Decluttering: 2 ερωτήσεις που θα αναδείξουν τη Marie Kondo που κρύβεις μέσα σου

Αυτές οι δύο απλές, εγκεκριμένες από ψυχολόγο ερωτήσεις θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στο σπίτι σου.

Elle 27 Φεβ. 22
Decluttering: 2 ερωτήσεις που θα αναδείξουν τη Marie Kondo που κρύβεις μέσα σου

Είμαστε σίγουρες ότι κι εσύ γνωρίζει τη μεγαλοφυία του decluttering Marie Kondo. Χάρη στο επιτυχημένο σόου της «Tidying Up With Marie Kondo», η φράση «Does it spark joy?» και η προσέγγισή της στον εξορθολογισμό της αποθήκευσής έχουν χαραχθεί στο μυαλό μιας ολόκληρης γενιάς.

Ο λόγος που είχε τόσο τεράστιο αντίκτυπο δεν είναι απολύτως σαφής. Ίσως έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι millennials αναγκάζονται να ζουν σε μικρότερους χώρους χάρη στην κρίση των ενοικίων, καθιστώντας ακόμη πιο απαραίτητο να περιορίσουμε την ακαταστασία μας. Ίσως θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η γενιά μας έχει επενδύσει τόσο πολύ στην αγάπη του εαυτού, που μας κάνει να θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούμε να περνάμε ευχάριστα χρόνο μόνοι.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, έχει γίνει προφανές ότι όλοι προσπαθούμε να κάνουμε τα σπίτια μας πιο τακτοποιημένα και φαίνεται ό,τι κάνοντας αυτές τις 2 ερωτήσεις στον εαυτό μας μπορεί να το κάνει πολύ πιο εύκολο.

Το brand οικιακών ειδών Habitat και οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων Athina Bluff και Amy Brandhorst από την Topology Interiors έχουν βρει μερικές απλές συμβουλές για το πώς να δημιουργήσουμε ένα βελτιωμένο πιο ήρεμο χώρο διαβίωσης.

Marie Kondo

Εάν νιώθεις ότι έχεις πάρα πολλά μικροπράγματα που κάνουν το σπίτι σου να ασφυκτιά, αλλά δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις και πώς να τα ξεφορτωθείς, οι ειδικοί της Topology Interiors συμβουλεύουν να κάνεις στον εαυτό σου αυτήν την ερώτηση: «Το έχω χρησιμοποιήσει αυτό το τελευταίο έτος;».

«Για να απαλαχθείς σωστά και βιώσιμα, πρώτα θα χρειαστεί να κάνεις διάκριση μεταξύ περιττής ακαταστασίας και αντικειμένων που αξίζει να κρατήσεις. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να εξετάσεις αν έχεις χρησιμοποιήσει το αντικείμενο τον τελευταίο χρόνο. Αν δεν το έχεις κάνει, ίσως ήρθε η ώρα να το δωρίσεις σε φιλανθρωπικό σκοπό, να το προσφέρεις σε οικογένεια ή φίλους, να το πουλήσεις, να το ανακυκλώσεις ή να το πετάξεις υπεύθυνα».

Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα. Έτσι, εάν ο κανόνας του έτους δεν λειτουργεί για εσένα, μπορείς να δοκιμάσεις το endowment effect. Ο όρος αυτός περιγράφει την ποσότητα της συναισθηματικής αξίας που δίνουμε σε κάτι επειδή το κατέχουμε. Η ιδέα είναι ότι όταν κάτι είναι δικό σου, το βλέπεις με διαφορετικό πρίσμα και δυσκολεύεσαι πολύ να το αποχωριστείς, ακόμα κι αν η χρηματική του αξία έχει μειωθεί ή δεν το χρησιμοποιείς.

Marie Kondo

Το 2019, το Psychology Today αναφέρει ότι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα αυτού είναι ένα πείραμα του 1991, στο οποίο ζητήθηκε από τρεις ομάδες μαθητών είτε να πουλήσουν, είτε να αγοράσουν ή να προβλέψουν μια δίκαιη τιμή για τις κούπες του καφέ. Διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που κλήθηκαν να αποχωριστούν τις δικές τους κούπες καφέ θεώρησαν ότι άξιζαν την υψηλότερη τιμή. Ωστόσο, όσοι αγόραζαν ή αποφάσιζαν την τιμή ένιωσαν ότι άξιζαν έως και 2/3 λιγότερο.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι τείνουμε να επενδύουμε συναισθηματικά σε αντικείμενα που κατέχουμε. Επομένως, η κρίση μας για το αν τα χρειαζόμαστε και τι πραγματικά αξίζουν γίνεται μεροληπτική και είναι πιο πιθανό να κρατήσουμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε.

Ένας τρόπος να το καταπολεμήσεις αυτό είναι να παίξεις ένα παιχνίδι τριών βημάτων, το οποίο οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι θα ξεγελάσει τους παίκτες ώστε να αποκαλύψουν πόσο πραγματικά χρειάζονται όλα τα αντικείμενα στο σπίτι τους.

1) Κοίταξε γύρω στο δωμάτιο και αποφάσισε πόσο θα πουλούσες κάθε αντικείμενο.

2) Μόλις όλα έχουν μια τιμή (συνιστούμε να τις γράψεις), αναρωτήσου πόσα θα ήσουν διατεθειμένη να πληρώσεις για το ίδιο αντικείμενο.

3) Εάν είσαι διατεθειμένη να πουλήσεις κάτι σε υψηλότερη τιμή από ό,τι θα πλήρωνες για αυτό σήμερα, τότε ξέρεις ότι προσθέτεις επιπλέον συναισθηματική αξία σε κάτι.

Η διαφορά στις τιμές θα σου δείξει πόσες επιπλέον αποσκευές κρατάς και ελπίζουμε ότι θα σε εμπνεύσει να είσαι λίγο πιο αδίστακτη κατά τη διαδικασία του decluttering. Επιπλέον, είναι λίγο πιο budget friendly από το να προσλάβεις την Kondo να έρθει και να κάνει τα μαγικά της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

 

 

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: