ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ: “Η παρένθετη κυοφορία δεν αποτελεί per se εκμετάλλευση”

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη - επιστηµονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+ γράφει στο ELLE για το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο και την ύπαρξη της παρένθετης κυοφορίας στον δηµόσιο διάλογο όχι για να σταθούµε μόνο υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας, αλλά γιατί υπερασπιζόµαστε την αυτοδιάθεση και τα αναπαραγωγικά δικαιώµατα γυναικών και ατόµων µε µήτρα.

Φωτεινή Σίμου 06 Μαρ. 24
ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΜΑΣ: “Η παρένθετη κυοφορία δεν αποτελεί per se εκμετάλλευση”

«Ψηφίστηκε το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο, έγινε ένα βήµα µπροστά για τα ανθρώπινα δικαιώµατα στη χώρα µας. Ο τρόπος που ψηφίστηκε, όµως, µε πολλές ελλείψεις που δηµιουργούν νέες διακρίσεις, και όλος ο διάλογος που συνόδευσε την ψήφισή του µοιάζει να δηµιουργεί ξανά ένα κλίµα αποκλεισµών και νέας, αυστηρής κανονικότητας. Ο νέος νόµος δεν λαµβάνει υπόψη του τα δικαιώµατα των τρανς ατόµων που είναι ήδη ή θα ήθελαν να γίνουν γονείς και εµποδίζει ή δυσκολεύει πολλά οµόφυλα ζευγάρια στη διαδικασία απόκτησης ή αναγνώρισης των παιδιών τους. Παράδειγµα όλων αυτών είναι η συζήτηση που άνοιξε δηµόσια για την παρένθετη κυοφορία: Στην Ελλάδα η παρένθετη κύηση επιτρέπεται µόνο στη βάση της αλτρουιστικής προσφοράς. Δεκάδες άνθρωποι έχουν γίνει γονείς επειδή η µητέρα, η αδελφή ή µια στενή φίλη µιας γυναίκας ή ενός ζευγαριού αποφάσισε να κυοφορήσει το παιδί τους.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τροµακτικά κυκλώµατα που δρουν παράνοµα, κυκλώµατα σωµατεµπορίας που εκµεταλλεύονται τα πιο ευάλωτα µέλη µιας κοινωνίας: γυναίκες, µετανάστριες, φτωχά άτοµα κ.ά. Τέτοια κυκλώµατα υπάρχουν και για την παρένθετη κυοφορία, όπως επίσης για παράνοµες τεκνοθεσίες, για µεταµόσχευση οργάνων, για σεξουαλικές υπηρεσίες και πολλά άλλα. Με αφορµή τον καινούριο νόµο, αντί για απαγόρευση της παρενθεσίας σε ένα κοµµάτι ή σε ολόκληρο τον πληθυσµό, απαιτούµε το νοµικό πλαίσιο να γίνει αυστηρότερο προστατεύοντας τα θύµατα εκµετάλλευσης. Γιατί γνωρίζουµε ότι η παρένθετη κυοφορία δεν αποτελεί per se εκµετάλλευση. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που µε βάση την αυτοδιάθεση επέλεξαν να κάνουν κάτι τέτοιο για αγαπηµένα τους πρόσωπα και που πήραν αυτή την επιλογή ελεύθερα, για λόγους που οι ίδιες κάθε φορά νοηµατοδοτούν διαφορετικά. Όσες/οι/α υπερασπιστήκαµε την παρένθετη κυοφορία στον δηµόσιο διάλογο (και όχι τη σωµατεµπορία µε τέτοιους σκοπούς) το κάναµε πρωτίστως όχι για να σταθούµε υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας, αλλά γιατί υπερασπιζόµαστε την αυτοδιάθεση και τα αναπαραγωγικά δικαιώµατα γυναικών και ατόµων µε µήτρα – και δεν δεχόµαστε αντί για εµάς να αποφασίζει το κράτος για ένα τέτοιο δικαίωµά µας. Γνωρίζουµε ότι η φράση “άτοµα µε µήτρα“ δεν καταργεί τον αυτοπροσδιορισµό της γυναίκας, αλλά χρησιµοποιείται για να δηµιουργήσει ασφαλή χώρο σε όσους ανθρώπους µπορεί να µην αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, αλλά έχουν µήτρα και δικαιούνται πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας όπως οι σις γυναίκες. Απαιτούµε το κράτος να ρυθµίζει και να ελέγχει τον νόµο, έτσι ώστε πάντοτε να προστατεύονται οι πιο ευάλωτες και τα πιο ευάλωτα από εµάς από κάθε είδους εκµετάλλευση.
Βρισκόµενες πια ιστορικά µετά το τρίτο κύµα φεµινισµού, γνωρίζουµε καλά ότι τον λόγο για τα σώµατά µας (πρέπει να) τον έχουµε εµείς. Τη µάχη απέναντι στην πατριαρχία και την εκµετάλλευση καλούµαστε να τη δώσουµε σις και τρανς γυναίκες, non binary άτοµα, άτοµα φτωχά ή πολλαπλά καταπιεσµένα, λευκά και µη λευκά. Η ελευθερία και η ισότητα είναι υπόθεση πολλών αγώνων και ήρθε η ώρα να τους δώσουµε µαζί».

*Επιστηµονικός φορέας που ασχολείται εξειδικευµένα µε την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόµων.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT