Δεν αλλάζει μόνο η ζωή σας κάθε φορά που μετακομίζετε σε διαφορετική συνοικία, πόλη ή χώρα, αλλά και η προσωπικότητά σας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν στις ΗΠΑ (The Journal of Social Psychology, Perspectives on Psychological Science) εκείνοι που ζουν στις πολιτείες της ανατολικής ακτής είναι πιο αγχώδεις από τους κατοίκους των δυτικών πολιτειών.
Μια άλλη σειρά μελετών (Advances in Experimental Social Psychology) με επικεφαλής τον Mark Schaller του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας έχει καταλήξει στο -εύλογο- συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μεταδοτικών ασθενειών σε μια κοινότητα, τόσο πιο εσωστρεφή εμφανίζονται τα μέλη της. Ενώ ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να μας… κάνει άλλο άνθρωπο είναι ο καιρός: Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όπως θα ήταν αναμενόμενο, συνδέονται με καλή διάθεση αλλά και ενισχυμένη μνήμη (Psychological Science), ωστόσο όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία αυξάνεται και η επιθετικότητα (Psychological Bulletin).
Και φυσικά φαίνεται να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μας. Παραδείγματος χάρη, ενώ διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι γείτονές μας είναι χαρούμενοι επηρεάζουν θετικά και τη δική μας διάθεση, σύμφωνα με ένα άρθρο (Social Psychological and Personality Science) αν βρεθούμε σε μια περιοχή όπου έχουμε διαφορετική ιδεολογία από τους γύρω μας, αντί να γίνουμε πιο ανοιχτοί στην οπτική τους κλεινόμαστε περισσότερο στο καβούκι μας και προσκολλώμαστε στο δικό μας τρόπο σκέψης.
Φυσικά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διερευνηθεί το πώς… μάς αλλάζει μια μετακόμιση. Μια εξήγηση σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ότι η επιλογή του μέρους όπου θα ζήσουμε δεν μας μεταμορφώνει στην πραγματικότητα, απλά αντικατοπτρίζει το ποιοι είμαστε ήδη. Για παράδειγμα, ίσως διαλέξουμε μια συνοικία που προσελκύει τους καλλιτέχνες επειδή μάς ενδιαφέρουν ήδη οι τέχνες – όχι να γίνουμε φιλότεχνοι μετά τη μετακόμισή μας σε αυτήν.