Μια από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες στο παγκόσμιο στερέωμα της μόδας, η Gabrielle Chanel αντλούσε έμπνευση από όλες τις μορφές τέχνης και τις μετουσίωνε σε ξεχωριστά ρούχα υψηλής ραπτικής που έγραφαν την δική τους μοναδική ιστορία. Αυτό αποτυπώνεται άψογα μέσα από το 31ο κεφάλαιο του «Insider Chanel» που είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό από τις 2 Φεβρουαρίου. Η μουσική, η λογοτεχνία, ο χορός, το σινεμά…Όλα αυτά πυροδοτούσαν την φαντασία της Gabrielle Chanel και της έδιναν την κινητήριο δύναμη για την δημιουργία ξεχωριστών συλλόγων που αναδείκνυαν άψογα την γυναικεία σιλουέτα, προσδίδοντάς της άφθονη κομψότητα και γοητεία. Κάθε μορφή τέχνης και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο δημιουργίας για την ίδια.
Η μουσική ήταν ένα ουσιαστικό και αναπόσπαστο κεφάλαιο στην ζωή της Gabrielle Chanel. Σαν ένα σαγηνευτικό άρωμα στον αέρα, έδινε διάσταση στο παρόν και η πραγματικότητα αποκτούσε διαφορετικό και νέο νόημα. Το 1905, η μουσική για πολλούς ήταν η υπόσχεση της ανεξαρτησίας. Μεταξύ ζωγράφων και συγγραφέων που δημιούργησαν τον κύκλο των οικείων φίλων της, η Gabrielle Chanel περιβαλλόταν από μουσικούς όπως η στενή της φίλη και πιανίστας, Misia Sert, και ο συνθέτης Igor Stravinsky. Είναι αναμφισβήτητο ότι η μουσική υπήρξε συνεχής πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του οίκου CHANEL. Από τις επιδείξεις μόδας έως τις μούσες και τις πρέσβεις, η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι του DNA του εμβληματικoύ fashion brand. Η Gabrielle μέσα από την μουσική ανακάλυψε την λαχτάρα της για τον ρυθμό, την κίνηση και την αλλαγή. Αυτή η αίσθηση της επέτρεψε να προσφέρει στη μόδα ένα νέο και ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό πεπρωμένο.
https://www.instagram.com/p/CK1Njx9JEvp/
Επιπλέον η μουσική στάθηκε η αφορμή για να αποκτήσει το χαρακτηριστικό της παραστούκλι «Coco». Συγκεκριμένα στο Moulin της Γαλλίας, η Gabrielle Chanel φανταζόταν τον εαυτό της ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής και ερμήνευε τραγούδια όπως το «Qui qu’a vu Coco». Αυτό στάθηκε η αφορμή που της χάρισε το εμβληματικό όνομα. Στην συνέχεια η δημιουργός του οίκου-ορόσημο στη παγκόσμια βιομηχανία της μόδας βρήκε την επαναστατική φωνή στο όνομα του Igor Stavinsky , o οποίος στην αρχή της δεκαετίες του 1910 έδωσε το δικό του στίγμα στη παριζιάνικη σκηνή με τους The Firebird, Petrushka και τους The Rite of Sprin.Οι πρωτοφανείς ρυθμοί και ήχοι του σηματοδότησαν ένα αποφασιστικό σημείο καμπής στην ιστορία της γαλλικής μουσικής. H Gabrielle Chanel έχοντας επίγνωση της μεγάλης αισθητικής σημασία των μουσικών έργων, χρηματοδότησε την δημιουργία του «The Rite of Spring» προτού φιλοξενήσει τον Ρώσο συνθέτη και την οικογένειά του για σχεδόν ένα χρόνο στο Bel Respiro, τη βίλα που είχε στο Garches. Η κοινή τους αγάπη για την μουσική ένωσε τον Igor και την Gabrielle.
https://www.instagram.com/p/CK0wnIxqhbT/
Ο Stravisky συνέχισε το δημιουργικό του έργο με την σύνθεση του «The Five Fingers», ένα κομμάτι πιάνου που ήταν εντυπωσιακό για την φαινομενική απλότητα, τον μινιμαλισμό και την οικονομία της εποχής. Αυτά ήταν τα στοιχεία που αγαπούσε ιδιαίτερα και η Gabrielle Chanel και συντέλεσαν στην δημιουργία του iconic αρώματος Chanel Νο 5. Εάν η τέχνη της μουσικής και της αρωματοποιίας συνδέονται, αυτό οφείλεται στο ότι μοιράζονται ένα κοινό λεξιλόγιο σύμφωνα με την Gabrielle και η δημιουργία ενός αρώματος αποκαλύπτεται μέσω μιας ιστορίας με νότες, κλίμακες, χορδές και αρμονία.
Η Gabrielle Chanel ως αφοσιωμένη προστάτης της μουσικής απολάμβανε όλους τους τύπους μελωδίας. Η ίδια πάντα ήταν υπέρμαχος της μουσικής και αυτό γοήτευε τις νέες γενιές. Ενάντια σε όλες τις προσδοκίες, μπορούσε να δει ότι νέο και επαναστατικό συνέβαινε στο μουσικό στερέωμα. Μάλιστα, η εμβληματική δημιουργός των ρούχων υψηλής ραπτικής στο απόγειο της καριέρας της το 1969, μετουσιώθηκε ο θρύλος της στην μουσική! Στο Μπρόντγουεϊ, έγινε ένα πολύ επιτυχημένο μιούζικαλ που ονομαζόταν Coco3 και αποτύπωνε την θαυμαστή της καριέρα. Έκτοτε, η μουσική αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς του CHANEL.