Vegan Burger
Για 4 burgers
Προετοιμασία: 35’
Αναμονή: 30’
Μαγείρεμα: 35’
Υλικά:
4 ψωμάκια για burgers
1 κρεμμύδι
Σπανάκι baby
Για τα μπιφτέκια:
170 γραμμ. βρασμένα φασόλια
3 μανιτάρια
1 μικρό κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας σος ταμάρι
40 γραμμ. καρύδια
2 κουταλιές της σούπας μαγιά βύνης
180 γραμμ. βρασμένο ρύζι ολικής άλεσης
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
1,5 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου
1/2 κουταλιές της σούπας σκόρδο σε σκόνη
4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλεύρι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για την σος:
2 κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας πιπέρι σε κόκκους σπασμένους
10 ml λευκό ξηρό κρασί
4 κουταλιές της σούπας σάλτσα miso καφέ
700 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας σιρόπι αγαύης ή καρύδας
2 κουταλιές της σούπας σος ταμάρι
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
200 ml φυτική κρέμα
4 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
Εκτέλεση:
1. Για τα «μπιφτέκια»: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια. Σοτάρετε τα κρεμμύδια για 7’ σε 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο, προσθέτετε τα μανιτάρια και μαγειρεύετε για ακόμη 7’. Ρίχνετε τη σος ταμάρι και τα κρατάτε στην άκρη.
2. Χτυπάτε τα καρύδια στο μίξερ. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια, τα φασόλια και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη φρυγανιά και το αλεύρι) και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε τη φρυγανιά, ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε.
3. Σχηματίζετε με το μείγμα 4 μπιφτέκια και τα πασπαλίζετε με αλεύρι. Τα αφήνετε στο ψυγείο για 30’.
4. Για τη σος: Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα ροδίζετε για 5’ σε χαμηλή φωτιά με τη μαργαρίνη. Ρίχνετε το πιπέρι σε κόκκους και σβήνετε με το λευκό κρασί. Βράζετε για 2’ ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Διαλύετε τη σος miso στο νερό και τη ρίχνετε στα κρεμμύδια μαζί με το σιρόπι και τη σος ταμάρι. Μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 5’ μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και σουρώνετε τη σάλτσα από το πιπέρι και τα κρεμμύδια. Ανακατεύετε το κορν φλάουρ με τη φυτική κρέμα, το ρίχνετε στη σάλτσα και την αφήνετε να πήξει σε χαμηλή φωτιά.
5. Τηγανίζετε τα μπιφτέκια σε ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά για 5’ από κάθε πλευρά. 6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C. Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση και τα ψήνετε για 2’. Βάζετε στο καθένα λίγο σπανάκι, ένα μπιφτέκι, γαρνίρετε με τη σος και 1-2 ροδέλες κρεμμυδιού.
Γλυκοπατάτες με λαχανικά
Για 2 άτομα
Πρετοιμασία: 10΄
Μαγείρεμα: 1 ώρα & 15’
Υλικά:
2 γλυκοπατάτες
250 γραμμ. μπρόκολο ωμό
200 γραμμ. βρασμένα ρεβίθια
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κομμάτι τζίντζερ 1 εκ. τριμμένο
1/2 κουταλιά του γλυκού κουρκουμάς
Φρέσκα βλαστάρια μαϊντανός
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σος:
2 κουτουλιές της σούπας φιστικοβούτυρο
1 κουτουλιά της σούπας σος ταμάρι
3 κουτουλιές της σούπας χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
2. Τυλίγετε τις γλυκοπατάτες με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε για 1 ώρα. Γλυκοπατάτες με λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν.
3. Κόβετε το μπρόκολο σε φουντίτσες και το βράζετε για 5’ στον ατμό.
4. Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαγειρεύετε τα ρεβίθια, το σκόρδο και το τριμμένο τζίντζερ για 10’ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνετε τη σος ταμάρι και αλατοπιπερώνετε.
5. Ετοιμάζετε τη σος: Ανακατεύετε το φιστικοβούτυρο με τη σος ταμάρι και τον χυμό πορτοκαλιού. Αν η σος είναι πολύ πηχτή, την αραιώνετε με λίγο νερό.
6. Κόβετε τις γλυκοπατάτες στη μέση και τις τοποθετείτε σε πιάτα. Προσθέτετε το μπρόκολο, τα ρεβίθια και τη σος. Γαρνίρετε τα πιάτα με τα φρέσκα βλαστάρια και τον μαϊντανό.