Ποιο είναι το concept πίσω από το Wasteless Design;
Το Wasteless Design γεννήθηκε το 2018 από την ανάγκη μου να συνδυάσω τις αξίες με τις ικανότητες και τον βιοπορισμό μου και έχει ως στόχο να προσφέρει προϊόντα που διευκολύνουν και εμπνέουν έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής με λιγότερα απορρίμματα. Η επιλογή των πρώτων υλών γίνεται με κριτήρια τη βιωσιμότητα και την δίκαιη παραγωγή τους ενώ παράλληλα όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυτικά και χωρίς πειράματα σε ζώα. Η γκάμα των προϊόντων περιλαμβάνει υφασμάτινες επαναχρησιμοποιήσιμες σερβιέτες και σερβιετάκια, πανάκια ντεμακιγιάζ πολλαπλών χρήσεων και υφασμάτινες τσάντες και πουγκιά για την αγορά και την παρασκευή τροφίμων που είναι φτιαγμένα από υλικά όπως το πιστοποιημένο βιολογικό βαμβάκι, το μπαμπού και η κάνναβη. Η αγάπη μου για τα ρούχα βέβαια παραμένει και δεν είναι απίθανο να επιστρέψω μελλοντικά στον σχεδιασμό τους με μια πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη ματιά προσθέτοντας και ενδύματα στο brand.
Η κυκλική φιλοσοφία και η ηθική παραγωγή μπορούν να συμβαδίζουν με την αισθητική και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;
Οι ‘περιορισμοί’ που θέτονται από μια κυκλική φιλοσοφία μπορούν να χρησιμεύσουν θετικά ως μέσο που ενεργοποιεί την δημιουργικότητά μας στον σχεδιασμό και μας ωθεί να δώσουμε ένα άρτιο αισθητικά και ποιοτικά αποτέλεσμα. Οι εποχές που η οικολογική μόδα και η οικολογία γενικότερα θεωρούνταν ως κάτι βαρετό και αντιαισθητικό θεωρώ ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί όπως αποδεικνύετε από τους πολυάριθμους σχεδιαστές που χρησιμοποιούν τεχνικές μηδενικών αποβλήτων (zero waste), επανάχρησης (upcycling) και τη χρήση οικολογικών υλικών για να δημιουργήσουν προϊόντα που απευθύνονται σε άτομα με διαφορετικές αισθητικές καταβολές, άλλοτε μίνιμαλ, άλλοτε μάξιμαλ και οτιδήποτε ενδιάμεσο. Όσον αφορά την οικονομική κρίση θεωρώ ότι ο κυκλικός σχεδιασμός είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. Οι βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας περιλαμβάνουν τον προσεκτικό προσχεδιασμό και τη μελέτη όλων των σταδίων παραγωγής και ζωής του προϊόντος με στόχο τη μείωση της σπατάλης πόρων και υλικών. Αυτές οι πρακτικές κατά συνέπεια αυξάνουν την αποδοτικότητα και ως αποτέλεσμα προσφέρουν οικονομικό όφελος. Αντίστοιχα, η ηθική παραγωγή, ιδιαίτερα όταν γίνεται εντός της χώρας, μπορεί να συμβάλλει στο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία. Ο συνδυασμός των δύο πρακτικών πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργήσει μια υγιή και μακροχρόνια ευημερία σε αντίθεση με την γρήγορη και εφήμερη ανάπτυξη που προέρχεται από την εξαθλίωση των εργαζομένων και την καταστροφή του φυσικού πλούτου.
Για όσους έχουν αμφιβολίες για τα δικά σας προϊόντα ποιο είναι εκείνο το μοναδικό επιχείρημα που θα τους άλλαζε γνώμη;
Όσον αφορά τις επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες σερβιέτες που είναι το κύριο προϊόν του Wasteless Design θα ήθελα να τονίσω ότι πέρα από τα οικολογικά οφέλη που προσφέρουν αποτελούν μια πιο υγιεινή και ασφαλή επιλογή καθώς όλα τα υλικά είναι πιστοποιημένα βιολογικά, φυτικά και υποαλλεργικά και προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια χωρίς να προκαλούν εφίδρωση, κακοσμία ή ερεθισμούς όπως τα αντίστοιχα προϊόντα μιας χρήσης.
Δημιουργείτε προϊόντα αποκλειστικά για γυναίκες. Πιστεύετε πως έχει πέσει περισσότερο βάρος στον ώμο των γυναικών, ότι πρέπει δηλαδή εκείνες να αλλάξουν συνήθειες στην καθημερινότητά τους για να βοηθήσουν στην διάσωση του πλανήτη;
Τα Wasteless Design παράγει προϊόντα καθημερινής χρήσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα ανεξαρτήτως φύλου κι αυτοπροσδιορισμού φύλου. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να πέφτει/ή πέφτει περισσότερο βάρος στους ώμους των γυναικών για την αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης. Όλες και όλοι μας ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας οφείλουμε να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη που μας αναλογεί ώστε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Δεν είναι μια ευαισθησία που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει μόνο τις γυναίκες.
Οι (ατομικές) αλλαγές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα αν δεν αλλάξουν φιλοσοφία οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες;
Σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Oxfam το 50% του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα προέρχεται από το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού, οπότε θεωρώ πολύ σημαντική τη λήψη αυστηρών περιβαλλοντικών πολιτικών και την εφαρμογή τους από επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Οι πολίτες μπορούμε να παίξουμε μεγάλο ρόλο σε αυτό είτε με την συμμετοχή μας σε πρωτοβουλίες και ομάδες που διεκδικούν τέτοιες πολιτικές είτε απλά με τη οικονομική μας ψήφο, στηρίζοντας εταιρείες που εφαρμόζουν υψηλά περιβαλλοντικά κριτήρια και αποφεύγοντας αυτές που γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλοι ρυπαντές. Παράλληλα δεν θα έπρεπε να επαναπαυόμαστε ως άτομα αφού η αλλαγή των προσωπικών μας συνηθειών είναι το πιο άμεσο που μπορούμε να κάνουμε και η διάδοση μέσω του παραδείγματός μας μπορεί να επιτύχει σταδιακά μια ευρύτερη κοινωνική αλλαγή που είναι απαραίτητη για την διάσωση των οικοσυστημάτων και την παράδοση ενός βιώσιμου πλανήτη στις επόμενες γενιές.
Περιγράψτε μας συνοπτικά το 24 ώρο μιας γυναίκας που ακολουθεί zero waste τρόπο ζωής.
Θα χρησιμοποιήσει προϊόντα περιποίησης που δε έχουν πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσεως όπως παραδείγματος χάριν οδοντόκρεμα σε γυάλινη συσκευασία, μπάρα σαμπούαν ή καλλυντικά από εταιρίες που δέχονται πίσω τις συσκευασίες για επανάχρηση. Θα επιλέξει να ντυθεί με ρούχα και αξεσουάρ από εταιρείες που εφαρμόζουν κυκλική φιλοσοφία ή με second hand κομμάτια. Θα αγοράσει τον καφέ σε επαναχρησιμοποιήσιμο ποτήρι και θα έχει μαζί της νερό σε μπουκάλι πολλαπλών χρήσεων αντί να αγοράζει καθημερινά πλαστικό. Όταν πάει για ψώνια θα έχει μαζί της επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες και θα προτιμήσει τα χύμα προϊόντα σε δικό της δοχείο. Όλα αυτά είναι βέβαια απλά μερικές προτάσεις καθώς υπάρχουν περισσότερες από μια εναλλακτικές για τα περισσότερα προϊόντα μιας χρήσης και φυσικά δεν μπορεί κανείς να τα εφαρμόσει όλα αυτά από την μία μέρα στην άλλη. Με τη σταδιακή όμως αλλαγή των συνηθειών μας και την αντικατάσταση προϊόντων μιας χρήσης από επαναχρησιμοποιήσιμα, ξεκινώντας από αυτά που χρησιμοποιούμε σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα, μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλη μείωση των απορριμμάτων που παράγουμε και κατά συνέπεια να ωφελήσουμε το περιβάλλον. Το μηδέν στον όρο zero waste δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει επειδή δεν μπορούμε να το πετύχουμε άμεσα αλλά να μας εμπνέει ώστε να κάνουμε το λιγότερο που μπορούμε καθημερινά. Οι ατομικές πράξεις μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όταν εφαρμόζονται σε συλλογικό επίπεδο.
Info: wastelessdesign.gr