Όσο κι αν ανυπομονώ για τις καλοκαιρινές μου διακοπές, μετρώντας τις ημέρες ανάποδα σαν φαντάρος για την “απόλυσή” του, ένα από τα πράγματα που απεχθάνομαι να κάνω είναι η βαλίτσα μου. Και αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι δεν θέλω να ταξιδέψω, αλλά με το ότι το άγχος μου μην ξεχάσω κάτι που θα μείνει εκτός βαλίτσας με οδηγεί στο να αναβάλω μέχρι τελευταία στιγμή την τακτοποίηση αυτής. Και επειδή δυστυχώς δεν είμαι άνθρωπος του μινιμαλισμού, προτιμώ να έχω μαζί μου πολλές επιλογές σε ρούχα και αξεσουάρ, πράγμα που με δυσκολεύει να φέρω εις πέρας την αποστολή. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχω βρει ένα σύστημα για να φτιάχνω τη βαλίτσα μου γρήγορα και εύκολα, αφήνοντας στην άκρη το άγχος, το οποίο αντιμετωπίζω αποτελεσματικά με έναν καλό προγραμματισμό.
5 tips για την τακτοποίηση της βαλίτσας
1. Όλα ξεκινούν από τη λίστα. Αν δεν έχεις λίστα, δεν έχεις τίποτα. Γράψε σε ένα κομμάτι χαρτί ή στις σημειώσεις του κινητού σου τα πράγματα που πρέπει και θέλεις να έχεις μαζί σου, ώστε να μην ξεχάσεις τίποτα. Από τα ρούχα και τα παπούτσια μέχρι τα επιθέματα για τις φουσκάλες στα πόδια, προσπάθησε να είσαι αναλυτική, ώστε να μην αφήσεις τίποτα εκτός. Με το που βάζεις το εκάστοτε αντικείμενο στη βαλίτσα, την ίδια στιγμή μπορείς να το διαγράφεις.
2. Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεις τη βαλίτσα σου, επίσης, παίζει ρόλο στη σωστή προετοιμασία σου. Ειδικότερα, αντί να διπλώνεις τις μπλούζες, τα φορέματα και τα παντελόνια αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα γυρνάς σαν σε ρολάκια, γεγονός που θα σου γλιτώσει πολύ χώρο στη βαλίτσα σου. Από την άλλη, θα αποφύγεις τις ζάρες στα ρούχα σου, από τη στιγμή που το σίδερο μπορεί να μην υπάρχει σαν επιλογή εκεί που θα πας. Επιπλέον, θυμίσου να βάλεις τα βαριά προς την κάτω πλευρά με τα ροδάκια, ώστε να μην κινδυνεύσουν τα πιο ευαίσθητα αντικείμενα που θα μεταφέρεις μαζί σου.
3. Η ίδια η βαλίτσα επίσης είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή και να επενδύσεις χρηματικά. Μην επιλέξεις την εύκολη λύση με τα λίγα χρήματα, καθώς είναι σίγουρο πως θα την ξαναπληρώσεις από την αρχή γιατί εκείνη η αποσκευή με τη χαμηλότερη ποιότητα δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
4. Σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά σου και τα προϊόντα περιποίησης καλό θα είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα διάφανο νεσεσέρ, κάτι που θα σε βοηθήσει στις διακοπές σου να βρίσκεις αμέσως αυτά που ψάξεις. Παράλληλα, αν ταξιδέψεις με αεροπλάνο και κρατάς χειροαποσκευή, θα σου γλιτώσει χρόνο κατά τη διάρκεια το ελέγχου.
5. Πολύ βασικό που συχνά το ξεχνάμε κατά την προετοιμασία της βαλίτσας είναι η τσάντα για τα άπλυτα. Είναι σημαντικό να κρατήσεις ξεχωριστά τα καθαρά από τα βρώμικα ρούχα, με αποτέλεσμα την ώρα της επιστροφής να γνωρίζεις ακριβώς ποια θα μπουν κατευθείαν στον κάδο του πλυντηρίου. Αν λοιπόν δεν το θυμηθεις (κάτι που είναι αδύνατο αν το γράψεις στη λίστα σου – βλ. Νο1) μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις σακούλες για τα σουβενίρ σου, βάζοντας τα δώρα που έχεις αγοράσει για να προσφέρεις στους φίλους σου σε προστατευμένο χώρο στη βαλίτσα.
Κεντρική φωτογραφία : Pexels