Τον προηγούμενο μήνα τα ρολόγια μας γύρισαν μία ώρα πίσω και από τότε οι νύχτες μας έγιναν ακόμα μεγαλύτερες και οι μέρες μας ακόμα μικρότερες. Πράγματι, βιώνουμε την πιο σκοτεινή εποχή του χρόνου και αυτό δεν επηρεάζει μόνο εμάς και τη διάθεση μας αλλά και τα φυτά μας.
Παρόλο που τα φυτά τείνουν να σταματούν να αναπτύσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες, εξακολουθούν να χρειάζονται φως για να επιβιώσουν και να διατηρήσουν το μέγεθός τους μέχρι να έρθει ξανά η περίοδος ανάπτυξης τους. Κι αυτό γιατί χρησιμοποιούν το φως σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοσύνθεση, η οποία επιτρέπει στο φυτό να παράγει τη δική του τροφή και θρεπτικά συστατικά.
Και ενώ οι συνθήκες χαμηλού φωτισμού μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των φυτών μας όλο το χρόνο, εάν αυτά βρίσκονται σε σημείο που δεν έχει πολύ φυσικό φως. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα ανεξάρτητα από το πού τα έχουμε τοποθετήσει. Όχι μόνο οι μικρότερες ημέρες δυσκολεύουν τα φυτά μας να λάβουν την ποσότητα φωτός που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή, αλλά ο άθλιος καιρός που έχουμε συχνά αυτή την εποχή του χρόνου, μπορεί να περιορίσει τη δύναμη του φωτός που είναι σε θέση να απορροφήσουν.
Οι ειδικοί λοιπόν, μοιράστηκαν μαζί μας συμβουλές για να καταλάβουμε πότε τα φυτά μας δεν λαμβάνουν το απαραίτητο φως αλλά και τι να κάνουμε γι’αυτό.
Ενώ ορισμένα φυτά θα εισέλθουν σε μια περίοδο αδράνειας κατά τους χειμερινούς μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και δεν θα απαιτούν τόσο πολύ φως, μερικά θα εμφανίσουν ορατά σημάδια άγχους εάν τους λείπει. Το κύριο προειδοποιητικό σημάδι ότι οι ανάγκες του φυτού μας σε φως δεν καλύπτονται είναι η ακανθώδης και μακρόστενη ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει όταν ένα φυτό μεγαλώνει γρήγορα και αδύναμα, αναζητώντας απεγνωσμένα μια πηγή φωτός. Εάν παρατηρήσουμε λοιπόν, λεπτούς και ψηλούς μίσχους, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε τη θέση του φυτού μας. Ομοίως, εάν το φυτό μας αρχίσει να γέρνει προς τη μία πλευρά, ιδιαίτερα αν σε αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει κάποια πηγή φωτός, ήρθε η ώρα να το μετακινήσουμε σε μία πιο φωτεινή γωνιά.
Ποια φυτά χρειάζονται το περισσότερο φως και επομένως θα δυσκολεύονται όταν τα επίπεδα φωτός είναι χαμηλά; Η Tradescantia purpursii, η αλοκασία και οι φτέρες μπορεί να χρειάζονται επιπλέον φως τον χειμώνα. Αντίθετα, η δράκαινα, η καλαθέα και ο φίκος δεν είναι τόσο απαιτητικά σε αυτό το κομμάτι.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως αν πιστεύουμε ότι το φυτό μας δεν παίρνει αρκετό φως;
Ένα καλό μέρος για τα φυτά μας το χειμώνα είναι ένα παράθυρο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, καθώς θα παραμένει ηλιόλουστο όλη την ημέρα, απλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν βρίσκονται στη μέση κάποιου ρεύματος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη να γυρνάμε τακτικά τα φυτά μας περίπου κατά ένα τέταρτο της στροφής για να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρο το φυτό έχει πρόσβαση στο φως, προάγοντας μία ομοιόμορφη ανάπτυξη.
Ωστόσο, εάν δεν έχουμε πάρα πολλά παράθυρα στο σπίτι μας ίσως να πρέπει να σκεφτούμε ένα φως ανάπτυξης για τα φυτά μας. Αυτός είναι ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι οι ανάγκες φωτός του φυτού μας καλύπτονται πλήρως, ανεξάρτητα από το πόσο σκοτεινά είναι έξω. Προτίμησε ένα λαμπάκι φθορισμού ή LED, καθώς τα φυτά ανταποκρίνονται καλά σε αυτά.
Τέλος, μην ξεχνάς να καθαρίζεις τα φύλλα των φυτών σου για να διασφαλίσεις ότι η σκόνη δεν παρεμποδίζει την ικανότητά τους να απορροφούν το φως.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- Αν ο μαξιμαλισμός δεν είναι για εσένα, τότε πρέπει να ενδώσεις σε αυτό το νέο deco trend
- Μην κάνεις αυτό το λάθος, όταν φέρεις τα φυτά σου από το μπαλκόνι μέσα στο σπίτι
- Θέλεις να στολίσεις αυτό το weekend; 10+1 items για να φέρεις τη μαγεία των Χριστουγέννων στο σπίτι σου από νωρίς