7 συμβουλές για μια σωστή φωτογραφία στο βιογραφικό σας

Μία σωστή φωτογραφία μπορεί να αναβαθμίσει το βιογραφικό σας σημείωμα, κάνοντάς το πιο ζωντανό, πιο επαγγελματικό, αλλά ταυτόχρονα και πιο «ανθρώπινο».

Elle 29 Απρ. 22
7 συμβουλές για μια σωστή φωτογραφία στο βιογραφικό σας

Ξεκινάμε διευκρινίζοντας πως η φωτογραφία είναι απαραίτητη μόνο όταν τη ζητάει η αγγελία εργασίας. Στη χώρα μας, όμως, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, θεωρείται επιθυμητή η συμπερίληψή της. Γι’ αυτό, άλλωστε, σχεδόν κάθε σύγχρονο πρότυπο βιογραφικού περιλαμβάνει θέση για φωτογραφία.

Αυτό αφορά ειδικά όσους αιτούνται για θέσεις που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πελατών, από υποδοχή σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία έως εργασία στις πωλήσεις, στο service εστιατορίων κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και όχι μόνο στις προαναφερθείσες, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρει η ύπαρξη φωτογραφίας είναι ότι βοηθάει τους πιθανούς εργοδότες να σας θυμούνται καλύτερα, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να σας καλέσουν για συνέντευξη.

Φυσικά, για να λειτουργήσει θετικά μία φωτογραφία στο βιογραφικό, πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε στη συνέχεια!

Πρόσφατη φωτογραφία

Μπορεί να σας αρέσετε ιδιαίτερα σε μία φωτογραφία δεκαετίας, αλλά στον πιθανό εργοδότη δεν θα αρέσει καθόλου η παραπλάνηση, αν δει έναν διαφορετικό άνθρωπο μπροστά του στη συνέντευξη από αυτόν που περίμενε.

Το βιογραφικό σας πρέπει να είναι ενημερωμένο και ειλικρινές σε κάθε επίπεδο, και αυτό αφορά και τη φωτογραφία σας, που χρειάζεται λοιπόν να είναι πρόσφατη.

Ξεχάστε τα ανέμελα στιγμιότυπα

Οι αγκαλιές με τους φίλους, τα κοκτέιλ στα ηλιοβασιλέματα ή τα κρασιά στην ταβέρνα μπορεί να βρίσκουν τον δρόμο τους για τα social media σας, αλλά δεν πρέπει ποτέ να κατευθυνθούν στο βιογραφικό σας.

Το βιογραφικό είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο και του αρμόζει μια αντίστοιχα επαγγελματική αντιμετώπιση εκ μέρους σας.

Σωστό μέγεθος

Θέλετε μία φωτογραφία-πορτρέτο και όχι ολόσωμη, ώστε να διακρίνεστε καθαρά, μιας και το ιδανικό μέγεθός της για βιογραφικό είναι περίπου 4,5 x 3,5 εκ. (λίγο μικρότερη από τη φωτογραφία διαβατηρίου).

Αν χρησιμοποιήσετε ένα πρότυπο βιογραφικού, δεν θα προβληματιστείτε για το σωστό μέγεθος, μιας και ο χώρος της θα είναι προεπιλεγμένος.

Καλός φωτισμός

Για να είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά σας, προσέξτε τις συνθήκες φωτισμού την ώρα της λήψης. Το σωστό είναι να φωτίζεται ομοιόμορφα το πρόσωπό σας, χωρίς να είναι κάποιο μέρος του στη σκιά, και επίσης συνολικά η φωτογραφία να μην είναι ούτε σκοτεινή ούτε υπερεκτεθειμένη.

Προσεγμένο φόντο

Σκοπός του βιογραφικού σας είναι να δείξετε ποιος/ποια είστε, επαγγελματικά και ως άνθρωπος. Εσείς είστε ο πρωταγωνιστής σε αυτό το πολύτιμο εργαλείο για την εύρεση εργασίας.

Επεκτείνοντας αυτή την αρχή στις προδιαγραφές της φωτογραφίας του, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι δεν πρέπει να υπάρχουν έντονα χρώματα ή αντικείμενα πίσω σας, καθώς θα τραβήξουν αυτά την προσοχή. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα φόντο ουδέτερο και, ιδανικά, μονόχρωμο.

Επαγγελματική εμφάνιση

Το ιδανικό ντύσιμο για μία φωτογραφία βιογραφικού είναι το smart casual. Κάτι κομψό, που σας ταιριάζει, χωρίς να είναι υπερβολικό. Φυσικά, ανάλογα με το πόσο «αυστηρό» είναι το περιβάλλον εργασίας όπου αιτείστε για μία θέση, π.χ. μία τράπεζα, μπορεί να χρειαστεί να επιλέξετε κάτι ακόμα πιο κλασικό για την ένδυσή σας.

Γενικώς, πάντως, αποφύγετε τις υπερβολές και αυτό αφορά και το μακιγιάζ σας ή τα αξεσουάρ.

Φυσικότητα και χαμόγελο

Όσο πιο φυσικοί και χωρίς άγχος είστε κατά τη διάρκεια της λήψης τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορείτε να εκπέμψετε. Η αυτοπεποίθηση, άλλωστε, όπως και η σιγουριά, ο δυναμισμός και μια ευχάριστη προσωπικότητα, είναι κάτι που χρειάζεται να «βγαίνει» από το βιογραφικό σας.

Πώς να το πετύχετε; Χαμογελάστε!

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT