Υλικά:
1 συσκευασία ζυμαρικά της επιλογής σου (εμείς προτείνουμε πέννες ή ριγκατόνι)
1 μικρό κουνουπίδι
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
1 φλιτζάνι νερό (καλύτερα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά)
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 πρέζα θυμάρι
1 φλιτζάνι τριμμένο κίτρινο τυρί (της επιλογής σου)
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1/4 τρίμμα ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
-Βράσε το κουνουπίδι, το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν αφαίρεσέ τα από την φωτιά και τοποθέτησέ τα σε ένα μπλέντερ.
-Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό, βράσε τα ζυμαρικά, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους. Πρόσεξε μην ξεπεράσεις τα αναγραφόμενα λεπτά βρασμού, αφού τα μακαρόνια θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται και αργότερα, όταν τοποθετήσεις το σουφλέ στο φούρνο. Μόλις είναι έτοιμα τα μακαρόνια, σούρωσέ τα καλά.
-Ανακάτεψε καλά στο μπλέντερ τα λαχανικά και ξεκίνα να προσθέτεις σταδιακά το γάλα, μέχρι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πουρές.
-Μετέφερε το μείγμα που μόλις έφτιαξες ξανά στην κατσαρόλα και πρόσθεσε σε αυτήν το υπόλοιπο γάλα, το θυμάρι και την μουστάρδα. Άφησέ τα μερικά λεπτά να βράσουν. Αν δεις ότι είναι πολύ πηχτό το μείγμα, μπορείς να προσθέσεις λίγο νερό από εκείνο μέσα στο οποίο έβραζαν τα ζυμαρικά. Τέλος ρίξε αλάτι και πιπέρι.
-Άλειψε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Ρίξε στην κατσαρόλα με το μείγμα κουνουπιδιού τα ζεστά ζυμαρικά, το τριμμένο κίτρινο τυρί και την παρμεζάνα και ανακάτεψε καλά. Τοποθέτησε το μείγμα στο ταψί και ψήσε το σουφλέ για 20 λεπτά, στους 180 βαθμούς.