Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

Μία λίστα οργανισμών στους οποίους μπορείς να κάνεις δωρεές για να βοηθήσεις τα άτομα που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική αυτή κρίση.

Elle 02 Μαρ. 22
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Cover photo: Milos Bicanski/ Getty Images

Ο κόσμος πάγωσε στην η είδηση ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον Guardian, η επίθεση σημειώθηκε μετά την τηλεοπτική ομιλία του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, στην οποία ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Μετά την επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να υπερασπιστούν το έθνος τους.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πληθώρα Ουκρανών πολιτών εγκαταλείπουν τη χώρα, ζητώντας άσυλο σε γειτονικές χώρες. Η εισβολή και η σύγκρουση είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων εντός επτά περίπου ωρών από το ξέσπασμα του πολέμου και μία ημέρα μετά συνεχίζουμε να μετράμε πληγές.

Στην Ελλάδα αισθανόμαστε ακόμα μουδιασμένοι και φυσικά αλληλέγγυοι προς ό,τι περνάει αυτήν τη στιγμή ο ουκρανικός λαός. Στο πλαίσιο αυτό, ψάξαμε τους τρόπους που μπορούμε να βοηθήσουμε έμπρακτα τα παιδιά και τους πρόσφυγες.

Η UNICEF Ουκρανίας επισκευάζει σχολεία που έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και παρέχει έκτακτη βοήθεια στα παιδιά που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση. Μπορείς να κάνεις τη δωρεά σου εδώ.

Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει εντείνει τις δραστηριότητές της και συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών «καλώντας τες να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά σε όσους αναζητούν ασφάλεια και προστασία». Η Γερμανία έχει ήδη προσφέρει στην Πολωνία βοήθεια για τους πρόσφυγες. Μπορείς να βοηθήσεις στη στήριξη των προσφύγων κάνοντας δωρεές εδώ.

Τέλος, ο Ουκρανικός Ερυθρός Σταυρός κάνει άφθονο ανθρωπιστικό έργο, από την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες μέχρι την εκπαίδευση γιατρών. Αν θέλεις να τον βοηθήσεις κάνε τη δωρεά σου εδώ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT