Πες αλήθεια, σίγουρα σου έχει συμβεί να ξετυλίγεις όλο χαρά ένα δώρο μόνο για να ανακαλύψεις πως το περιεχόμενο του περιτυλίγματος δεν ανταποκρίνεται ούτε στο γούστο ούτε στις ανάγκες σου. Επειδή όμως αγαπάς πολύ τον άνθρωπο που στο έχει χαρίσει, πρέπει να προσποιηθείς ότι είναι το καλύτερο δώρο που έχεις λάβει φέτος και το κάνεις. Δεν είσαι όμως η μόνη που το κάνει. Μία έρευνα από το Finder υπολογίζει ότι περίπου 21 εκατομμύρια από εμάς λαμβάνουμε τουλάχιστον ένα ανεπιθύμητο δώρο κάθε Χριστούγεννα. Τι το κάνουμε όμως μετά;
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 23% των ανθρώπων κρατούν ευγενικά τα δώρα που δεν τους αρέσουν. Αλλά αν δεν ανήκεις σε αυτό το ποσοστό και δεν θέλεις να γεμίσεις τη ζωή σου με περιττά πράγματα και ακαταστασία θα μπορούσες να ακολουθήσεις τα βήματα του 22% που επέλεξε να τα ξαναδώσει σε ανθρώπους που τους ταιριάζουν καλύτερα.
Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό ειδικά αν μιλάμε για ρούχα σε λάθος νούμερα ή items που απλά δεν είναι του γούστου μας είναι η δωρεά. Είναι σημαντικό όμως να σκεφτούμε τι ακριβώς δωρίζουμε και που. Αν λοιπόν το ατυχές δώρο μας δεν είναι κάτι που μπορεί πάει σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα ή σε ανθρώπους και οικογένειες που έχουν ανάγκη, τι άλλες επιλογές έχουμε για την αξιοποίηση του;
Πούλησε το
Εφαρμογές όπως το Depop, το Vinted και το Shpock, μαζί με το eBay και το Facebook Marketplace διευκολύνουν περισσότερο από ποτέ την μεταπώληση αντικειμένων, από ρούχα που δεν μας ταιριάζουν μέχρι βιβλία που έχουμε ήδη στη συλλογή μας. Η Lizzie Grant, ιδρύτρια του Declutter on Demand και ειδικός του Vinted, μας συμβουλεύει να γράψουμε μια καλή περιγραφή για κάθε πράγμα που αποφασίζουμε να πουλήσουμε, να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται καθώς και ακριβείε μετρήσεις. Αυτό θα μας εξοικονομήσει χρόνο μακροπρόθεσμα καθώς δεν χρειάζεται να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις των αγοραστών και θα κάνουν πιο πιθανό να πραγματοποιήσουμε την πώληση.
Ανακύκλωσε το
Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε το δώρο μας και δεν θέλουμε να το πουλήσουμε, εταιρείες όπως η H&M και η Nike έχουν προγράμματα που αγοράζουν τα ανεπιθύμητα ρούχα μας και αθλητικά παπούτσια και ως αντάλλαγμα μας προσφέρουν ένα κουπόνι. Για ανεπιθύμητα παιχνίδια, CD και ηλεκτρονικά είδη, σίγουρα υπάρχουν online καταστήματα που ενδιαφέρονται να τα πάρουν έναντι κάποιου αντιτίμου ή διαθέτουν κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Χρησιμοποίησε το ξανά όπως μπορείς
Εάν δυσκολευόμαστε πραγματικά να βρούμε τη χρήση ενός αντικειμένου, ίσως πρέπει να σκεφτούμε outside the box τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Οι σελίδες από ένα βιβλίο μπορούν να φτιάξουν ένα χαριτωμένο χαρτί περιτυλίγματος. Ένα ρούχο που δεν μας αρέσει μπορεί να μετατραπεί και να πάρει νέα μορφή. Για παράδειγμα μπορείς να βάψεις στο χέρι ένα φούτερ που σου έχουν χαρίσει και ενώ λατρεύεις το στιλ του σιχαίνεσαι το χρώμα του.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:
- 12+1 δώρα για τους πιο stylish ανθρώπους στη ζωή σου
- Secret Santa: 10 πασπαρτού (οικονομικά!) δώρα για κάθε πιθανό παραλήπτη
- It’s beggining to look a lot like Christmas: 10 sustainable δώρα για κάθε budget