2 λιχουδιές που θα σας κάνουν να δείτε το τόφου με άλλο μάτι

Όσοι απομείνουμε στην πόλη αυτό το τριήμερο, θα μαγειρεύουμε εύκολο finger food που θα συνοδεύει τα δροσερά κοκτέιλ και τα όνειρα που θα κάνουμε για τον χειμώνα. Με αυτό το μενού θα μείνουν κατενθουσιασμένοι και οι vegan της παρέας.

Elle 31 Οκτ. 21
2 λιχουδιές που θα σας κάνουν να δείτε το τόφου με άλλο μάτι

Μίνι burgers με τόφου

Υλικά για το τόφου:

300 γραμμ. τόφου
150 γραμμ. σος ταμάρι
100ml γάλα σόγιας
100 γραμμ. κορν φλάουρ
Τριμμένη φρυγανιά
Ελαιόλαδο
4-5 φύλλα μαρουλιού κομμένα
½ ματσάκι κόλιανδρος
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
3-4 ντομάτες κομμένες σε φέτες

Υλικά για τη μαγιονέζα:

100ml γάλα σόγιας
1 κ.σ. μουστάρδα
Χυμός από ½ λεμόνι
400ml σπορέλαιο
Αλάτι
Πιπέρι
Sweet chili sauce (ή άλλη καυτερή σος της αρεσκείας σας)

Υλικά για τα ψωμάκια:

½ φακελάκι ξηρή μαγιά
220 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. χυμός λεμονιού
12 γραμμ. μαργαρίνη
60ml φυτικό γάλα + λίγο ακόμη για να αλείψετε τα ψωμάκια
Διάφοροι σπόροι (σουσάμι, παπαρουνόσποροι, ηλιόσποροι κ.ά.)

Eκτέλεση:

  • Διαλύετε τη μαγιά σε 60ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και τη μαργαρίνη και τα χτυπάτε με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτετε τη μαγιά και το γάλα και ζυμώνετε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Σχηματίζετε μια μπάλα, τη σκεπάζετε με καθαρή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος, ζυμώνετε και πάλι για 2’.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 210ο C. Μοιράζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (σε μέγεθος καρυδιού) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30’ σε θερμοκρασία δωματίου. Τα αλείφετε με το φυτικό γάλα, τα πασπαλίζετε με τους σπόρους και τα ψήνετε στον φούρνο για 10-15’ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  • Κόβετε κάθε ψωμάκι στη μέση, αλείφετε το μισό με τη μαγιονέζα, βάζετε λίγο μαρούλι, 1 κομμάτι τόφου, λίγη μαγιονέζα ακόμη, λίγα φύλλα κόλιανδρου, 1 φέτα κρεμμύδι, 1 φέτα ντομάτα και το κλείνετε με το άλλο μισό. Σερβίρονται ζεστά.
  • Στύβετε και στραγγίζετε το τόφου σε ένα καθαρό πανί, ώστε να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται. Το κόβετε σε 25 κυβάκια, τα μαρινάρετε στη σος ταμάρι για 15’ και τα σουρώνετε.
  • Ανακατεύετε το γάλα σόγιας, το κορν φλάουρ, 2-3 κ.σ. από τη μαρινάδα ταμάρι και φτιάχνετε έναν χυλό.
  • Σε ένα μπολ βάζετε τον χυλό και σε ένα άλλο την τριμμένη φρυγανιά. Βουτάτε τα κομμάτια του τόφου στον χυλό και μετά τα περνάτε από τη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αν τα θέλετε πολύ τραγανά.
  • Τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι για περίπου 5’ και τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.
  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 75ο C.
  • Ετοιμάζετε τη μαγιονέζα: Χτυπάτε στο μπλέντερ το γάλα σόγιας, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε σιγά σιγά το σπορέλαιο μέχρι η μαγιονέζα να πήξει. Προσθέτετε λίγη καυτερή σος, ανακατεύετε απαλά με μια σπάτουλα και δοκιμάζετε. (Διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερο από μία εβδομάδα).

τόφου

Στικ κολοκύθας με τόφου

Υλικά:

300 γραμμ. τόφου
1 σκελίδα σκόρδο
1 κομμάτι τζίντζερ 2-3 εκ.
3 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για την κολοκύθα
3 κ.σ. σος ταμάρι
1 μικρή κολοκύθα
Αλάτι
Σπόροι κόλιανδρου
Σουσάμι λευκό ή μαύρο

Εκτέλεση:

  • Από την προηγούμενη μέρα σουρώνετε το τόφου μέσα σε καθαρό πανί ώστε να φύγουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται.
  • Καθαρίζετε το σκόρδο, το τρίβετε στον τρίφτη μαζί με το τζίντζερ, τα ανακατεύετε με το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο και τη σος ταμάρι.
  • Κόβετε το τόφου σε κυβάκια και το βάζετε στη μαρινάδα (σιγουρευτείτε ότι καλύπτεται όλο). Το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  • Την επομένη προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C, απλώνετε τα κομμάτια του τόφου σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνετε για 20’, γυρίζοντάς τα πότε πότε.
  • Τα βγάζετε από τον φούρνο και χαμηλώνετε τη φωτιά στους 190ο C.
  • Καθαρίζετε την κολοκύθα, την κόβετε στη μέση και στη συνέχεια σε κυβάκια. Τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλατίζετε και πασπαλίζετε με τους σπόρους κόλιανδρου. Τα ανακατεύετε και τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 20’, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να στέκονται στο ξυλάκι.
  • Μόλις κρυώσουν, περνάτε στα στικ τόφου και κολοκύθα όπως φαίνεται στη φωτό. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφίες: Aline Caron για το βιβλιο « Apéros et buffet vegan » της Julie BAVANT, εκδόσεις SOLAR- France. Επιμέλεια: Virginie Dolata, Sophie Pratt.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT