5 ερωτήσεις που οφείλετε να κάνετε για τα οικολογικά διαπιστευτήρια ενός luxury brand κοσμημάτων

Επειδή τα βιώσιμα κοσμήματα δεν θα φύγουν ποτέ από τη μόδα.

Elle 11 Νοε. 22
5 ερωτήσεις που οφείλετε να κάνετε για τα οικολογικά διαπιστευτήρια ενός luxury brand κοσμημάτων

Breitling

Το sustainable shopping ή αλλιώς οι βιώσιμες αγορές, αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για πολλούς από εμάς – και δικαίως. Αλλά πώς μπορούμε ως καταναλωτές να αποφύγουμε να πέσουμε σε παγίδες greenwashing, δηλαδή την εξαπάτηση μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον ή βιώσιμα; Πώς μπορούμε να απαιτήσουμε από τα brands να αναλάβουν δράση για πραγματική αλλαγή;

Breitling

Aurelia Figueroa,  Global Head of Sustainability της Breitling, Φωτογραφία: THOMAS BUCHWALDER

“Ο τομέας εξακολουθεί να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς”, εξηγεί η Aurelia Figueroa, Global Head of Sustainability της Breitling και πρωτεργάτρια όσον αφορά καινοτομίες κοινωνικής και περιβαλλοντικής αλλαγής. “Το πιο σημαντικό πράγμα για την εξακρίβωση κάθε ισχυρισμού βιωσιμότητας είναι η ανιχνευσιμότητα. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι είσαι βιώσιμος, αν δεν μπορείς να μιλήσεις για την προέλευση. Ελπίζω ότι μια μέρα αυτό θα είναι υποχρεωτικό σε όλο τον κλάδο, αλλά προς το παρόν εναπόκειται στα brands να έχουν αυτές τις πληροφορίες άμεσα διαθέσιμες. Ουσιαστικά, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις”.

Φυσικά, η πιο βιώσιμη κίνηση είναι η συνολική μείωση της κατανάλωσης. Αλλά όταν θέλετε να κάνετε μια επένδυση σε ένα νέο ρολόι ή ένα κόσμημα που θα μείνει για πάντα, αξίζει να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις.

  1. Πόση διαφάνεια διαθέτει ένα brand στην παροχή πληροφοριών;

Η ανιχνευσιμότητα είναι το μυστικό της πραγματικής βιωσιμότητας, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Επομένως, είναι καλό σημάδι αν μπορείτε να βρείτε άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες για κάθε βήμα της διαδικασίας παραγωγής ενός ρολογιού ή κοσμήματος. “Ρωτήστε για ένα προϊόν: Από πού προήλθε; Ποιος συμμετείχε στην παραγωγή του; Πώς του συμπεριφέρθηκαν;”, προτείνει η Aurelia. “Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την υποστήριξη των ισχυρισμών – Ποια είναι η φύση των αποδεικτικών στοιχείων που παρέχει ένα brand; Ποιος τα επαλήθευσε;”. 

Η ομάδα της Breitling κάνει πράξη αυτό που πρεσβεύει με το λανσάρισμα του Super Chronomat Automatic 38 Origins, του πρώτου “ανιχνεύσιμου ρολογιού” του luxury brand κοσμημάτων. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει ένα αρχείο προέλευσης που συνδέεται με ένα NFT στηριζόμενο από μια αλυσίδα κοινοποιημένων δεδομένων, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς την προέλευση των πολύτιμων υλικών του και τα υπεύθυνα μέτρα που λαμβάνονται κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού – όλα με ανεξάρτητα επαληθευμένες πληροφορίες από την Sourcemap, όπου η αλυσίδα εφοδιασμού καταγράφεται σε αυτό το NFT και σε έναν online source map. Αυτό περιλαμβάνει τον χειροποίητο χρυσό του ρολογιού και τα διαμάντια που “καλλιεργούνται” σε εργαστήριο. 

Breitling

Breitling Super Chronomat Automatic 38 Origins

  1. Από πού προμηθεύεται μια μάρκα τα πολύτιμα υλικά της;

Μπορεί να υποθέσετε ότι τα ανακυκλωμένα υλικά θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά όταν πρόκειται για χρυσό, τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί με ακρίβεια η προέλευση του ανακυκλωμένου χρυσού και η έλλειψη κανονισμών σημαίνει ότι τα αρχικά υλικά μπορεί να έχουν εξορυχθεί μόλις λίγες ημέρες πριν με τρόπο που να δημιουργεί σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση ή κοινωνική ζημία.

Ο εξονυχιστικός έλεγχος της προέλευσης των υλικών είναι απαραίτητος – η πιο αξιόπιστη πηγή χρυσού είναι αυτή που μπορείτε να εντοπίσετε σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι από ανακυκλωμένα υλικά.

  1. Ωφελεί ένα προϊόν την κοινότητα από την οποία προήλθε;

Η πραγματική βιωσιμότητα αφορά τόσο τον κοινωνικό αντίκτυπο της παραγωγής, όσο και τον περιβαλλοντικό, επομένως τα brands πρέπει να δεσμεύονται να στηρίζουν την κοινότητα στην οποία βασίζονται.

Η εξόρυξη χρυσού, ειδικότερα, γίνεται συχνά σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές και μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή εισοδήματος για τις κοινότητες αυτές. Πώς δίνει πίσω μια εταιρεία σε αυτή την κοινότητα; Η μη εργασιακή εκμετάλλευση είναι αδιαπραγμάτευτη, και τα brands μπορεί επίσης να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζουν μια περιοχή. Δεν μπορείτε να βρείτε καμία πληροφορία σχετικά με αυτό; Πάρτε το ως ένα πιθανό red flag. Για την Breitling, ο στόχος είναι η υπεύθυνη προμήθεια χρυσού και διαμαντιών από διαπιστευμένους προμηθευτές έως το 2025, ενώ το brand συνεργάζεται με βιοτεχνικά ορυχεία που υποστηρίζουν έργα ανάπτυξης της τοπικής κοινότητας.

Breitling

  1. Πώς μια μάρκα ελαχιστοποιεί το αποτύπωμα άνθρακα;

Η βιωσιμότητα θα είναι ένα συνεχές ταξίδι για τα brands, τα οποία οφείλουν να καινοτομούν συνεχώς για να ελαχιστοποιούν το αποτύπωμα άνθρακα. Για την Breitling, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λογοδοτεί συνεχώς. Πέρυσι, η μάρκα μέτρησε το ανθρακικό αποτύπωμα των προϊόντων της μέσω μιας αξιολόγησης του ανθρακικού αποτυπώματος των υλικών των προϊόντων σε συνεργασία με τον Συνασπισμό για τη Διαφάνεια των Εκπομπών Υλικών.

Αυτή η πρωτοποριακή για τη βιομηχανία αναφορά, όχι μόνο ρίχνει φως στις λεπτομέρειες της βιωσιμότητας, αλλά σημαίνει επίσης ότι η Breitling μπορεί να βρει νέες πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλυσίδας ανεφοδιασμού της και να προσδιορίσει ποια στοιχεία είναι υπεύθυνα γι’ αυτές. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στο brand να αναλάβει δράση και να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα σε πραγματικό χρόνο.

  1. Από πού προμηθεύεται ένα brand τα διαμάντια του – Προσφέρει επιλογές που έχουν “καλλιεργηθεί” σε εργαστήριο;

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί η προέλευση των εξορυγμένων διαμαντιών και, όπως εξηγεί η Figueroa, “ο αντίκτυπος στην βιοποικιλότητα και το νερό από τα εξορυγμένα διαμάντια είναι τεράστιος, όπως και η ενέργεια που απαιτείται για την εξόρυξή τους”.

Με τη χρήση διαμαντιών που έχουν “καλλιεργηθεί” σε εργαστήριο, τα brands είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά με τους προμηθευτές για να διασφαλίσουν πλήρη ανιχνευσιμότητα σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της εξακρίβωσης των κοινωνικών τους πρακτικών, της παρακολούθησης της φύσης της παροχής ενέργειας και της συνεργασίας μαζί τους για να τους βοηθήσουν να μεταβούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Breitling

SUPER CHRONOMAT AUTOMATIC 38 ORIGINS

EUR 19,400Breitling

Breitling

SUPER CHRONOMAT AUTOMATIC 38 ORIGINS

EUR 19,900Breitling

Μάθετε περισσότερα για το Super Chronomat Automatic 38 Origins εδώ, καθώς και για τις βιώσιμες πρακτικές της Breitling εδώ.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα: