Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
«Υπάρχει μόνο μια φορά στη ζωή μου που μπορώ να δημιουργήσω ένα φόρεμα με ουρά 15 μέτρων. Και αυτή η στιγμή είναι τώρα», δήλωσε ο Glenn Martens πριν την παρουσίαση της συλλογής του για τον Jean Paul Gaultier, περπατώντας στον ίδιο ηλιόλουστο χώρο εργασίας όπου ο iconic ιδρυτής του οίκου μεγαλούργησε.
Το couture SS22 show του οίκου Jean Paul Gaultier ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου με ένα εκκωφαντικό χειροκρότημα και ενθουσιώδεις επευφημίες για τον Glenn Martens, τον σχεδιαστή που κρύβεται πίσω από το Y/Project αλλά και Creative Director της Diesel, που έκανε το ντεμπούτο του στην υψηλή ραπτική ως ο δεύτερος guest couturier του Gaultier (ο Chitose Abe του Sacai ήταν ο πρώτος).
Ο Βέλγος σχεδιαστής είναι σίγουρα εξοικειωμένος με το DNA του δημοφιλούς brand, καθώς εργάστηκε στον οίκο ως junior designer για τη γυναικεία pre-collection και την ανδρική ετικέτα G2 το 2008, όταν αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας.
15 χρόνια αργότερα επιστρέφει και παρουσιάζει μια συλλογή υψηλής ραπτικής που εστιάζει στη σύγχρονη θηλυκότητα και τον ρομαντισμό μέσα από μια σειρά από breathtaking φορέματα.
Φυσικά οι δικές του προβοκατόρικες σχεδιαστικές γραμμές, αυτές που τον κατατάσσουν στην ίδια κατηγορία με τα enfant terrible της μόδας, τον οικοδεσπότη του Jean Paul Gaultier, τον John Galliano, τον Alexander McQueen, τον θρυλικό Thierry Mugler ήταν εκεί και έκαναν αισθητή την παρουσία τους μέσα στο σκοτεινό σκηνικό με τις επιβλητικές κουρτίνες από σιφόν, που έμοιαζε με λαβύρινθο και απέπνεε έντονο μυστήριο.
Μερικά τέτοια στοιχεία – που φωνάζουν το όνομα του Martens – είναι: οι φούστες που φαίνονται να κρέμονται από κορμάκια, τα τρισδιάστατα μεταλλικά λουλούδια, τα συρμάτινα υφάσματα και η τεχνική του “seam allowance”. Αυτά ήρθαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αγαπημένα highlights του Gaultier, όπως είναι οι κορσέδες, οι ρίγες και τα πλεκτά Aran και να δημιουργήσουν το ιδανικό mix & match.
Ανάμεσα σε όσα μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μας ήταν τα column φορέματα που αγκάλιαζαν υπέροχα το γυναικείο σώμα χάρη σε ζωηρές τεχνικές και περίτεχνες λεπτομέρειες: tiger prints και έναν συνδυασμό από δαντέλες και κορδέλες παγιδευμένες κάτω από τούλι.
Ο σχεδιαστής τίμησε και μερικά από τα πιο εμβληματικά σχέδια του Gaultier, που έχουν πλέον εγγραφεί στο DNA του οίκου, όπως η μαρινιέρα. Αυτή τη φορά η τελευταία φιλοξενήθηκε στην πασαρέλα ως ένα πλεκτό φόρεμα με ναυτικές ρίγες και λαιμόκοψη σε σχήμα V. Από κάθε ρίγα φύτρωναν στο φόρεμα εντυπωσιακά κοράλλια.
Στη συνέχεια, δυναμικές animal printed σιλουέτες, τονισμένοι ώμοι, βραδινές δημιουργίες με ασυμμετρίες, επιβλητικοί όγκοι άλλου επιπέδου, nude κορσέδες κατασκευασμένοι από μεταξωτά straps και συνδυασμένοι με jeans, κατέκτησαν το catwalk και συνέθεσαν μια κολεξιόν που ενθουσίασε το κοινό αλλά και εμάς που παρακολουθούσαμε το couture show διαδικτυακά.
Όση ώρα το φιλόδοξο couture εγχείρημα του Martens ξεδιπλωνόταν στο catwalk, στο background έπαιζαν γνήσιοι ηλεκτρονικοί ήχοι με βελγικές underground επιρροές – μιας και ο designer ήθελε να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μπρυζ.
Η επιβλητική, dark ατμόσφαιρα του show απείχε πολύ από το κλασικό runway καμπαρέ του Gaultier, ο οποίος ήταν παρών στο show, περιστοιχισμένος από φίλους και θαυμαστές. Για την ακρίβεια ο εμβληματικός designer είδε για πρώτη φορά τη συλλογή του Martens επί σκηνής. Τολμηρό, δεν νομίζετε;