Προετοιμασία: 45 λεπτά
Ψήσιμο: 50-60 λεπτά
Μερίδες: 8-10
Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια
Υλικά:
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
αλάτι
2 κ.σ. ξίδι
3 κ.σ. λάδι
νερό όσο πάρει
Για το κουρκούτι
250 γρ. καλαμποκάλευρο
1 κ.γ. αλάτι
νερό όσο πάρει
Για τη γέμιση
2 κιλά χόρτα διάφορα (σέσκουλα, σπανάκι, τσουκνίδες, καυκαλήθρες, μυρώνια)
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λάδι
Εκτέλεση:
- Ψιλοκόβουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα χορταρικά και τα κρεμμυδάκια. Τα αλατίζουμε και τα στύβουμε με τα χέρια να αποβάλουν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικα.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το ξίδι, το λάδι και αλάτι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό δουλεύοντας παράλληλα το μείγμα με τα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα δάχτυλα. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα χοντρό φύλλο.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το φύλλο. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση των χόρτων, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Αναμειγνύουμε το καλαμποκάλευρο με το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά νερό, ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό.
- Ρίχνουμε το χυλό πάνω στα χόρτα, φροντίζοντας να τα καλύψει. Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της ψιάντρας και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά έως μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.
Extra Tip:
Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο στρώσιμο του χυλού, ώστε να έχει το ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Θέλεις ακόμη περισσότερες συνταγές από τη Σμύρνη;
Το 7ΜΕΡΕΣ TV προσφέρει μια πολυτελή έκδοση μαγειρικής 6 τόμων αφιερωμένη στη μικρασιατική κουζίνα. Μια διαδρομή 100 χρόνων σε γεύσεις και αρώματα αποτυπωμένη σε πάνω από 200 συνταγές. Μια γαστρονομική περιπλάνηση που συνοδεύεται από ιστορικά στοιχεία, συνθέτοντας ένα νοσταλγικό κάδρο της εποχής. Αυτή την εβδομάδα βρείτε στα περίπτερα τον δεύτερο τόμο «Πίτες & Ζύμες». Και για όποιον δεν πρόλαβε… Ο πρώτο τόμος «Τα γλυκά της Σμύρνης» κυκλοφορεί ξανά με δώρο συλλεκτική γκραβούρα.
Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο, τότε που η Σμύρνη ήταν το Παρίσι της Ανατολής, με διαχρονικές συνταγές που ξεχειλίζουν από αρώματα και μνήμες…