Amalia Vrana: Η νικήτρια των ELLE Fashion Young Talents Awards μας παρουσιάζει τα eco-friendly μαγιό του καλοκαιριού

Η Αμαλία Βρανά αιχμαλωτίζει όλη τη θετική αύρα του καλοκαιριού στα μαγιό της. Δεν είναι όμως μια ακόμα beachwear designer, αλλά έχει στραφεί προς την οικολογική κατεύθυνση της μόδας δουλεύοντας με βιώσιμα υλικά. Την γνωρίσαμε πριν από λίγους μήνες, όταν κέρδισε το βραβείο Fashion Innovation στα ELLE Fashion Young Talents Awards και τώρα με την συλλογή της για το 2020, μας κάνει να ανυπομονούμε για το καλοκαίρι στη ζωή μας.

Elle 28 Απρ. 20
Amalia Vrana: Η νικήτρια των ELLE Fashion Young Talents Awards μας παρουσιάζει τα eco-friendly μαγιό του καλοκαιριού
Στις 27 Ιανουαρίου, το ELLE και το ELLE.gr, διοργανώσαμε για πρώτη φορά τα ELLE Fashion Young Talents Awards βραβεύοντας τα νέα ταλέντα της ελληνικής μόδας και ανοίγοντας το δρόμο για ένα καινούριο θεσμό. Αυτή ήταν και η πρώτη μας επαφή με την Αμαλία Βρανά και το brand της AV Swimwear, μια νεαρή δημιουργό που δουλεύει με τις αρχιτεκτονικές γραμμές και τα patterns, σχεδιάζοντας η ίδια ψηφιακά μοτίβα που τυπώνει πάνω σε υφάσματα. Επέλεξε να επικεντρωθεί στα μαγιό γιατί αυτό το κομμάτι από μόνο του είναι το καλοκαίρι. Το βλέμμα της όμως είναι στραμμένο και προς την αειφορία, έχοντας λάβει το μήνυμα προς μια πιο βιώσιμη μόδα για έναν καλύτερο πλανήτη. Γι’ αυτό και δουλεύει με ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, ακόμα και με πλαστικές σακούλες, που μεταμορφώνονται σε λεπτομέρειες πάνω στα μαγιό της. H Αμαλία Βρανά κέρδισε το βραβείο Fashion Innovation στα EFYTA 2020 και τώρα μας συστήνει την συλλογή της για το καλοκαίρι 2020, με νέα χρώματα, εντυπωσιακά patterns και κοψίματα που κολακεύουν τη σιλουέτα. Πάνω στην ώρα που έχουμε ανάγκη για μια δόση από καλοκαίρι! Ανακαλύψτε όλη την συλλογή της στο www.avthecollection.co.uk
και ακολουθήστε το brand στο Instagram στο www.instagram.com/av.swimwear

Το βραβείο Fashion Innovation απένειμε η εμπορική διευθύντρια της Berson Σαραφίδης Παυλίνα Χαραλάμπους στην Αμαλία Βρανά και το brand της AV. Swimwear.

Κερδίσατε το βραβείο Fashion Innovation των ELLE Fashion Young Talents Awards 2020. Τι ρόλο έχει για εσάς η καινοτομία στη δουλειά σας;

Η καινοτομία σαν έννοια μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και κατευθύνσεις, ανάλογα με το εκάστοτε αντικείμενο, για παράδειγμα καλλιτεχνική καινοτομία, καινοτομία στην έρευνα κτλ. Για εμάς η κατεύθυνση δίνεται προς την «αειφορία»/sustainability, τόσο ως προς την «πράσινη», οικολογική μόδα, και περιβαλλοντική συνείδηση συνολικά, όσο και από την κοινωνική σκοπιά της παραγωγικής διαδικασίας. Προσωπικά, προσπαθώ να αντιμετωπίζω την αειφορία με έναν ολιστικό τρόπο, ξεκινώντας από την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, έως το packaging και τα υφάσματα, και θεωρώ ότι η καινοτομία μας έγγειται σε ακριβώς αυτήν την ολιστική προσέγγιση. Πολλές από τις ιδέες μας δεν είναι καινούριες ή καινοτόμες, αντιθέτως είναι πολύ παλιές. Το σημαντικό για μένα είναι να τις επαναφέρουμε στην σύγχρονη σκέψη και τρόπο ζωής, εφαρμόζοντας τες πιο αποτελεσματικά απ’ ότι στο παρελθόν, σε συνδυασμό με νέες τεχνολογίες ή know-how που μας είναι πλέον διαθέσιμα, νέα έμπνευση και ιδέες. Για εμένα η καινοτομία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την συνεργασία, το brainstorming και το συνδυασμό ταλέντου από διαφορετικούς ανθρώπους. Για αυτό και θέλω στα επόμενα βήματα να προωθήσω ακόμα περισσότερο αυτές τις ιδέες.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε μόνο με τον σχεδιασμό μαγιό;

Από τη σύντομη περίοδο που ήμουν στη CSM, μου έχει μείνει χαρακτηριστικά η συμβουλή του καθηγητή μου για την αποφυγή μίας τεράστιας, κατά τα λεγόμενά του, παγίδας: οι νέοι σχεδιαστές στο ξεκίνημα τους πρέπει να επιλέξουν σεζόν, χειμώνα ή καλοκαίρι, λόγω των χρονικών και οικονομικών περιορισμών που ενέχει το να σχεδιάζεις νέες συλλογές κάθε 3 ή 4 μήνες. Ήταν κάτι που δεν είχα ποτέ σκεφτεί, αλλά αυτομάτως ήξερα ότι αν έκανα ποτέ κάτι δικό μου, θα επέλεγα σίγουρα καλοκαίρι. Κατά τα άλλα το μαγιό με τράβηξε για 3 λόγους: Πρώτον, το γεγονός ότι σαν αντικείμενο έχει περιορισμούς, για παράδειγμα ως προς το υλικό ή την εφαρμογή, κάτι το οποίο με εμπνέει περισσότερο για πειραματισμούς, σε σχέση με το ρούχο όπου οι εναλλακτικές είναι ανεξάντλητες.
Δεύτερον, επειδή από τα αγαπημένα μου κομμάτια της διαδικασίας είναι το digital printing. Όλα τα υφάσματα μας τα σχεδιάζω και τυπώνω η ίδια, και η λύκρα είναι ιδανικό ύφασμα για εκτύπωση. Τέλος, επειδή μένω πλέον στο Λονδίνο, ήθελα να νιώθω την επαφή με το ελληνικό καλοκαίρι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους… Οπότε κάπως έτσι πήρα την κατεύθυνση του μαγιό!

 

Τι ρόλο παίζει το μαγιό στην γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας;

Το μαγιό είναι το καλοκαίρι σε ρούχο! Είναι η χαρά και η ξεγνοιασιά ραμμένη σε ύφασμα. Οπότε πιστεύω παίζει σημαντικό ρόλο στην γκαρνταρόμπα μιας γυναίκας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, που ο ήλιος και η θάλασσα είναι στο προσκήνιο έξι μήνες το χρόνο -αν όχι παραπάνω! Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε μια φιλοσοφία ρούχου στα μαγιό μας, ώστε να μπορούν να φοριούνται σαν bodies ή tops μέσα από πουκάμισα και διαφάνειες, και να χρησιμοποιούνται και εκτός παραλίας, ή και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ιδανικά να παρατείνεται η χρήση του προϊόντος.

Τι να περιμένουμε από την Spring/Summer 2020 συλλογή σας;

Μοβ και γήινες αποχρώσεις, καινούρια τυπώματα, σικ ολόσωμα και σέξυ μπικίνι!

Ποιο κομμάτι να αποκτήσουμε σίγουρα από την SS 20 συλλογή σας;

Κάποιο από τα ανακυκλώσιμά μας! Το αγαπημένο μου για φέτος, αν πρέπει να επιλέξω ένα, είναι το Cesar από τα classics, το οποίο βγάλαμε φέτος σε υπέροχο μοβ ανακυκλωμένο (και ανακυκλώσιμο ξανά!) ύφασμα, με τη λεπτομέρεια του κρίκου επίσης από ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες!

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας στον χώρο της μόδας;

Καταρχάς ευχόμαστε να πάνε όλα καλά φέτος, μια δύσκολη χρονιά για όλους. Μελλοντικά σκέφτομαι και θα ήθελα να αντικαταστήσω όλα μας τα υλικά με ανακυκλώσιμα, να εισάγω στις συλλογές περισσότερα αντικείμενα, όπως τσάντες ή κοσμήματα, να πειραματιστώ με διαφορετικά υλικά και ποιότητες, και να κάνω ενδιαφέρουσες συνεργασίες. Αλλά βλέπουμε, ένα βήμα τη φορά!

 

Ποια σταρ ονειρεύεστε να ντύσετε με τις δημιουργίες σας;

Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη, όλες καλοδεχούμενες φυσικά…! Ίσως από Ελληνίδες θα ήθελα λίγο παραπάνω την Βίκυ Καγιά, ή την Ευαγγελιά Σμυρνιωτάκη που κάνει εξαιρετική δουλειά… Από διεθνείς τη Heidi Klum και τη Sienna Miller! Και φυσικά όλα τα icons από την επόμενη ερώτηση!

Ποια είναι τα style icons που σας εμπνέουν;

Πάρα πολλοί! Από κλασσικούς ο David Bowie, η Coco Chanel, Diana Vreeland. Oι αγαπημένες μου, αν και πολύ διαφορετικές, είναι η Lucinda Chambers και η Tilda Swinton… H Kate Moss και Cara Delevingne από μοντέλα, ο τελευταίος μου αγαπημένος είναι ο Timothée Chalamet!

Ολόσωμο μαγιό από την συλλογή του brand AV Swimwear.

Ολόσωμο μαγιό από την συλλογή του brand AV Swimwear.

Ολόσωμο μαγιό από την συλλογή AV Swimwear.

Μπικίνι από την συλλογή AV Swimwear.

Μπικίνι από την συλλογή AV Swimwear.

Ανακαλύψτε όλη την συλλογή της στο www.avthecollection.co.uk

και ακολουθήστε το brand στο Instagram στο www.instagram.com/av.swimwear

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT