μαγιό με αρχιτεκτονικές γραμμές που ακολουθούν τις τάσεις της μόδας, προτείνοντας όμως και σχέδια από βιώσιμα υλικά, όπως πλαστικό που συλλέχθηκε από τους ωκεανούς. Εμείς τη γνωρίσαμε με αφορμή την συμμετοχή της στα ELLE Fashion Young Talents Awards όπου διαγωνίζεται στις κατηγορίες Beachwear Designer και Fashion Innovation και ανακαλύψαμε πως τα μαγιό δεν είναι απλά ένα κομμάτι για την παραλία, αλλά μπορεί να μας συνοδεύει όλο το χρόνο.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει το brand Amalia Vrana Swimwear να ξεχωρίζει;

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα ελληνικά swimwear brands. Θεωρώ ότι τα AV ξεχωρίζουν λόγω της αρχιτεκτονικής έμπνευσης και αισθητικής, τόσο στα πατρόν όσο και στα patterns που σχεδιάζονται in-house. Τα διαφορετικά κοψίματα που προτείνουμε διατηρούν μια φιλοσοφία ρούχου και μπορούν να φορεθούν και εκτός παραλίας. Αυτός είναι ένας βασικός σχεδιαστικός στόχος για εμάς.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Μοιραστείτε μαζί μας την πηγή της έμπνευσής σας πίσω από την δημιουργία της τελευταίας κολεξιόν του brand Amalia Vrana Swimwear.

Πηγή έμπνευσης για τη φετινή συλλογή αποτέλεσε ο κόσμος του βυθού και οι θαλάσσιοι οργανισμοί. Κυρίως μας ενδιέφεραν patterns που θυμίζουν κελύφη κοχυλιών, κοράλλια, ή ακόμα και την γεωμορφολογία του βυθού. Βέβαια αυτό είναι μόνο μια αφορμή, μόνο μία αρχική έμπνευση. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι το να απλοποιηθούν σχεδιαστικά οι εικόνες έμπνευσης ώστε να δημιουργηθούν αντικείμενα που ακολουθούν την πιο μίνιμαλ / αφαιρετική προσέγγιση του brand. Η διαδικασία αυτή απαιτεί δουλειά τόσο σε σκίτσο όσο και σε υπολογιστικά μέσα και με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν τελικά τα σχέδια και τα patterns της συλλογής.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Τα key-pieces της τελευταίας κολεξιόν που πρέπει να προσθέσουμε στην γκαρνταρόμπα μας;

Θα έλεγα ένα από κάθε συλλογή: Το κλασσικό μας Ludwig που είναι το πιο αγαπημένο και το κυκλοφορούμε για 3ο καλοκαίρι. Το Rhona που μπορεί να φορεθεί σαν ολόσωμο/body αλλά και μπικίνι, με ιδιαίτερο δέσιμο και εμφανείς «κατασκευαστικές» λεπτομέρειες. Το print του είναι το λογότυπο μας, προσαρμοσμένο στην αισθητική της συλλογής. Ένα από τα οικολογικά μας κομμάτια για την προώθηση της βιώσιμης μόδας.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Ποιες τάσεις της μόδας ή καλλιτεχνικά κινήματα σας έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα;

Γενικά η αρχιτεκτονική, καθώς είμαι κατά βάση αρχιτέκτονας. Το μίνιμαλ και η γεωμετρία χαρακτηρίζουν πολλά από τα σχέδια μας. Παρόλ’ αυτά, δεν κινούμαστε μόνο σε αυστηρές γραμμές, αφού το μαγιό σαν αντικείμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έννοιες όπως η χαρά, ο αυθορμητισμός, το girly, και το σέξυ. Μέσω των prints, για την δημιουργία των οποίων ακολουθείται μία επίσης, θα έλεγα, «αρχιτεκτονική» σχεδιαστική διαδικασία, μας δίνεται η ευκαιρία να δώσουμε στα σχέδιά μας ένα πιο ανάλαφρο στυλ.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Με ποια υλικά επιλέγετε να δουλεύετε περισσότερο στις συλλογές σας και γιατί;

Φυσικά τη λύκρα. Φέτος δουλέψαμε σε μία καινούρια συλλογή που δεν είναι ακόμα διαθέσιμη, χρησιμοποιώντας λύκρα από regenerated plastic. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο το ύφασμα είναι ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο, αλλά ότι για τη διαδικασία παραγωγής του έχει χρησιμοποιηθεί πλαστικό που συλλέχθηκε από τους ωκεανούς και τις θάλασσες. Επιπλέον, δεν δημιουργούνται νέες πλαστικές ίνες για την κατασκευή του υφάσματος. Άρα διπλό όφελος, αφού έτσι εξασφαλίζουμε λιγότερα πλαστικά σε θάλασσες και ακτές, αλλά και οικολογικό και ανακυκλώσιμο υλικό.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος δημιουργός στο χώρο της ελληνικής μόδας;

Δεν είμαι ειδική, αλλά θα έλεγα ότι είναι πολλές, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά συνολικά για τους νέους σχεδιαστές. Αναφορικά:
-Πληθώρα σχεδιαστών. Πιο σωστά, πληθώρα καλών σχεδιαστών.
-Και πληθώρα κακών σχεδιαστών…
-Οι ιδιαιτερότητες και δυσκολίες της ελληνικής αγοράς ανά περιόδους (αγοραστική δύναμη καταναλωτών, κίνηση αγοράς)
-Η περιορισμένη απήχηση της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό
-Η πληθώρα προϊόντων μεγάλων αλυσίδων σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.
-Η insta δύναμη των celebrities/influencers/bloggers που δημιουργούν συλλογές ρούχων ή αξεσουάρ
-Έλλειψη προγραμμάτων επαρκούς χρηματοδότησης για νέους σχεδιαστές στον τομέα της μόδας (start-up funding, business incubators).
-Η πρόσβαση σε ποιοτικές πρώτες ύλες, εξαρτήματα και εξοπλισμό.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Μπορείτε να θυμηθείτε την πιο σημαντική στιγμή στη διάρκεια της πορείας σας που σας έδωσε ακόμα περισσότερη δύναμη να συνεχίσετε;

Θεωρώ ότι η προσέγγιση που μου έγινε από τα περιοδικά Vanity Fair UK και British Vogue, ήταν από τις πιο χαρούμενες στιγμές που έχω ζήσει μέχρι τώρα. Αλλά πάνω από όλα χαίρομαι, όταν κοπέλες που δεν γνωρίζω (ή και φίλες) μου στέλνουν φωτογραφίες με τα μαγιό τους!

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Πώς θέλετε να νιώθει μια γυναίκα/ ένας άντρας που φορά τις δημιουργίες σας;

Να νιώθει elegantly sexy.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

5 χαρακτηριστικά που περιγράφουν την αισθητική του brand Amalia Vrana Swimwear.

Μίνιμαλ στοιχεία, θηλυκές και σέξυ φόρμες, basic χρώματα, απλοποιημένα και γεωμετρικά prints, οικολογική διάθεση.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Ακολουθείτε τα trends ή προτιμάτε μια πιο διαχρονική προσέγγιση μέσα από τις συλλογές σας;

Θεωρώ ότι τα κομμάτια μας είναι διαχρονικά. Αλλά φυσικά ακολουθούμε τα trends και μας αρέσουν. Προσπαθούμε ωστόσο να βάλουμε τη δική μας πινελιά. Καλό παράδειγμα είναι η animal print συλλογή μας “The Veldt” , η οποία δημιουργήθηκε και σαν συνέχεια της animal print τάσης των τελευταίων ετών, από την οποία τα sold out κομμάτια θα ξανακυκλοφορήσουν και φέτος. H συλλογή μας «The Classics» έχει ουσιαστικά αυτό το στόχο, να προτείνει κάθε χρόνο διαχρονικά κομμάτια, τα οποία μπορούν να φοριούνται πάντα και παντού, κάτω από συγκεκριμένες θερμοκρασίες!

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Αν πρέπει να αποκτήσουμε ένα μόνο κομμάτι από την τελευταία σας συλλογή, ποιο μας προτείνετε;

Κάποιο από τα οικολογικά! Εξήγησα σε προηγούμενη ερώτηση την φιλοσοφία του υφάσματος, αλλά εκτός από αυτό, για τη νέα αυτή συλλογή απευθυνθήκαμε σε μία νέα σχεδιάστρια κοσμημάτων από το Λονδίνο, η οποία χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη πλαστικές σακούλες και με δική μας πρωτοβουλία δημιούργησε bespoke λεπτομέρειες για τα μαγιό μας. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη με αυτή τη συλλογή καθώς συνδυάζει την αγάπη μου για το σχέδιο και τη μόδα, αλλά και τη μεγαλύτερή μου αγάπη για το περιβάλλον.

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Που μπορούμε να βρούμε το brand σας;

Online στο www.avthecollection.co.uk και σε επιλεγμένα καταστήματα σε Αθήνα, Μύκονο, Νάξο και Λονδίνο. Ελπίζω η λίστα να μεγαλώσει!

Amalia Vrana: Τα μαγιό που θέλουμε να φοράμε και το χειμώνα

Πώς θα περιγράφατε το προσωπικό σας στυλ με λίγα λόγια;

Δύσκολο, γιατί μου αρέσει να αλλάζω, και πιστεύω αυτό φαίνεται και στις συλλογές μου. Ανάλογα το μέρος, την ώρα και τη διάθεση κινούμαι από grunge-chic σε casual, glam-casual και bohemian. Γενικά μου αρέσουν οι αντιφατικοί συνδυασμοί, δηλαδή να συνδυάζω αθλητικά κομμάτια με κοστούμια ή παγιέτες, vintage σακάκια με νέες τάσεις σε παπούτσια και αξεσουάρ. Τα oversized κομμάτια, τα γήινα καφέ/μπεζ χρώματα ή τα μαύρα αποτελούν τις πιο safe επιλογές για εμένα.

Ανακαλύψτε την συλλογή στο www.avthecollection.co.uk

και ακολουθήστε τη στο Instagram στο www.instagram.com/av.swimwear

MORE FROM

EFYTA 2020