Πότε όμως ο έφηβος είναι εθισμένος στην τεχνολογία και τα social media και πότε η σχέση του με αυτά είναι ισορροπημένη;
Ενθουσιάζεται μόνο για τα ψηφιακά επιτεύγματα
Εντάξει, ο ενθουσιασμός για ένα ψηφιακό του επίτευγμα μπορεί να μην είναι ένδειξη. Ειδικά, αν χρησιμοποιεί κάποιο εργαλείο για το σχολείο. Όμως, αν όλες οι χαρούμενες στιγμές του έρχονται από τον κόσμο της τεχνολογίας (όπως το πόσα likes και σχόλια απέσπασε μία selfie), τότε σίγουρα δεν είναι μία υγιής σχέση.
Συγκρίνουν τα πάντα
Ακόμα και εμείς ως ενήλικες μπορεί να πέσουν στην παγίδα της σύγκρισης, πόσο μάλλον τα παιδιά. Οι συνεχείς συγκρίσεις με τα πρότυπα που προβάλλονται στα κοινωνικά δίκτυα, μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στη συναισθηματική υγεία των παιδιών.
Η online εικόνα τους είναι πολύ διαφορετική από την κανονική
Σε συνέχεια του προηγούμενου, αν το παιδί συγκρίνει συνεχώς τον εαυτό του, τότε σίγουρα θα αρχίσει να αλλάζει και την εικόνα του για το Instagram και το Snapchat. Ως γονέας, ενθάρρυνε το παιδί να απομακρυνθεί για λίγο από τα κοινωνικά δίκτυα και να πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό του μακριά από αυτά. Ωστόσο, απέφυγε τον διδακτικό τόνο και απλά βάλε τον εαυτό σου στη θέση του. Άλλωστε, η περίοδος της εφηβείας είναι μία περίοδος αλλαγών και εξερεύνησης της προσωπικότητας.