Υλικά:
1 κιλό κουνουπίδι ή μπρόκολο
4 με 6 πατάτες (προαιρετικά)
3 κρεμμύδια
1/2 λίτρο γάλα ημιαποβουτυρωμένο
40 γραμμ. (περίπου 2 κ.σ. γεμάτες) κορν φλάουρ
70 γραμμ. τυρί γκούντα
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
1. Κόβετε το κουνουπίδι ή το μπρόκολο σε τουφίτσες και το πλένετε καλά.
2. Το βράζετε σε αλατισμένο νερό για 10′ και το στραγγίζετε. Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις βράζετε για 15′.
3. Στραγγίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε ροδέλες.
4. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζετε σε μια κατσαρόλα μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
5. Σε ένα μπολ ρίχνετε το κορνφλάουρ και το διαλύετε σε λίγο γάλα. Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα στα κρεμμύδια και προσθέτετε το κορνφλάουρ ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σος.
6. Προσθέτετε όσο πιπέρι και μοσχοκάρυδο θέλετε.
7. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνετε τις πατάτες σε ροδέλες και το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Περιχύνετε με μπεσαμέλ και πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί.
8. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240°C για 10′ και να χρειάζεται (αν δεν έχει ροδίσει η επιφάνεια) μεταφέρετε στο grill για μερικά λεπτά.