Έρευνα: Γιατί μερικές φορές «μπλοκάρει» το μυαλό μας;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες δεν είναι μόνο πιο ευάλωτες στο άγχος σε σχέση με τους άντρες, αλλά ο εγκέφαλός τους κάνει και... υπερωρίες. Όσο αυξάνεται το στρες, τόσο πιο γρήγορα δουλεύει το μυαλό, ακόμη και στιγμές που δεν χρειάζεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλείται και συχνά να κολλάει.

Elle 20 Ιουν. 12
Έρευνα: Γιατί μερικές φορές «μπλοκάρει» το μυαλό μας;

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές σε σχέση με τους άντρες: διότι ο εγκέφαλός τους είναι πιο ευαίσθητος στην ορμόνη CRF (εκλυτικός παράγοντας κορτικοτροπίνης), ακόμη και αν τα επίπεδά της είναι πολύ χαμηλά. Η τελευταία δημιουργεί ένα ντόμινο που οδηγεί στην αποδέσμευση της κορτιζόλης, της γνωστής «ορμόνης του στρες», στον οργανισμό. 

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Διαπίστωσαν λοιπόν πως ο εγκέφαλος των γυναικών που αγχώνονται αρκετά λειτουργεί πυρετωδώς ακόμα όταν δεν χρειάζεται. Για παράδειγμα, όταν εκείνες προσπαθούν να φέρουν εις πέρας ένα απλό καθήκον.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατέγραψαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο 79 φοιτητριών και 70 φοιτητών την ώρα που αυτοί έλυναν μια εύκολη άσκηση: τους ζητήθηκε να δείχνουν το μεσαίο από μια σειρά γραμμάτων. Στις πιο απλές περιπτώσεις, όλοι οι χαρακτήρες ήταν ίδιοι, ενώ υπήρχαν και πιο απαιτητικές εκδοχές. Στο τέλος της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των επιπέδων του άγχους τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι φοιτήτριες που είχαν το εντονότερο στρες εμφάνιζαν μεγαλύτερη ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους απ’ ό,τι οι πιο ψύχραιμες συνομήλικές τους. Αντιθέτως, στους αγχώδεις φοιτητές δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, τόνισε ο δρ Τζέισμον Μόουζερ, ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές συμπέραναν λοιπόν ότι ο θηλυκός νους αναγκάζεται να λειτουργεί πιο εντατικά όταν στρεσάρεται. Μη βιαστείτε ωστόσο να θεωρήσετε πως αυτό είναι απαραίτητα καλό. Οι εγκεφαλικές υπερωρίες οφείλονται στις δεύτερες σκέψεις και στην ίδια την ανησυχία που αποσπά την προσοχή. Το παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα την νοητική εξάντληση και κατ' επέκταση τη μειωμένη απόδοση. Πόσες φορές, ενώ γνωρίζετε την απάντηση, όλα στριφογυρίζουν στο αγχωμένο σας κεφάλι και δεν καταφέρνετε να την… εντοπίσετε; Πόσες φορές, ενώ είχατε μελετήσει, δεν αποδόσατε στο διαγώνισμα των μαθηματικών, όταν ήσασταν έφηβες;

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT