Έρευνα: H φοβία των smartphones

H νέα μανία ακούει στο όνομα no mobile phone phobia και πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ζουν με το άγχος μήπως χάσουν το κινητό τους τηλέφωνο.

Elle 23 Νοε. 12
Έρευνα: H φοβία των smartphones

Πόσες φορές δεν έτυχε να γυρίσετε πίσω, ενώ βρισκόσασταν κιόλας στη μέση της διαδρομής, μόνο και μόνο γιατί ξεχάσετε το κινητό σας στο σπίτι; Οι φίλοι σας σας πειράζουν επειδή βγαίνετε μαζί τους, αλλά τους αγνοείτε κάνοντας mobile chat; Τότε πολύ πιθανόν να πάσχετε από nοmophobia, ένα νέο είδος τεχνοφοβίας, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη φράση no mobile phone phobia. Πάσχοντες είναι συνήθως οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σχεδόν ασταμάτητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα; Αδυναμία να κλείσουμε τη συσκευή μας, συνεχής έλεγχος για νέα sms, emails και αναπάντητες κλήσεις, φόβος μήπως αποφορτιστεί η μπαταρία, ακόμα και το να μην μπορούμε να πάμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία και τα οποία ανακοινώθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (www.saferinternet.gr), το 66% των Βρετανών που ερωτήθηκαν ανέφεραν ότι έχουν διαρκώς το φόβο μήπως χάσουν το κινητό τους ή το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει στην κατοχή του περισσότερα από ένα κινητά. Μεγαλύτερη  εξάρτηση παρουσιάζουν οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες, σε ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, σε ποσοστό 47% έναντι 36% αντίστοιχα.

Όσο για τις ηλικίες; Οι νεότερες γενιές που, όπως είναι φυσικό, είναι πιο εξοικειωμένες με την τεχνολογία, εμφανίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα της συγκεκριμένης φοβίας.
Στο δείγμα των 1.000 ερωτηθέντων, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού φαίνεται πως είναι οι νέοι 18-24 ετών, σε ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί το ηλικιακό γκρουπ 25-34 ετών, σε ποσοστό 68%. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο σύγχρονος άνθρωπος… τσεκάρει το κινητό του κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως, ενώ το 49% των ατόμων που ερωτήθηκαν απάντησαν πως ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι πιο πολλοί δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας.

Τι συνιστούν οι ειδικοί;
Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, τα κινητά τηλέφωνα έχουν σκοπό να μας εξυπηρετούν και να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Όσον αφορά τη χρήση τους, θα πρέπει να είμαστε συνετοί και να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές.

Η ψυχολόγος Παναγιώτα Κολώνη συμβουλεύει: «Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ποιες καταστάσεις και ποια συναισθήματα σας κάνουν να θέλετε να τσεκάρετε το κινητό σας συνέχεια. Είναι η ανία; Η μοναξιά; Το άγχος; Η συνειδητοποίηση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα αίτια». Τι προτείνει η ίδια; «Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας σε ορισμένες καταστάσεις (για παράδειγμα, όταν περνάτε χρόνο με τα παιδιά σας, όταν οδηγείτε, ή σε μια συνάντηση) και σε συγκεκριμένες ώρες, που εσείς θα επιλέξετε. Θυμηθείτε: Δεν είναι απαραίτητο να το έχετε μαζί σας 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η υπερβολική χρήση του κινητού μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κατάθλιψης, ιδεοψυχαναγκαστικής νεύρωσης ή άλλης παθολογίας. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού».

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT