Made in Prada Impossible Embroideries: Όταν η καινοτομία συνάντησε την άριστη δεξιοτεχνία

"Τρυπώσαμε" στο ατελιέ του οίκου Prada, μαθαίνοντας τα πάντα για τα πιο απαιτητικά σχέδια της αριστουργηματικής συλλογής για τη σεζόν Άνοιξη / Καλοκαίρι 2024.

Ιφιγένεια Ηλιάδη 08 Φεβ. 24
Made in Prada Impossible Embroideries: Όταν η καινοτομία συνάντησε την άριστη δεξιοτεχνία

Η Miuccia Prada το είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως με τη συλλογή Άνοιξη / Καλοκαίρι 2024 του οίκου PRADA, είχε σκοπό να μιλήσει μέσα από τα σχέδια που συνυπέγραψε με τον Raf Simons, αφήνοντας στην άκρη για λίγο τις μεγαλεπίβολες ιδέες. Έτσι και έγινε, λοιπόν, αφού η συλλογή για την οποία την επομένη μιλούσε όλος ο πλανήτης, επικεντρώθηκε στην άριστη δεξιοτεχνία και τις ενδιαφέρουσες τεχνικές, που σύστησαν στη fashion κοινότητα ξεχωριστές καινοτομίες.

Αναμφίβολα, ο βαθμός δυσκολίας σε αυτή τη συλλογή ήταν μεγάλος, αφού έγινε φανερό πως τα κομμάτια της συλλογής απαιτούσαν προσοχή στη λεπτομέρεια, χρόνο και λεπτεπίλεπτες, σχεδόν χειρουργικές κινήσεις. Αυτό επιβεβαίωσε το νέο project του οίκου PRADA, με τίτλο Made in Prada Impossible Embroideries που μας έδωσε την ευκαιρία να “τρυπώσουμε” στο ατελιέ και να μάθουμε περισσότερα για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο από τα πιο εντυπωσιακά σχέδια της συλλογής.

Φυσικά, στο επίκεντρο βρέθηκαν τα κρόσσια και τα κεντήματα που πρωταγωνίστησαν στα περισσότερα looks της συλλογής, πράγμα που από μόνο του επιβεβαιώνει τις πολύπλοκες χειρωνακτικές τεχνικές που αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία των εντυπωσιακών αυτών συνόλων που άγγιξαν τα όρια της υψηλής ραπτικής. Πιο συγκεκριμένα, τα εν λόγω κομμάτια χρειάστηκαν από 3 έως 10 ημέρες για την ολοκλήρωσή τους, δίνοντάς μας να καταλάβουμε πως η ουσία βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για τα looks 42 και 40

 

Look 42 – Φούστα με τους κρίκους

Prada

Launchmetrics / spotlight

Μία εξαιρετικά πολύπλοκη κατασκευή, δεδομένου ότι περιλαμβάνει 75 οπές διαφορετικών μεγεθών πάνω σε χιλιάδες χαλαρά και συνεχώς κινούμενα νήματα. Όπως βλέπουμε από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό που μαρτυρά βήμα – βήμα τη διαδικασία, η κεντήτρια απλώνει τα νήματα σε μία επιφάνεια και ξεκινά να τα χτενίσει για να τους δώσει μία ομοιόμορφη όψη.

Prada

Prada

Στη συνέχεια, το σχέδιο συνεχίζει με το κέντημα των θηλιών κλωστής στο κρόσσι με χοντρές και ακριβείς βελονιές, ακριβώς στα σημεία που θα προστεθούν οι οπές. Στο τελευταίο στάδιο, η κεντήτρια τοποθετεί χειροκίνητα τις οπές μία προς μία με τη βοήθεια μιας μικρής μηχανής όπου η σούστα πίεζεται και στερεώνεται στο κρόσσι χειροκίνητα, πατώντας τον μοχλό. Όπως γίνεται φανερό, η κατασκευή της φούστας δεν είναι μία απλή υπόθεση και όπως μας αποκάλυψε ο οίκος, χρειάζεται από 3 έως 5 ημέρες, ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο.

Prada

Prada

Prada

Look 40 – Φόρεμα με κρόσσια

Prada

Launchmetrics / spotlight

Ίσως να μην υπήρξε fashion lover που να μη λάτρεψε το φόρεμα με τα κρόσσια και τα κεντημένα φλοράλ μοτίβα, που σύμφωνα με τον οίκο PRADA αποτελεί ένα απαιτητικό, ωστόσο αριστουργηματικό σχέδιο. Όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες, το αρχικό στάδιο απαιτεί μία καλή μελέτη όλων των βημάτων, καθώς πρόκεται για μία περίπλοκη διαδικασία με τα νήματα που καταλήγουν σε εντυπωσιακά κρόσσια. Αρχικά, το κομμάτι με τα κρόσσια τοποθετείται πάνω σε ένα πλαίσιο και απλώνεται σε ύφασμα από βαμβακερή γάζα.

Prada

Prada

Prada

 

Όπως και στο προηγούμενο σχέδιο, έτσι και σε αυτό, τα κρόσσια χτενίζονται ώστε όλες οι κλωστές να είναι τεντωμένες για να στερεωθούν σωστά πάνω στη γάζα. Στη συνέχεια τα κρόσσια ράβονται, ακολουθώντας το περίγραμμα της λαιμόκοψης μπροστά και πίσω, το οποίο βήμα ακολουθεί η ραφή στο χέρι για να δοθεί σχήμα και να δημιουργηθεί επένδυση του κεντήματος. Περίπου 36 μέτρα αλυσίδας με κρύσταλα και στρας, 12 μέτρα μεταλλικής αλυσίδας, 160 στρας σε πλαίσιο, και 120 μικρο-κύπελλα χρειάζονται για τη δημιουργία του φορέματος, τα οποία ράβονται το ένα μετά το άλλο. Ακολουθώντας τις βελονιές και τσιμπώντας το κρόσσι μαζί με τη γάζα, κεντάται ξεχωριστά η αλυσίδα από στρας και οι μικρο-αλυσίδες του λουλουδιού. Το χέρι της κεντήτριας εκτελεί απαλές, ελικοειδείς καμπύλες και εφαρμόζει βελονιές που δεν είναι ούτε πολύ σφιχτές ούτε πολύ μακριές, ώστε τα κρόσσια να παραμένουν επίπεδα και η κίνησή τους να είναι φυσική και κυμαινόμενη. Προς το τελικό στάδιο, το πλαίσιο αποσυναρμολογείται μόλις ολοκληρωθεί το κέντημα και η γάζα τραβιέται προσεκτικά κλωστή προς κλωστή, τόσο στο στημόνι όσο και στο υφάδι, με τρόπο που να μην ξετυλίγονται οι βελονιές του κεντήματος.

Prada

Prada

Prada

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, το φόρεμα με τα 16 κεντημένα λουλούδια – για τα οποία απαιτούνται από 9-10 ώρες για την κατασκευή του καθενός – πρέπει να μείνει ακίνητο για 24 ώρες. Η φάση της προετοιμασίας διαρκεί περίπου πέντε με έξι ώρες, ενώ το κέντημα διαρκεί τρεις με τέσσερις ώρες για να ολοκληρωθεί.

Prada

 

Αναμφίβολα, ένα masterclass δεξιοτεχνίας στα πιο “αδύνατον” να γίνουν κεντήματα.

Φωτογραφίες: Courtesy of PRADA

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT