LOUIS VUITTON X YAYOI KUSAMA: To 2o Drop της καλλιτεχνικής συνεργασίας είναι η αποθέωση της χειροτεχνίας

Το 2ο Drop της συνεργασίας Louis Vuitton x Yayoi Kusama κυκλοφορεί στις 31 Μαρτίου.

Elle 20 Μαρ. 23
LOUIS VUITTON X YAYOI KUSAMA: To 2o Drop της καλλιτεχνικής συνεργασίας είναι η αποθέωση της χειροτεχνίας

Ιέρεια μιας ολοκληρωτικής, υπνωτικής και πολύχρωμης τέχνης, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Yayoi Kusama είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως καλλιτέχνης της πρωτοπορίας. Πιστή στην υπογραφή της όλα αυτά τα χρόνια, εφαρμόζει τα μοτίβα της ad infinitum, εισβάλλοντας πλήρως στο χώρο.

Από το ταπεινό της ξεκίνημα το 1929, στο Matsumoto της Ιαπωνίας, η Kusama μεταμόρφωσε μαγικά και αποφασιστικά τη ζωή της. Σπέρνοντας τη μαγεία από τη δύναμη της τέχνης της, κατά τη διάρκεια περιπετειωδών αναζητήσεων στον ευρύτερο κόσμο στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, από το Τόκιο μέχρι τη Νέα Υόρκη, έσωσε τον εαυτό της στην πορεία. Είναι η καλλιτέχνις που έδωσε μια γεύση του απείρου στα έργα της και, μετά από αυτό που φάνηκε σαν μια διακοπή από τον έξω κόσμο όταν επέστρεψε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1970, αναδείχθηκε ίσως η εξέχουσα παγκόσμια καλλιτέχνιδα του 21ου αιώνα και σίγουρα η πιο επιτυχημένη εν ζωή, γυναίκα καλλιτέχνης.

Η τελευταία φορά που η Louis Vuitton συνάντησε τη μαγεία της Yayoi Kusama ήταν το 2012. Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν έληξε ποτέ – δέκα χρόνια μετά, εξελίχθηκε και επεκτάθηκε με συζητήσεις που συνεχίστηκαν. Η Louis Vuitton έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με καλλιτέχνες, η οποία μπορεί να εντοπιστεί σχεδόν έναν αιώνα πριν, όταν ο εγγονός του ομώνυμου ιδρυτή και αισθητικός της οικογένειας, Gaston-Louis Vuitton, άρχισε να αναθέτει σε καλλιτέχνες τη δημιουργία βιτρινών και έργων για τα ίδια τα καταστήματα. Αυτή η ώθηση ταξίδεψε μέσα στο χρόνο και είχε ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στη σύγχρονη εποχή- από το 1988, ο οίκος έχει προσκαλέσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του design να συνεργαστούν, όπως, μεταξύ άλλων, τους Sol LeWitt, Richard Prince, Takashi Murakami και Jeff Koons. Εδώ, τα αντικείμενα, τα μοτίβα και οι φαντασιώσεις του απείρου που φέρουν την υπογραφή της Kusama καταλαμβάνουν το Maison και όλες τις κατηγορίες προϊόντων του: από τσάντες μέχρι ανδρικά ρούχα, γυναικεία ρούχα μέχρι γυαλιά ηλίου, αρώματα, παπούτσια και αξεσουάρ. Με τη σειρά τους, εξελίσσονται ορισμένα από τα εμβληματικά κομμάτια της  Louis Vuitton, καθιστώντας τα εξίσου μέρος του δικού τους και του μεταμορφωτικού κόσμου της Kusama.

i_eikastikos_yayoi_kusama_me_kokkina_mallia_kai_tsanta_louis_vuitton_me_dika_tis_sxedia

Η συνάντηση μεταξύ του οίκου Louis Vuitton και της Yayoi Kusama βασίζεται στην ειλικρίνεια, στην εικονοκλαστική και, πάνω απ’ όλα, στην αμοιβαία εκτίμηση της τέχνης και της τελειότητας έναντι του συνηθισμένου. Στη Louis Vuitton, όταν πρόκειται για τη μαγεία της κατασκευής αντικειμένων, όλα είναι δυνατά.

Ίσως, είναι πιο ταιριαστό ότι αυτή η ενσάρκωση της δημιουργικής ανταλλαγής Louis Vuitton και Kusama ξεκινά από εκεί που σταμάτησε η συζήτηση του 2012, με ένα δώρο. Ένα δώρο που περικλείει τους δύο κόσμους τους με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Το 2012, η Yayoi Kusama πήρε ένα από τα πιο διαχρονικά και μαγικά εμβληματικά αντικείμενα του οίκου και το έκανε δικό της – ζωγράφισε στο χέρι ένα μπαούλο Louis Vuitton με τα χαρακτηριστικά της πουά, πουά που για την Kusama αντιπροσωπεύουν το άπειρο.

Πρόκειται για ένα ακριβές αντίγραφο αυτών των κουκκίδων, μια πραγματική αναπαράσταση του χεριού της Kusama που είναι ένα από τα πολλά πράγματα του έργου που προκάλεσε και προχώρησε το savoir-faire του Maison. Κάθε ενσάρκωση των πουά – όπως και όλα τα πολλά και ποικίλα αντικείμενα του έργου – μετακινούνται με ακρίβεια χιλιοστού, οι πινελιές απηχούν με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, με την υφή και το βάρος τους άθικτα. Σε αυτή την επιδίωξη του άπειρου μέσω της χειροτεχνίας, η Louis Vuitton και η Yayoi Kusama είναι τελικά ενωμένες. Είναι η κατασκευή μαγικών αντικειμένων που υπερβαίνουν τον χώρο και τον χρόνο, με την οποία ασχολούνται και οι δύο και αναγνωρίζουν η μία την άλλη. Εδώ είναι που τόσο η Louis Vuitton όσο και η Yayoi Kusama θέλουν το άτομο που κατέχει τέτοια αντικείμενα να νιώσει τη φροντίδα και τη συναισθηματική επένδυση που χρειάστηκε για την κατασκευή τους- να γίνει μέρος της δικής τους ιστορίας και μιας ιστορίας που ελπίζουμε ότι θα γίνει μέρος της ιστορίας των μελλοντικών γενεών – που εκτείνεται στο άπειρο.

Οι συλλογές

Πότε η μόδα ξεπερνά τη μόδα; Ίσως, όταν φτιάχνεται με γνώμονα την αιωνιότητα και το άπειρο. Στις συλλογές του έργου η ιδέα του πολλαπλασιασμού είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα καταιγιστικά μοτίβα, οι ποιότητές τους και η έννοια του απείρου που αντικατοπτρίζεται στην επεκτατικότητα των συλλογών, παρασύροντας τα εμβληματικά κομμάτια του Maison και μεταμορφώνοντάς τα στην πορεία, αντανακλούν τη διαδικασία και τα θέματα της Kusama, ενώ παράλληλα δοκιμάζουν και προάγουν τα όρια του savoir faire της Louis Vuitton. Και είναι ίσως στην αποθέωση της χειροτεχνίας που η ιδέα του αιώνιου υπάρχει τόσο για τη Louis Vuitton όσο και για τη Yayoi Kusama.

louis_vuitton_x_yayoi_kusama_infinity

Ταυτόχρονα, υπάρχει η έννοια του πώς το άπειρο μπορεί να μεταφραστεί, του πώς μπορεί να φτάσει στους ανθρώπους και να λειτουργήσει στην καθημερινότητα, του πώς αγγίζει τους ανθρώπους και τους μεταμορφώνει. Πρόκειται άλλωστε για ρούχα και αξεσουάρ, και επιδιώκεται πάντα μια χαρούμενη συμμετοχή μέσω της χρήσης τους – αυτό είναι κάτι που δεν είναι άγνωστο στην τέχνη της Kusama και η Louis Vuitton κατανοεί μέσω της χειροτεχνίας.

Περιλαμβάνοντας τόσο τα σύμπαντα των γυναικών όσο και των ανδρών μέσω έτοιμων ενδυμάτων, τσαντών, παπουτσιών, αξεσουάρ, αποσκευών και μπαούλων και αρωμάτων, το 2o Drop αυτής της καλλιτεχνικής συνεργασίας εξερευνά σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος τα γραφικά και χαρούμενα μοτίβα και κίνητρα της Yayoi Kusama. Από τα PUMKINS μέχρι τα FLOWERS και τα FACES μέχρι τα INFINITY DOTS και τα NETS, αυτές οι τελευταίες δημιουργίες θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα Louis Vuitton από τις 31 Μαρτίου 2023.

DROP 2: FLOWERS, FACES, INFINITY DOTS (2), INFINITY NET, AND PUMPKINS COLLECTIONS

PUMPKINS

Ίσως είναι οι κολοκύθες που παίρνουν το χαρούμενο, κεντρικό ρόλο για το Drop 2 αυτής της συλλογής. Ένα από τα πιο σημαντικά και ανακουφιστικά μοτίβα για τον καλλιτέχνη, η κολοκύθα μιλάει στην Kusama – κυριολεκτικά μερικές φορές. Οι κολοκύθες αποτελούν μέρος του παραισθητικού κόσμου της Kusama από τότε που ήταν παιδί, είναι ένα από τα μακροχρόνια θέματά της και κατέχουν μια ταλισμανική θέση στην τέχνη της. Όπως λέει η ίδια στην αυτοβιογραφία της Infinity Net, “μαγεύτηκα από τη γοητευτική και ελκυστική τους μορφή. Αυτό που με γοήτευσε περισσότερο ήταν η γενναιόδωρη ανεπιτήδευτη διάθεση της κολοκύθας. Αυτό και η σταθερή πνευματική της ισορροπία”.

Στη συλλογή PUMPKINS, τα γυναικεία δερμάτινα είδη παίρνουν ενίοτε την εκπληκτική μορφή κολοκύθας. Σε ένα νεύμα προς την αρχική συλλογή Pumpkin Minaudiere του 2012, η δερμάτινη Pumpkin Bag του παρόντος έργου, που εμφανίζεται σε κίτρινο & μαύρο και ασημί & πολύχρωμες παραλλαγές, παίρνει τη γοητευτική μορφή του λαχανικού και την παντρεύει με το LV Monogram σε ένα κατόρθωμα προηγμένης μαροκινιέρας. Στις πιο συμβατικές προτάσεις Monogram, ο παραδοσιακός εύκαμπτος καμβάς και τα εμβληματικά σχήματα του οίκου, όπως τα OnTheGo, Neverfull και Speedy, αποτελούν το χώρο για “πορτρέτα κολοκύθας” μεγάλης κλίμακας που ευθυγραμμίζονται και επικαλύπτονται στη βάση των τσαντών. Αυτή η προσέγγιση συνεχίζεται στις αποσκευές με σκληρή πλευρά, δηλαδή στα εμβληματικά μπαούλα Louis Vuitton.

louis_vuitton_x_yayoi_kusama_faces_pumpkins

 

Στα ανδρικά δερμάτινα είδη, η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιείται σε ένα εναλλακτικό μπλε χρώμα και εδράζεται στο σκούρο καμβά με μονόγραμμα Eclipse. Εδώ, τα Weekend Tote, Trio Messenger και Keepalls τραβούν την προσοχή. Στα ανδρικά έτοιμα ρούχα, η αφαίρεση της φόρμας και του μοτίβου είναι αυτή που δίνει έμφαση στα απαιτητικά ζακάρ και τα prints, denim σε ρούχα εργασίας και τεχνικές σιλουέτες. Το γραφικό παιχνίδισμα με διαβαθμίσεις κορεσμένου πετρόλ, τιρκουάζ και μπλε, σχηματίζει τις ελικοειδείς γραμμές του Pumpkin σε ένα casual μπλουζόν και cargo σορτς. Ενώ ένα τζιν σακάκι εργασίας με φερμουάρ και ένα παντελόνι απηχούν τα ίδια θέματα μέσα από εξειδικευμένες εκτυπώσεις που αποτελούν το αποκορύφωμα του denim savoir-faire. Τα αξεσουάρ denim, όπως το Bucket Hat και το Baseball Cap, εξερευνούν περαιτέρω αυτή την αφαίρεση. Ενώ τα κοσμήματα και τα γυαλιά επικεντρώνονται στον φωτεινό χρωματικό κορεσμό. Μια μάλλινη εσάρπα περικλείει τέλεια όλες τις ιδιότητες των PUMPKINS της Kusama, ενώ το άρωμα L’Immensité ασχολείται επίσης με το βασίλειο των κολοκύθων της καλλιτέχνιδας.

FLOWERS

Το επόμενο κύμα του έργου αξιοποιεί περαιτέρω την ψυχεδελική εκδοχή της Kusama για τα FLOWERS. Μεγαλώνοντας στην αγροτική Ιαπωνία, οι γονείς της Kusama διατηρούσαν φυτώρια σπόρων σε τεράστιες εκτάσεις γης και σε θερμοκήπια – τα λουλούδια έγιναν μέρος των ζωντανών παιδικών οπτικών και ακουστικών παραισθήσεων που η Kusama κατέγραψε μέσω της ζωγραφικής, απαλύνοντας το σοκ και το φόβο των επεισοδίων. Όπως δηλώνει η καλλιτέχνης στο Infinity Net: “Αυτή είναι η προέλευση των εικόνων μου”.

louis_vuitton_x_yayoi_kusama_flowers louis_vuitton_x_yayoi_kusama

Αξιοποιώντας τον πίνακα FLOWERS της Kusama από το 2004, η συλλογή εστιάζει στον κόσμο των γυναικών. Εδώ, τα κομψά υπερ-floralals της Kusama μεταφράζονται μέσα από το ύψος του savoir-faire ως λεπτά κεντήματα, δερμάτινα με πολύχρωμα μοτίβα και περίπλοκες εκτυπώσεις στα ρούχα που περιπλέκονται στα πόδια των παντελονιών gabardine, των wrapped dresses και των φούστων και χρησιμοποιούνται ως περίτεχνα δουλεμένα πολύχρωμα μοτίβα σε δερμάτινα γιλέκα και μπουστάκια. Αυτές οι τεχνικές επαναλαμβάνονται στην ακριβή μαρκετερί των δερμάτινων ειδών, όπως στις τσάντες Capucines και Monogram Empreinte OnTheGo και Speedy. Τα FLOWERS είναι επίσης απλά και κομψά τυπωμένα σε μεταξωτά φουλάρια και αναπαράγονται στα μπουκάλια και τις ταξιδιωτικές θήκες του Spell on You.

FACES

Εκτός από τη χλωρίδα, υπάρχει και η παραισθησιογόνος πανίδα της Kusama, με τη μορφή των FACES. Χαρούμενα στυλιζαρισμένα FACES από το “My Eternal Soul”, μια σειρά πινάκων που ξεκίνησε η διάσημη Γιαπωνέζα καλλιτέχνης το 2009, εξάγονται και αναδιαμορφώνονται, επιλέγονται και αλλάζουν από την Kusama και τη Louis Vuitton, για να γίνουν ξεχωριστοί χαρακτήρες στη συλλογή. Εμφανιζόμενες σε όλο τον γυναικείο και ανδρικό κόσμο, οι χαρούμενες δημιουργίες της πέφτουν καταιγιστικά πάνω στα ρούχα και τα αξεσουάρ μέσω ενός συνδυασμού υπερ-εκτυπώσεων και έντονων κεντημάτων, συχνά σε ένα βάθος φωτεινού Delphinium Blue – ένα νέο χαρακτηριστικό χρώμα για τη Louis Vuitton – ή περιβάλλουν το εμβληματικό μονόγραμμα του οίκου.

louis_vuitton_x_yayoi_kusama_faces_blue louis_vuitton_x_yayoi_kusama_faces_blue_trainers

Στα ρούχα της συλλογής εντοπίζεται μια κάποια περιστασιακή ανεμελιά, εν μέρει λόγω της χρήσης denim για τις γυναίκες. Εδώ, χρησιμοποιείται ένα γαλάζιο stonewash και μια σύνθετη, μηχανική διαδικασία εκτύπωσης πάνω σε τζιν, σακάκια και μπουστάκια. Μια εκδοχή των σακακιών varsity εμφανίζεται τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες, με τα FACES της Kusama να παίρνουν τη θέση των πιο παραδοσιακών κεντημάτων “letterman”.

Για τις γυναίκες, το πολυτελές διπλό μαλλί & κασμίρ συνδυάζεται με δερμάτινη patches ώμων σε μαύρο χρώμα. Ενώ για τους άνδρες, χρησιμοποιείται ένα μπλε μαλλί Delphinium με λευκά δερμάτινα μανίκια σε αντίθεση. Για τις γυναίκες, τα εξαιρετικά φωτεινά επαναλαμβανόμενα τυπώματα σε έντονες λευκές φούστες και φούστες gabardine έρχονται σε αντίθεση με τα επαναλαμβανόμενα μεταξωτά κοστούμια – πυτζάμα  με ρευστό μετάξι. Ενώ μια συγκέντρωση στον ατομικό χαρακτήρα FACES βρίσκεται σε άνετα κομμάτια από βαμβακερή φανέλα. Για τους άνδρες επικρατεί ουσιαστικά μια αίσθηση ευκολίας στη σιλουέτα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια ένταση στο savoir-faire, καθώς μεγάλο μέρος της ανδρικής συλλογής διάθετει κεντήματα επηρεασμένα από το FACES- από ένα casual blouson και ένα ζευγάρι cargo shorts μέχρι το intarsia fleece jacket, εφαρμόζεται ένα επίπεδο δεξιοτεχνίας που αναβαθμίζει την καθημερινότητα.

Το Μονόγραμμα διακόπτεται με χαρά για άλλη μια φορά στα ανδρικά ρούχα- ένα πετρόλ πουκάμισο και σορτς είναι κατασκευασμένα από ένα νέο ζακάρ που παντρεύει το Μονόγραμμα με τους χαοτικούς χαρακτήρες της Kusama. Ενώ στα γυναικεία δερμάτινα είδη, ο εμβληματικός καμβάς Monogram διαταράσσεται από μια πανδαισία FACES, με έμφαση σε έναν από τους τέσσερις (ανώνυμους) κύριους χαρακτήρες σε έναν συνδυασμό πλούσιας εκτύπωσης και ξεχωριστού κεντήματος στα Neverfull, OnTheGo, Speedy και Alma. Ο συνδυασμός κομψότητας και χάους συνεχίζεται με τα FACES τυπωμένα και κεντημένα στις ανδρικές δερμάτινες τσάντες Taurillon Monogram, οι οποίες εμφανίζονται όλες στο νέο μπλε χρώμα. Ένα Multi-Pocket Back Pack, η Bum Bag, η Hobo Cruiser και η Keepall είναι μερικές μόνο από τις νέες, ενσαρκώσεις των FACES. Ενώ τα αναστρέψιμα Bucket Hats, οι Bandanas και οι πετσέτες παραλίας βρίσκουν επίσης έναν πολλαπλασιασμό των χαρακτήρων στο νέο μπλε χρώμα της Louis Vuitton. Εν τω μεταξύ, τα γυναικεία λευκά δερμάτινα Capucines υποκύπτουν επίσης στα FACES, όπως και τα μπλε φουλάρια και το άρωμα Attrape-Réves. Τα FACES ολοκληρώνουν τελικά το ταξίδι τους στα υποδήματα- από τα κεντήματα στα γυναικεία Lous Open Back Sneakers και Monogram Pool Flats μέχρι τις εκτυπώσεις στα λευκά και μαύρα ανδρικά LV Trainers.

INFINITY DOTS (PART 2)

Το δεύτερο κύμα της συλλογής INFINITY DOTS βρίσκεται σε όλες τις κατηγορίες και τα φύλα για άλλη μια φορά. Εδώ, οι πρόσθετοι χρωματισμοί περιλαμβάνουν μαύρο & φούξια, μπλε & λευκό του ουρανού και λευκό & κόκκινο. Η τυπωμένη gabardine και τα 3D πλεκτά παρέχουν στυλ και δομή σε χαρακτηριστικές γυναικείες σιλουέτες που υλοποιούνται σε μαύρο & φούξια. Ενώ οι μαύρες και φούξια κουκίδες βρίσκουν επίσης μορφή στα γυναικεία δερμάτινα είδη Monogram Empreinte, όπως τα OnTheGo, Neverfull και Pochette Metis. Το Monogram Empreinte παρέχει επίσης ένα μέσο για το μπλε του ουρανού και το λευκό χρώμα, ιδιαίτερα για στυλ όπως το Speedy 20 και το Nano Noe. Εν τω μεταξύ, το δέρμα Epi δομεί λευκές & κόκκινες κουκίδες για τα εμβλήματα του οίκου, όπως το Twist και το Neonoe. Πρόσθετα “αξεσουάρ” μπορείτε επίσης να βρείτε σε αυτούς τους χρωματισμούς: από μαύρα & φούξια αναστρέψιμα bucket hats και μεταξωτά φουλάρια, μέσω μπλε & άσπρων σκούφων μπέιζμπολ με κουκκίδες μέχρι λευκές & κόκκινες σανίδες του σερφ INFINITY DOTS! Για τους άνδρες, η συλλογή βρίσκει μορφή κυρίως μέσα από τα υποδήματα: από μοκασίνια και σανδάλια μέχρι τις πιο πρόσφατες LV Trainer drops σε μπλε & λευκό και κίτρινο & λευκό του ουρανού.

louis_vuitton_x_yayoi_kusama_flowers_kai_inifinity

INFINITY NET

Οι υπνωτιστικοί και τεράστιοι πίνακες INFINITY NET της Kusama την έκαναν γνωστή στον καλλιτεχνικό κόσμο της Νέας Υόρκης το 1959. Σαγηνεύοντας τους θεατές με το επαναλαμβανόμενο, εμμονικό, ρυθμικό χέρι τους, η σειρά των πινάκων που ολοκλήρωσε τότε είναι σήμερα από τα πιο περιζήτητα έργα της.

Στη συλλογή της INFINITY NET, η λεπτότητα και η δύναμη αυτών των έργων εξυμνούνται και αξιοποιούνται αθόρυβα. Χρησιμοποιώντας το μπλε-μαύρο έδαφος και τις λευκές λεπτομέρειες της πρωτότυπης σύνθεσης, ένα έργο INFINITY μεταφράζεται σε εκτύπωση σε δέρμα Taurillon, που περιβάλλει ολόκληρη την τσάντα Capucines. Μια εναλλακτική, σύγχρονη φούξια εκδοχή τυπώνεται επίσης.

Το 2ο Drop της συνεργασίας Louis Vuitton x Yayoi Kusama κυκλοφορεί στις 31 Μαρτίου και θα γιορταστεί και πάλι μέσα από ένα παγκόσμιο εικαστικό τοπίο, που θα περιλαμβάνει από βιτρίνες, Pop-ups, διαφημιστικές πινακίδες και μια διαφημιστική καμπάνια με γνωστούς πρεσβευτές και φίλους του οίκου.

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT